Young female chef

Aktualny raport rynkowy czerwiec 2018

20.06.2018

steak
Foodservice naszą pasją

Mrożone ryby / skorupiaki / krewetki

Panga
Na rynku surowcowym pangi odnotowuje się bardzo duże napięcie i rekordowo wysokie ceny. Jest to spowodowane wieloma czynnikami:
- Ze względu na nieoczekiwanie silne opady deszczu w styczniu i na początku lutego wiele młodych ryb wyginęło, co teraz ma wpływ na dostępność surowca.
Ponadto wzrosło z tego powodu zapotrzebowanie farmerów na narybek, co również przyczynia się do wyższego poziomu cen.
- Coraz mocniej zaznaczają swoją obecność na rynku Chiny, które importują już 50% zasobów z Wietnamu. To także sprawia, że zapotrzebowanie w Europie może być zaspokojone tylko przy wyższym poziomie cen.
- Stany Zjednoczone zaplanowały zakaz importu pangi w celu zapewnienia zbytu dla amerykańskiego suma. Na początku marca tego roku Stany Zjednoczone zdecydowały się jednak zezwolić na import na razie do końca roku, co jest przeszkodą w oczekiwanym zwiększeniu dostępności na rynku surowcowym .Z powyższych powodów nie można dzisiaj spodziewać się odprężenia rynku.

Dorsz
Cena surowca atlantyckiego od czasu zawarcia ostatniego kontraktu pod koniec 2017 roku wyraźnie wzrosła. Zwłaszcza połowy mniejszych ryb radykalnie się zmniejszyły. Tempo wzrostu cen towaru produkowanego w Azji w pierwszym kwartale nieco osłabło dzięki korzystnemu rozwojowi kursu wymiany €/$. Od późnej jesieni należy liczyć się z podwyżkami cen filetów z dorsza. Produkty interleaved ze względu na obowiązujące kontrakty na razie zachowują ceny na niezmiennym poziomie.

Kalmary (ośmiornice)
Cena nieprzetworzonego towaru z południowego Atlantyku i Morza Śródziemnego jest ekstremalnie wysoka z powodu niewystarczających połowów. Dlatego na rynku pojawia się coraz więcej towaru przetworzonego oraz innych gatunków zoologicznych, np. z Azji.
CHEFS CULINAR kupuje wyłącznie towar nieprzetworzony gatunku Octopus vulgaris z wyżej wymienionych obszarów połowowych. Ze względu na sytuację surowcową należy liczyć się nadal z ograniczeniami dostaw oraz znacznymi podwyżkami cen w okresie letnim.Mrożone ryby / skorupiaki / krewetki.

Panga
Na rynku surowcowym pangi odnotowuje się bardzo duże napięcie i rekordowo wysokie ceny. Jest to spowodowane wieloma czynnikami:
- Ze względu na nieoczekiwanie silne opady deszczu w styczniu i na początku lutego wiele młodych ryb wyginęło, co teraz ma wpływ na dostępność surowca.
Ponadto wzrosło z tego powodu zapotrzebowanie farmerów na narybek, co również przyczynia się do wyższego poziomu cen.
- Coraz mocniej zaznaczają swoją obecność na rynku Chiny, które importują już 50% zasobów z Wietnamu. To także sprawia, że zapotrzebowanie w Europie może być zaspokojone tylko przy wyższym poziomie cen.
- Stany Zjednoczone zaplanowały zakaz importu pangi w celu zapewnienia zbytu dla amerykańskiego suma. Na początku marca tego roku Stany Zjednoczone zdecydowały się jednak zezwolić na import na razie do końca roku, co jest
przeszkodą w oczekiwanym zwiększeniu dostępności na rynku surowcowym. Z powyższych powodów nie można dzisiaj spodziewać się odprężenia rynku.

Dorsz
Cena surowca atlantyckiego od czasu zawarcia ostatniego kontraktu pod koniec 2017 roku wyraźnie wzrosła. Zwłaszcza połowy mniejszych ryb radykalnie się zmniejszyły. Tempo wzrostu cen towaru produkowanego w Azji w pierwszym kwartale nieco osłabło dzięki korzystnemu rozwojowi kursu wymiany €/$. Od późnej jesieni należy liczyć się z podwyżkami cen filetów z dorsza. Produkty interleaved ze względu na obowiązujące kontrakty na razie zachowują ceny na niezmiennym poziomie.

Kalmary (ośmiornice)
Cena nieprzetworzonego towaru z południowego Atlantyku i Morza Śródziemnego jest ekstremalnie wysoka z powodu niewystarczających połowów. Dlatego na rynku pojawia się coraz więcej towaru przetworzonego oraz innych gatunków zoologicznych, np. z Azji. CHEFS CULINAR kupuje wyłącznie towar nieprzetworzony gatunku Octopus vulgaris z wyżej wymienionych obszarów połowowych. Ze względu na sytuację surowcową należy  liczyć się nadal z ograniczeniami dostaw oraz znacznymi podwyżkami cen w okresieletnim.

 

tutaj przeczytasz kompletny raport rynkowy


Nasz asortyment

Auswahl an Lebensmitteln

Bogactwo asortymentu czyni CHEFS CULINAR niezawodnym partnerem. Aby sprostać wymaganiom klientów, oferujemy 10 000 sprawdzonych artykułów spożywczych i niespożywczych dla gastronomii, hotelarstwa oraz żywienia zbiorowego.

Rozpocznijmy współpracę

chefs culinar truck

Zostań klientem CHEFS CULINAR POLSKA. Korzystaj z szerokiej gamy produktów dostępnych od ręki oraz fachowej pomocy doradców kulinarnych – Jacka Fedde i Rafała Soroczyńskiego. Skontaktuj się z nami, aby otrzymać indywidualną ofertę współpracy.

H4-Text

Aktualności

Aktualności

Sprawdź co nowego u nas słychać. Przejdź do działu aktualności.

Frühstücksauswahl

Przeglądaj wygodnie nasze katalogi

Dla Państwa wygody przygotowaliśmy katalogi z naszym asortymentem do wglądu online.