wstecz

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere: wracamy! / Warsztaty nr 1

Mistrzem Smaku nie zostaje się ot tak. Bo chociaż z talentem, wyostrzonym zmysłem albo po prostu wyczuciem można się urodzić, każdy Chef powie, że sztuka kulinarna wymaga długich godzin nauki i praktyki. Świadomi tej prawdy, z radością stawiliśmy się 4 października na oficjalnej inauguracji roku akademickiego Akademii Mistrzów Smaku, by po wakacjach przypomnieć sobie, jak to jest być jej mecenasem.

Wnętrza pięknej restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich po brzegi wypełniły się gośćmi – poza uczestnikami nowej edycji zjawili się Eksperci, Partnerzy projektu i przedstawiciel zacnego zespołu Trenerów Tomasz Łagowski, Szef Kuchni restauracji Belvedere. Po uroczystości otwarcia Mistrz Łagowski od razu zaprosił młodych adeptów na pierwsze warsztaty i pod banderą Akademii wypłynął z uczniami na szerokie wody – tematem pierwszego spotkania były ryby i owoce morza.

Lekcja obowiązkowych technik obróbki (filetowanie ryb, obieranie krewetek i langustynek, czyszczenie przegrzebków, obróbka termiczna, przygotowanie fumé) zmieniła się w wielkie tematyczne gotowanie. Powstały pstrąg poché, tatar z łososia, czarny makaron z krewetkami, langustynki z azjatyckim twistem, risotto z przegrzebkami, moules marinières oraz kalmary w tempurze. Zapowiada się wyśmienity rok!