BĄBELKI Z OKAZJI I BEZ OKAZJI
Autor przepisu: Piotr Pieron
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
Pobierz przepis
- 60 mlwody gazowanej
- 60 mlprosecco
- 40 mlsyropu z kwiatu czarnego bzu
- 3 plasterki limonki
- 5 listków świeżej mięty
- lód w kostkach
HUGO SPRITZ (koktajl)
Sposób przygotowania:
- W kieliszku do wina lub szklance typu highball lekko rozgnieć część listków mięty i plasterek limonki.
- Wrzuć lód, wlej syrop.
- Przy ściankach kieliszka umieść pozostałe plastry limonki.
- Dodaj prosecco, a następnie wodę gazowaną.
- Delikatnie zamieszaj, udekoruj pozostałymi listkami mięty.
- 80 mlMixer Porn Star Martini Monin
- 60 mlbezalkoholowego prosecco
- 20 mlVegg White
- 15 mlsyropu waniliowego
- 15 mlsoku z cytryny lub koncentratu So Sour
- świeża marakuja
- lód w kostkach
PORNSTAR MARTINI (moktajl)
Sposób przygotowania:
- Syrop bazowy, syrop waniliowy, sok z cytryny i Vegg White wlej do shakera, dodaj miąższ z połowy marakui. Na tym etapie nie dodawaj lodu, żeby uzyskać kremową konsystencję z gładką pianką.
- Energicznie wstrząsaj przez około 10 sekund (tzw. dry shake).
- Teraz dodaj do shakera sporą ilość lodu i znów przez kilka sekund wstrząsaj.
- Przelej koktajl przez sitko barmańskie do schłodzonego kieliszka do martini albo kieliszka coupé.
- Udekoruj drugą połówką marakui.
- Podawaj z niewielkim kieliszkiem bezalkoholowego prosecco.
- 60 mlThomas Henry Ginger Beer
- 25 mlsoku z cytryny lub koncentratu So Sour
- 20 mlsyropu z czarnej porzeczki Monin
- 15 mlsyropu z agawy
- listki świeżej mięty i/lub plasterek limonki (opcjonalnie, do dekoracji)
- lód w kostkach
EL DIABLO (moktajl)
Sposób przygotowania:
- Do shakera wypełnionego lodem dodaj wszystkie składniki poza napojem imbirowym.
- Energicznie wstrząsaj przez 10-15 sekund.
- Do wysokiej szklanki (highball) wrzuć kilka kostek lodu, przelej zawartość shakera.
- Dopełnij napojem imbirowym.
- Jeśli chcesz, udekoruj moktajl świeżą miętą i/lub limonką.