ŁOSOŚ MI-CUIT ZAWIJANY W TRAMEZZINO, Z MŁODĄ KAPUSTĄ I PURÉE Z BATATÓW
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 300 goleju z pestek winogron
- 100 gświeżej kurkumy
Olej z kurkumy
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz dokładnie kurkumę, dodaj olej, a następnie blenduj w Thermomixie przez 3-4 minuty.
- Uzyskana masę umieść na chińskim sitku i pozostaw, aż olej spłynie (nie przeciskaj).
- W uzyskanym oleju może pojawić się woda – kiedy się odzieli, zlej ją.
- 1 lwody
- 500 gfileta z łososia MOWI
- 100 gsoli
- 10 gcukru
- 1 opakowanie chleba tramezzino
- olej z kurkumy
Łosoś mi-cuit
Sposób przygotowania:
- Z łososia wytnij równe 100-gramowe porcje.
- Z wody, soli i cukru zrób solankę i włóż do niej porcje ryby na 30 minut. Po wyjęciu z solanki dokładnie je osusz.
- Tramezzino rozłóż na pojedyncze blaty. Rozwałkuj je, żeby stały się plastyczne.
- Rozwałkowane tramezzino posmaruj olejem z kurkumy i owiń nim porcje wcześniej przygotowanej ryby. Nadmiar przytnij, posmaruj olejem z drugiej strony, a następnie zawiń w tzw. cukierek.
- Przygotowane rolki z łososia zamknij hermetycznie w workach vacuum i gotuj sous-vide przez 45 minut w temperaturze 40°C.
- 200 gpurée z batatów (17622677)
- 50 gmasła
- 5 gmieszanki przypraw Wiberg Ras el Hanout
- sól
Purée z batatów
Sposób przygotowania:
- W rondlu rozgrzej masło, wsyp przyprawę.
- Lekko podgrzej, aby uwolnić wszystkie aromaty, a następnie dodaj przetarte purée.
- Zagotuj, chroniąc przed przypaleniem. Dopraw solą do smaku.
- 5 liści młodej kapusty
- 50 mloliwy pomace
- 50 gkopru
- 10 gcukru
- 5 gsoli
- sok z jednej cytryny
Młoda kapusta
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz liście kapusty, usuń zgrubiałe części, a następnie przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z oliwą, sokiem, cukrem i solą.
- Ułóż na płaskiej blaszce GN 1/1.
- Piecz w piecu rozgrzanym do 220°C przez 10 minut.
- Gdy liście będą jeszcze lekko ciepłe, obsyp je drobno posiekanym koprem i zwiń jak gołąbki bez nadzienia, regulując ich wielkość.
- 200 ggroszku cukrowego
- 20 mlsoku z cytryny
Groszek cukrowy
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz dokładnie groszek, a następnie pokrój go pod skosem w bardzo cienkie plasterki.
- Wymieszaj z sokiem z cytryny.
- 1 lwody
- 100 gskrobi ziemniaczanej
- 5 gsoli
- mieszanka przypraw Wiberg Masala Aphrodite
Suszona skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z solą.
- Dodaj rozmieszaną w zimnej wodzie skrobię i zagotuj, aż powstanie gęsty kisiel.
- Rozsmaruj kisiel cienko na macie sylikonowej i posyp przyprawą.
- Susz w piecu nagrzanym do 70°C przez 12-16 godzin.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj ziołami.