Targi banner

Targi przygotowane ze smakiem? Tak, Chef!

07.11.2017

CC Cup
Finaliści konkursu kulinarnego Chefs Culinar Cup 2017

Poznań Vision 2017

Targi przygotowane ze smakiem? Tak, Chef!

W tym roku po raz czwarty mieliśmy przyjemność zorganizowania targów własnych dedykowanych naszym klientom oraz partnerom biznesowym. 18 i 19 września w poznańskiej hali widowisko-sportowej odbyła się kolejna edycja Poznań Vision.

Za nami dwa dni interesujących spotkań, solidna dawka wiedzy i ogromna satysfakcja. Impreza upłynęła pod znakiem degustacji, nowości produktowych oraz kulinarnych trendów. Niezwykłe emocje budził konkurs Chefs Culinar Cup, w którym najlepsi kucharze z kraju walczyli o tytuł mistrza Chefs Culinar. Dwudniową imprezę prowadził znany i lubiany dziennikarz kulinarny – Tomasz Jakubiak, który relacjonował przebieg rywalizacji z właściwym sobie poczuciem humoru.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się degustacje w Dark Restaurant. W specjalnie przygotowanym pomieszczeniu, w absolutnej ciemności kelnerzy z noktowizorami serwowali potrawy mięsne i wegańskie przygotowane przez Jacka Fedde oraz Rafała Soroczyńskiego – naszych doradców kulinarnych. Rozpoznanie wszystkich smaków okazało się wyzwaniem dla niejednego szefa kuchni.

W wydzielonej strefie odbywały się pokazy rozbioru sezonowanej wołowiny. Odwiedzający stoisko dowiedzieli się, jak wygląda profesjonalna obróbka półtuszy oraz czym charakteryzują się poszczególne partie mięsa. Prezentacja nie mogła obyć się bez live cookingu. Przygotowane podczas pokazu steki trafiały prosto na ruszt, ciesząc nie tylko oczy, lecz także podniebienia zgromadzonych gości.

Pierwszy dzień targów zakończył bankiet z muzyką na żywo, na którym serwowaliśmy dania z menu przygotowanego specjalnie przy użyciu produktów premium z naszej oferty. Zwieńczeniem wieczoru był występ Łukasza Lotka Lodkowskiego – jednego z najpopularniejszych polskich stand-uperów.

Trening w kuchni czyni mistrza? Tak, Chef!

Wydarzeniu towarzyszył finał prestiżowego konkursu Chefs Culinar Cup. Wyłonieni w drodze preeliminacji młodzi kucharze z całej Polski na targach walczyli o tytuł mistrza. Nad przebiegiem i organizacją rywalizacji czuwali doradcy kulinarni. W jury zasiedli Robert Skubisz („Amber Room”, Warszawa), Maciej Rosiński („Affogato Restaurant”, Łódź) oraz Ernest Jagodziński („Autentyk – kuchnia i ludzie”, Poznań).

Tematem II etapu zmagań była dzika przyroda. Do przygotowania półfinałowych dań uczestnicy użyli tradycyjnych, choć nieco już zapomnianych składników. Na talerzach gościła gęsina i leśne grzyby. Ostatecznego smaku nadały potrawom zioła, m.in. rokitnik oraz pachnotka. Poziom rywalizacji był bardzo wysoki. Kucharze musieli wykazać się talentem i niezwykłą kreatywnością.

Hasłem przewodnim finału zostały „Morskie opowieści”. Finaliści mieli do dyspozycji takie składniki jak dynia, gładzica patroszona z głową, kurki, czerwony kawior keta oraz małże venus vongole. Serca jurorów skradły potrawy przygotowane przez Jacka Grajsera. To właśnie do jego rąk powędrował puchar Chefs Culinar Cup. Miejsca na podium wywalczyli sobie także Grzegorz Filozof (II miejsce) oraz Arkadiusz Kruszik (III miejsce).

Fotorelację z przebiegu konkursu można zobaczyć na naszym oficjalnym Facebooku – Chefs Culinar Polska. Zapraszamy!