PRZEPIS
wstecz

BĄBELKI Z OKAZJI I BEZ OKAZJI

Autor przepisu: Piotr Pieron

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1


Pobierz przepis
Składniki
  • 60 mlwody gazowanej
  • 60 mlprosecco
  • 40 mlsyropu z kwiatu czarnego bzu
  • 3 plasterki limonki
  • 5 listków świeżej mięty
  • lód w kostkach

HUGO SPRITZ (koktajl)

Sposób przygotowania:

  1. W kieliszku do wina lub szklance typu highball lekko rozgnieć część listków mięty i plasterek limonki.
  2. Wrzuć lód, wlej syrop.
  3. Przy ściankach kieliszka umieść pozostałe plastry limonki.
  4. Dodaj prosecco, a następnie wodę gazowaną.
  5. Delikatnie zamieszaj, udekoruj pozostałymi listkami mięty.
Składniki
  • 80 mlMixer Porn Star Martini Monin
  • 60 mlbezalkoholowego prosecco
  • 20 mlVegg White
  • 15 mlsyropu waniliowego
  • 15 mlsoku z cytryny lub koncentratu So Sour
  • świeża marakuja
  • lód w kostkach

PORNSTAR MARTINI (moktajl)

Sposób przygotowania:

  1. Syrop bazowy, syrop waniliowy, sok z cytryny i Vegg White wlej do shakera, dodaj miąższ z połowy marakui. Na tym etapie nie dodawaj lodu, żeby uzyskać kremową konsystencję z gładką pianką.
  2. Energicznie wstrząsaj przez około 10 sekund (tzw. dry shake).
  3. Teraz dodaj do shakera sporą ilość lodu i znów przez kilka sekund wstrząsaj.
  4. Przelej koktajl przez sitko barmańskie do schłodzonego kieliszka do martini albo kieliszka coupé. 
  5. Udekoruj drugą połówką marakui.
  6. Podawaj z niewielkim kieliszkiem bezalkoholowego prosecco.

 

Składniki
  • 60 mlThomas Henry Ginger Beer
  • 25 mlsoku z cytryny lub koncentratu So Sour
  • 20 mlsyropu z czarnej porzeczki Monin
  • 15 mlsyropu z agawy
  • listki świeżej mięty i/lub plasterek limonki (opcjonalnie, do dekoracji)
  • lód w kostkach

EL DIABLO (moktajl)

Sposób przygotowania:

  1. Do shakera wypełnionego lodem dodaj wszystkie składniki poza napojem imbirowym.
  2. Energicznie wstrząsaj przez 10-15 sekund.
  3. Do wysokiej szklanki (highball) wrzuć kilka kostek lodu, przelej zawartość shakera.
  4. Dopełnij napojem imbirowym.
  5. Jeśli chcesz, udekoruj moktajl świeżą miętą i/lub limonką.