DUSZONA GICZ JAGNIĘCA, SMAŻONA BOĆWINA I TABBOULEH
Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 4 sztukigiczy jagnięcej
- 30 goliwy
- 100 gcebuli
- 150 gmarchewki
- 30 gkoncentratu pomidorowego
- 250 mlczerwonego wina
- 300 mlbulionu warzywnego
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 3 gwiazdki anyżu
- 3 laski cynamonu
- 1 cm pokrojonego imbiru
- sól
- pieprz
Gicz jagnięca
Sposób przygotowania:
- Oprósz gicze solą i pieprzem z każdej strony.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę.
- Obsmaż gicze jagnięce ze wszystkich stron, aż będą złociste.
- Wyjmij je z garnka i odstaw na bok.
- Do tego samego garnka dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony w plastry seler, drobno posiekany czosnek i imbir.
- Smaż warzywa przez około 5-7 minut, aż będą miękkie.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, czerwone wino, bulion, rozmaryn, tymianek, liście laurowe, anyż i cynamon.
- Dokładnie wymieszaj. Włóż obsmażone gicze jagnięce z powrotem do garnka.
- Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.
- Duś mięso przez około 2-2,5 godziny, aż stanie się bardzo miękkie (powinno łatwo odchodzić od kości).
- Po ugotowaniu pozostaw gicze jagnięce w płynie, w którym się dusiły, do wystudzenia.
- Wyjmij je z garnka.
- Przecedź sos z gotowania giczy.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zredukować, gotując na dużym ogniu bez przykrycia przez kilka minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj gicze jagnięce polane sosem.
- 200 gdrobnoziarnistej kaszy bulgur
- 500 mlwody
- 100 gnatki pietruszki
- 50 gświeżej mięty
- 5 pomidorów
- 1 cebula czerwona
- 50 ggrubego szczypioru
- 60 mloliwy z oliwek
- sok z 2 cytryn
- sól
- pieprz
Tabbouleh
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę.
- Dodaj kaszę bulgur, zmniejsz ogień do niskiego i przykryj garnek.
- Gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut, aż bulgur wchłonie całą wodę i będzie miękki, ale jeszcze lekko chrupiący.
- Zdejmij garnek z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 5-10 minut.
- Po tym czasie odkryj garnek i delikatnie rozluźnij kaszę widelcem, aby ziarna się oddzieliły.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki (około 100 g po posiekaniu).
- Drobno posiekaj świeżą miętę (około 50 g).
- Pokrój pomidory w drobną kostkę.
- Drobno posiekaj cebulę czerwoną, pokrój szczypior.
- W dużej misce wymieszaj kaszę bulgur, posiekaną natkę pietruszki, miętę, pomidory, cebulę i szczypior.
- Dodaj sok z cytryny i oliwę.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły.
- 2 pęczki boćwiny
- 40 goliwy
- 30 gmasła
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- szczypta płatków chili
- sól
- pieprz
Boćwina
Sposób przygotowania:
- Oddziel liście boćwiny od łodyg.
- Łodygi pokrój na małe kawałki (ok. 0,5 cm), a liście posiekaj na większe kawałki.
- Rozgrzej oliwę z masłem na średnim ogniu w dużej patelni.
- Dodaj pokrojone łodygi boćwiny i smaż przez około 3-4 minut, aż staną się miękkie, ale jeszcze lekko chrupiące.
- Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez kolejną minutę, dodaj posiekane liście boćwiny.
- Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż liście zwiędną i staną się miękkie (około 3-5 minut).
- Dopraw smażoną boćwinę solą, pieprzem, sokiem z cytryny i płatkami chili.
- Dobrze wymieszaj.
- Przełóż boćwinę na talerz i podawaj na ciepło jako dodatek do giczy.
- 4 figi
- 30 gmiodu
- 30 gmasła
- 60 mlsoku z pomarańczy
Karmelizowane figi
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej masło na patelni, dodaj przekrojone figi, smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty.
- Dodaj miód, skarmelizuj figi, następnie dodaj sok pomarańczowy.
- Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż figi będą miękkie, a syrop zgęstnieje.
- Przełóż figi na talerz z giczą i boćwiną.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.