BAO Z SZARPANYMI BOCZNIAKAMI I WOLNO GOTOWANY BOCZEK Z GLAZURĄ MISO
Autor przepisu: Armin Koblak
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 250 mlsosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 125 mlwody
- 120 gbrązowego cukru
- 60 mlsake lub białego wina
- 6 plasterków imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 gpieprzu czarnego młotkowanego
Słodka baza
Sposób przygotowania:
- Do małego rondelka wlej wodę, dodaj czosnek, imbir i pieprz. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut, uważając, żeby płyn nie odparował.
- Dodaj kolejno sos sojowy, cukier i wino (lub sake).
- Całość gotuj przez 2-3 minuty.
- Odstaw do wystudzenia.
- 150 mlsłodkiej bazy z sosu sojowego (powyżej)
- 30 mloleju sezamowego
- 1 mała gruszka
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
Marynata
Sposob przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu.
- Zblenduj.
- 800 gboczniaków ostrygowatych
- 50 mloleju
- 40 mlsosu sojowego
- 25 mlsyropu klonowego
- 20 gpasty gochujang
- 2 szalotki
- 2 cmimbiru
- 10 gczosnku
Boczniaki
Sposób przygotowania:
- Szalotkę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Boczniaki poszarp ręcznie na mniejsze kawałki.
- W rondelku rozgrzej olej, podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj boczniaki, syrop klonowy, pastę gochujang, sos sojowy i imbir.
- Całość podduś do momentu, aż boczniaki nieco zmiękną.
- 1 kgboczku
Boczek
Sposób przygotowania:
- Ponacinaj boczek od strony skóry.
- Włóż go do wcześniej przygotowanej marynaty i odstaw na noc do lodówki.
- Zamarynowany boczek gotuj sous-vide przez 6-8h w 63°C.
- Wystudź, pokrój.
- 80 gmajonezu
- 10 goleju sezamowego
- skórka z 1 pomarańczy
Majonez z olejem sezamowym
Majonez dopraw do smaku olejem sezamowym oraz startą skórką z pomarańczy.
- 1 marchew
- 1 mały ogórek
- 100 gbiałej rzodkiewki
Warzywa julienne
Sposób przygotowania:
- Pokrój warzywa przy użyciu mandoliny i włóż do wody z lodem.
- Przed złożeniem dania odsącz je na ręczniku papierowym.
- 5 bułek bao
- 2 marakuje
- 20 gświeżej kolendry
Wykończenie
Sposób przygotowania:
- Wykrojony boczek dociągnij w Green Eggu (grillu ceramicznym).
- Rozmrożone bułki bao odgrzej przez 2 minuty przy użyciu pary.
- Nafaszeruj bułki boczniakami, dodaj majonez i julienne.
- Na gotowy boczek nałóż miąższ ze świeżej marakui.
- Udekoruj całość listkami kolendry.