BATATY W CIEŚCIE FRANCUSKIM, ZE SZPINAKIEM, SZPARAGAMI I SOSEM CYTRYNOWYM

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 1 kgbatatów
- 500 gszpinaku
- 300 gciasta francuskiego
- 1 opakowanie nori
- 100 gcebuli
- 20 gczosnku
- 10 gprzyprawy Ras El Hanout Wiberg
- sól, pieprz
Bataty
Sposób przygotowania:
- Upiecz bataty pod przykryciem z dodatkiem przyprawy Ras El Hanout i soli.
- Obierz je ze skóry i przekrój wzdłuż na ćwiartki.
- Przy użyciu folii spożywczej uformuj z kawałków batata dwie rolki, dopasowując ich długość do długości arkuszy nori.
- Odwiń rolki z folii i zawiń je w nori – możesz użyć folii spożywczej lub maty do sushi.
- Przygotuj farsz szpinakowy: podsmaż cebulę, czosnek i szpinak, duś do odparowania wody, dopraw solą, pieprzem lub ulubioną przyprawą.
- Wystudzony szpinak zawiń w nori, tworząc rolki o średnicy około 1 cm.
- Ułóż rolki ze szpinakiem wokół batata, tworząc jedną większą rolkę, i zawiń całość w nori.
- Owiń wszystko ciastem francuskim i piecz do uzyskania złotego koloru i chrupkości.
- Przed pieczeniem możesz udekorować ciasto dodatkowymi kawałkami ciasta lub przyprawą, która nie przypali się w piekarniku.
- 1 kgzielonych szparagów
- 50 gParmegio SERio
- 50 gtłuszczu, na przykład oliwy lub Phase Gold
- cukier, sól
Szparagi
Sposób przygotowania:
- Oczyść szparagi i zblanszuj je w wodzie z dodatkiem soli i cukru w proporcjach 10 g soli i 10 g cukru na 1 litr wody.
- Tuż przed podaniem odgrzej szparagi, dodając tłuszcz, a na koniec posyp je Parmegio.
- 200 gRamy Cremefine Fraîche
- 50 gsoku z cytryny
- 20 gsosu umami N° 1 Wiberg
- skórka z cytryny
- sól, pieprz
Sos cytrynowy
Sposób przygotowania:
-
Wymieszaj Ramę z sosem umami oraz sokiem i skórką z cytryny.
-
Całość delikatnie podgrzej, dopraw solą i pieprzem.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj liśćmi szczawiku i kwiatami jadalnymi.