Produkty mrożone

Wybierając produkty mrożone z naszej oferty jesteś niezależny od pór roku i możesz serwować swoim gościom powtarzalną jakość przez 12 miesięcy!

Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów utrwalania produktów spożywczych. Dzięki mrożeniu nie dopuszczamy do rozwoju drobnoustrojów powodujących psucie się żywności, więc możemy ją dłużej przechowywać. Korzystając z tego typu rozwiązań szybciej i wygodniej przygotujemy ulubione potrawy.

W naszej szerokiej ofercie produktów mrożonych znajdziesz między innymi:

  • mięso,
  • ryby i owoce morza,
  • owoce i warzywa,
  • produkty ziemniaczane (frytki, kopytka, gnocchi itp.),
  • produkty mączne (tortille, kluski, pyzy),
  • gotowe mrożone dania,
  • przekąski,
  • lody i desery.
mrozone

Jeśli chcesz mieć pewność, że produkty mrożone zachowają swoje walory odżywcze, pamiętaj, że produkty muszą być przede wszystkim dobrze zamrożone, a następnie odpowiednio przechowywane. Jeśli zostaną szybko schłodzone do temp. od -20°C do -40°C i będą przechowywane w stałej temperaturze, która powinna wynosić min. -18°C, to możesz być niemal pewny, że straty walorów odżywczych będą niewielkie.

W naszych magazynach i podczas transportu rygorystycznie przestrzegamy ciągu chłodniczego, więc gwarantujemy, że korzystając z naszej oferty produktów mrożonych otrzymasz najwyższą jakości.

Pamiętaj jednak o kilku podstawowych zasadach:

  • Produkty mrożone przed rozmrożeniem zawsze należy wyjąć z opakowania.
  • Następnie należy umieścić je w lodówce na dolnej półce (najlepiej na sitku z pojemnikiem na skropliny pod spodem). To czasochłonna metoda, ale gwarantująca najlepsze rezultaty – zimno chroni jedzenie przed zepsuciem.
  • Aby chronić je przed utratą wilgoci, najlepiej przykryć je np. pojemnikami do przechowywania żywności.

Jak długo można przechowywać zamrożone produkty?

Mięso:

  • wołowina: 10-12 miesięcy
  • cielęcina: 9 - 12 miesięcy
  • chuda wieprzowina: 6 - 8 miesięcy
  • tłusta wieprzowina: około 4 miesięcy
  • chuda mięso mielone: 1 - 3 miesiące
  • tłuste mięso mielone: ​​1 miesiąc
  • drób: 8 - 10 miesięcy

Ryby:

  • chuda ryba: około 5 miesięcy
  • tłusta ryba: około 2 miesięcy
  • filet rybny: około 5 miesięcy

Warzywa i owoce:

  • warzywa: 3 - 5 miesięcy
  • owoce: 9 - 12 miesięcy
  • zioła: 3 - 4 miesiące