PRZEPIS
wstecz

BATATY W CIEŚCIE FRANCUSKIM, ZE SZPINAKIEM, SZPARAGAMI I SOSEM CYTRYNOWYM

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 1 kgbatatów
  • 500 gszpinaku
  • 300 gciasta francuskiego
  • 1 opakowanie nori
  • 100 gcebuli
  • 20 gczosnku
  • 10 gprzyprawy Ras El Hanout Wiberg
  • sól, pieprz

Bataty

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz bataty pod przykryciem z dodatkiem przyprawy Ras El Hanout i soli.
  2. Obierz je ze skóry i przekrój wzdłuż na ćwiartki.
  3. Przy użyciu folii spożywczej uformuj z kawałków batata dwie rolki, dopasowując ich długość do długości arkuszy nori.
  4. Odwiń rolki z folii i zawiń je w nori – możesz użyć folii spożywczej lub maty do sushi.
  5. Przygotuj farsz szpinakowy: podsmaż cebulę, czosnek i szpinak, duś do odparowania wody, dopraw solą, pieprzem lub ulubioną przyprawą.
  6. Wystudzony szpinak zawiń w nori, tworząc rolki o średnicy około 1 cm.
  7. Ułóż rolki ze szpinakiem wokół batata, tworząc jedną większą rolkę, i zawiń całość w nori.
  8. Owiń wszystko ciastem francuskim i piecz do uzyskania złotego koloru i chrupkości.
  9. Przed pieczeniem możesz udekorować ciasto dodatkowymi kawałkami ciasta lub przyprawą, która nie przypali się w piekarniku.
Składniki
  • 1 kgzielonych szparagów
  • 50 gParmegio SERio
  • 50 gtłuszczu, na przykład oliwy lub Phase Gold
  • cukier, sól

Szparagi

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść szparagi i zblanszuj je w wodzie z dodatkiem soli i cukru w proporcjach 10 g soli i 10 g cukru na 1 litr wody.
  2. Tuż przed podaniem odgrzej szparagi, dodając tłuszcz, a na koniec posyp je Parmegio.
Składniki
  • 200 gRamy Cremefine Fraîche
  • 50 gsoku z cytryny
  • 20 gsosu umami N° 1 Wiberg
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz

Sos cytrynowy

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj Ramę z sosem umami oraz sokiem i skórką z cytryny.

  2. Całość delikatnie podgrzej, dopraw solą i pieprzem.

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj liśćmi szczawiku i kwiatami jadalnymi.