PRZEPIS
wstecz

DUSZONA GICZ JAGNIĘCA, SMAŻONA BOĆWINA I TABBOULEH

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 4 sztukigiczy jagnięcej
  • 30 goliwy
  • 100 gcebuli
  • 150 gmarchewki
  • 30 gkoncentratu pomidorowego
  • 250 mlczerwonego wina
  • 300 mlbulionu warzywnego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 laski cynamonu
  • 1 cm pokrojonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Gicz jagnięca

Sposób przygotowania:

  1. Oprósz gicze solą i pieprzem z każdej strony.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę.
  3. Obsmaż gicze jagnięce ze wszystkich stron, aż będą złociste.
  4. Wyjmij je z garnka i odstaw na bok.
  5. Do tego samego garnka dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony w plastry seler, drobno posiekany czosnek i imbir.
  6. Smaż warzywa przez około 5-7 minut, aż będą miękkie.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy, czerwone wino, bulion, rozmaryn, tymianek, liście laurowe, anyż i cynamon.
  8. Dokładnie wymieszaj. Włóż obsmażone gicze jagnięce z powrotem do garnka.
  9. Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.
  10. Duś mięso przez około 2-2,5 godziny, aż stanie się bardzo miękkie (powinno łatwo odchodzić od kości).
  11. Po ugotowaniu pozostaw gicze jagnięce w płynie, w którym się dusiły, do wystudzenia.
  12. Wyjmij je z garnka.
  13. Przecedź sos z gotowania giczy.
  14. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zredukować, gotując na dużym ogniu bez przykrycia przez kilka minut.
  15. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  16. Podawaj gicze jagnięce polane sosem.
Składniki
  • 200 gdrobnoziarnistej kaszy bulgur
  • 500 mlwody
  • 100 gnatki pietruszki
  • 50 gświeżej mięty
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • 50 ggrubego szczypioru
  • 60 mloliwy z oliwek
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • pieprz

Tabbouleh

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę.
  2. Dodaj kaszę bulgur, zmniejsz ogień do niskiego i przykryj garnek.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut, aż bulgur wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale jeszcze lekko chrupiący.
  4. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 5-10 minut.
  5. Po tym czasie odkryj garnek i delikatnie rozluźnij kaszę widelcem, aby ziarna się oddzieliły.
  6. Drobno posiekaj natkę pietruszki (około 100 g po posiekaniu).
  7. Drobno posiekaj świeżą miętę (około 50 g).
  8. Pokrój pomidory w drobną kostkę.
  9. Drobno posiekaj cebulę czerwoną, pokrój szczypior.
  10. W dużej misce wymieszaj kaszę bulgur, posiekaną natkę pietruszki, miętę, pomidory, cebulę i szczypior.
  11. Dodaj sok z cytryny i oliwę.
  12. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  13. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.
Składniki
  • 2 pęczki boćwiny
  • 40 goliwy
  • 30 gmasła
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta płatków chili
  • sól
  • pieprz

Boćwina

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel liście boćwiny od łodyg.
  2. Łodygi pokrój na małe kawałki (ok. 0,5 cm), a liście posiekaj na większe kawałki.
  3. Rozgrzej oliwę z masłem na średnim ogniu w dużej patelni.
  4. Dodaj pokrojone łodygi boćwiny i smaż przez około 3-4 minut, aż staną się miękkie, ale jeszcze lekko chrupiące.
  5. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez kolejną minutę, dodaj posiekane liście boćwiny.
  6. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż liście zwiędną i staną się miękkie (około 3-5 minut).
  7. Dopraw smażoną boćwinę solą, pieprzem, sokiem z cytryny i płatkami chili.
  8. Dobrze wymieszaj.
  9. Przełóż boćwinę na talerz i podawaj na ciepło jako dodatek do giczy.
Składniki
  • 4 figi
  • 30 gmiodu
  • 30 gmasła
  • 60 mlsoku z pomarańczy

Karmelizowane figi

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej masło na patelni, dodaj przekrojone figi, smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  2. Dodaj miód, skarmelizuj figi, następnie dodaj sok pomarańczowy.
  3. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż figi będą miękkie, a syrop zgęstnieje.
  4. Przełóż figi na talerz z giczą i boćwiną.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.