PRZEPIS
wstecz

ŁOSOŚ MI-CUIT ZAWIJANY W TRAMEZZINO, Z MŁODĄ KAPUSTĄ I PURÉE Z BATATÓW

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 300 goleju z pestek winogron
  • 100 gświeżej kurkumy

Olej z kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz dokładnie kurkumę, dodaj olej, a następnie blenduj w Thermomixie przez 3-4 minuty.
  2. Uzyskana masę umieść na chińskim sitku i pozostaw, aż olej spłynie (nie przeciskaj).
  3. W uzyskanym oleju może pojawić się woda – kiedy się odzieli, zlej ją.
Składniki
  • 1 lwody
  • 500 gfileta z łososia MOWI
  • 100 gsoli
  • 10 gcukru
  • 1 opakowanie chleba tramezzino
  • olej z kurkumy

Łosoś mi-cuit

Sposób przygotowania:

  1. Z łososia wytnij równe 100-gramowe porcje.
  2. Z wody, soli i cukru zrób solankę i włóż do niej porcje ryby na 30 minut. Po wyjęciu z solanki dokładnie je osusz.
  3. Tramezzino rozłóż na pojedyncze blaty. Rozwałkuj je, żeby stały się plastyczne.
  4. Rozwałkowane tramezzino posmaruj olejem z kurkumy i owiń nim porcje wcześniej przygotowanej ryby. Nadmiar przytnij, posmaruj olejem z drugiej strony, a następnie zawiń w tzw. cukierek.
  5. Przygotowane rolki z łososia zamknij hermetycznie w workach vacuum i gotuj sous-vide przez 45 minut w temperaturze 40°C.
Składniki
  • 200 gpurée z batatów (17622677)
  • 50 gmasła
  • 5 gmieszanki przypraw Wiberg Ras el Hanout
  • sól

Purée z batatów

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu rozgrzej masło, wsyp przyprawę.
  2. Lekko podgrzej, aby uwolnić wszystkie aromaty, a następnie dodaj przetarte purée.
  3. Zagotuj, chroniąc przed przypaleniem. Dopraw solą do smaku.
Składniki
  • 5 liści młodej kapusty
  • 50 mloliwy pomace
  • 50 gkopru
  • 10 gcukru
  • 5 gsoli
  • sok z jednej cytryny

Młoda kapusta

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz liście kapusty, usuń zgrubiałe części, a następnie przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z oliwą, sokiem, cukrem i solą.
  2. Ułóż na płaskiej blaszce GN 1/1.
  3. Piecz w piecu rozgrzanym do 220°C przez 10 minut.
  4. Gdy liście będą jeszcze lekko ciepłe, obsyp je drobno posiekanym koprem i zwiń jak gołąbki bez nadzienia, regulując ich wielkość.
Składniki
  • 200 ggroszku cukrowego
  • 20 mlsoku z cytryny

Groszek cukrowy

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz dokładnie groszek, a następnie pokrój go pod skosem w bardzo cienkie plasterki.
  2. Wymieszaj z sokiem z cytryny.
Składniki
  • 1 lwody
  • 100 gskrobi ziemniaczanej
  • 5 gsoli
  • mieszanka przypraw Wiberg Masala Aphrodite

Suszona skrobia ziemniaczana

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z solą.
  2. Dodaj rozmieszaną w zimnej wodzie skrobię i zagotuj, aż powstanie gęsty kisiel.
  3. Rozsmaruj kisiel cienko na macie sylikonowej i posyp przyprawą.
  4. Susz w piecu nagrzanym do 70°C przez 12-16 godzin.
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj ziołami.