PRZEPIS
wstecz

BAO Z SZARPANYMI BOCZNIAKAMI I WOLNO GOTOWANY BOCZEK Z GLAZURĄ MISO

Autor przepisu: Armin Koblak

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 250 mlsosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 125 mlwody
  • 120 gbrązowego cukru
  • 60 mlsake lub białego wina
  • 6 plasterków imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gpieprzu czarnego młotkowanego

Słodka baza

Sposób przygotowania:

  1. Do małego rondelka wlej wodę, dodaj czosnek, imbir i pieprz. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut, uważając, żeby płyn nie odparował.
  2. Dodaj kolejno sos sojowy, cukier i wino (lub sake).
  3. Całość gotuj przez 2-3 minuty.
  4. Odstaw do wystudzenia.
Składniki
  • 150 mlsłodkiej bazy z sosu sojowego (powyżej)
  • 30 mloleju sezamowego
  • 1 mała gruszka
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku

Marynata

Sposob przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu.
  2. Zblenduj.
Składniki
  • 800 gboczniaków ostrygowatych
  • 50 mloleju
  • 40 mlsosu sojowego
  • 25 mlsyropu klonowego
  • 20 gpasty gochujang
  • 2 szalotki
  • 2 cmimbiru
  • 10 gczosnku

Boczniaki

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Boczniaki poszarp ręcznie na mniejsze kawałki.
  3. W rondelku rozgrzej olej, podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj boczniaki, syrop klonowy, pastę gochujang, sos sojowy i imbir.
  4. Całość podduś do momentu, aż boczniaki nieco zmiękną.
Składniki
  • 1 kgboczku

Boczek

Sposób przygotowania:

  1. Ponacinaj boczek od strony skóry.
  2. Włóż go do wcześniej przygotowanej marynaty i odstaw na noc do lodówki.
  3. Zamarynowany boczek gotuj sous-vide przez 6-8h w 63°C.
  4. Wystudź, pokrój.
Składniki
  • 80 gmajonezu
  • 10 goleju sezamowego
  • skórka z 1 pomarańczy

Majonez z olejem sezamowym

Majonez dopraw do smaku olejem sezamowym oraz startą skórką z pomarańczy.

Składniki
  • 1 marchew
  • 1 mały ogórek
  • 100 gbiałej rzodkiewki

Warzywa julienne

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój warzywa przy użyciu mandoliny i włóż do wody z lodem.
  2. Przed złożeniem dania odsącz je na ręczniku papierowym.
Składniki
  • 5 bułek bao
  • 2 marakuje
  • 20 gświeżej kolendry

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Wykrojony boczek dociągnij w Green Eggu (grillu ceramicznym).
  2. Rozmrożone bułki bao odgrzej przez 2 minuty przy użyciu pary.
  3. Nafaszeruj bułki boczniakami, dodaj majonez i julienne.
  4. Na gotowy boczek nałóż miąższ ze świeżej marakui.
  5. Udekoruj całość listkami kolendry.