Kamil Awłas

Z branżą gastronomiczną związany od blisko osiemnastu lat, zarówno jako szef kuchni, jak i doradca czy handlowiec. Przygodę z kuchnią rozpoczął od solidnej dawki wiedzy – uczył się w szkołach gastronomicznych w Polsce i Danii. Podczas nauki w Skandynawii odbywał staże w tamtejszych restauracjach pod okiem międzynarodowych szefów kuchni. Później także w Polsce w gwiazdkowych Hotelach i Restauracjach.

Dowodził kuchniami restauracji i hoteli w kilku miastach w Polsce także tych które były wymieniane w żółtych przewodnikach Gault & Millau. Po latach pracy w kuchni zmienił wyzwania na rozwój marek produktowych i szkolenia. Od dziewięciu lat doradza Szefom Kuchni, wspiera ich kariery, planuje rozwój i menu restauracji oraz hoteli. Dzieli się z nimi wiedzą i doświadczeniem, przygotowuje ich do konkursów kulinarnych. Może pochwalić się kilkoma dyplomami trenerskimi i mentorskimi.

Ma ogromne doświadczenie kulinarne i handlowe w kategorii ryb i owoców morza. Przez kilka lat był kierownikiem sprzedaży i rozwoju marki w dwóch wiodących korporacjach, jednej w Polsce drugiej w Malezji. 

Mąż i ojciec trójki dzieci, lubi podróże, kocha przyrodę, naturę. Od niedawna także adept na strażaka Ochotniczej Straży Pożarnej w Rurzycy, jednej z najlepszych jednostek w Polsce. Miłośnik kuchni środkowoeuropejskiej i nowoczesnej kuchni polskiej. Ceni prostotę – wyznaje zasadę pięciu składników.