Artur Musztyfaga

Kucharz z trzydziestoletnim doświadczeniem. Ukończył szkołę gastronomiczną we Wrocławiu, pierwsze kroki zawodowe stawiał w sieciach Orbis i PSS Społem, a rozwijał się w najróżniejszych restauracjach, od tych serwujących tradycyjną kuchnię polską, po te z kuchnią śródziemnomorską. Od tych à la carte, po te organizujące bankiety na tysiąc osób. Pozwoliło mu to odpowiednio przygotować się do objęcia stanowiska szefa kuchni.

W prestiżowych restauracjach we Wrocławiu gotował między innymi dla Księcia Andrzeja, prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego oraz prezydentów Grupy Wyszehradzkiej. Był kucharzem bankietowym kadry oficerskiej Śląskiego Okręgu Wojskowego, przez dwa lata szkolił ludzi dyplomacji. Od piętnastu lat dzieli się swoimi doświadczeniami jako doradca kulinarny w firmach foodserwisowych.

Tak samo długo jest członkiem zespołu Polish BBQ Kings – barbecue to jego pasja. Startował z zespołem w mistrzostwach rangi polskiej, europejskiej i światowej. Jedenaście razy brał udział w Jack Daniel’s World Championship BBQ, zdobywając nagrody za deser i danie narodowe. W roku 2013 jako jedyna drużyna spoza USA Polscy Królowie wygrali kategorię sos BBQ na bazie Jacka Daniel’sa.

Od dwudziestu lat Artur należy do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – organizacji propagującej sztukę kulinarną i cukierniczą oraz wspierającej jej adeptów. Zawodowe motto Artura brzmi: danie nie może być przekombinowane. Komponując menu, kulinarny artysta myśli i o tym, jak wydać cztery dania, i o tym, jak wydać ich sto. Inspiracje czerpie z podróży i wspólnego gotowania z innymi szefami kuchni.