BAŻANT Z ZIEMNIACZANO-TRUFLOWYM PURÉE I JUSEM TYMIANKOWYM
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 5 kgbażanta
- 200 gmasła
- 50 gczosnku
- 5 gświeżego tymianku
- 10 gpapryki wędzonej
- 100 mloleju szczypiorkowego
- 50 gmusztardy stołowej
- 200 gpanko
- sól, pieprz
Bażant
Sposób przygotowania:
- Z bażanta oddziel piersi, pozostawiając skórę.
- Zamknij je hermetycznie w worku, z dodatkiem masła, soli, tymianku i wędzonej papryki.
- Gotuj w cyrkulatorze przez 4 godziny w temperaturze 62°C.
- Oddziel udka, tak by kości udowe pozostały złączone. Wyluzuj (wytrybuj).
- Mięso drobno posiekaj, a następnie dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Z uzyskanej masy uformuj kulę i umieść ją na stawie łączącym dwie kości.
- Zabezpiecz folią spożywczą i zamknij hermetycznie.
- Gotuj w cyrkulatorze przez 8 godzin w temperaturze 68°C.
- Pozostałe elementy z bażanta zalej jusem drobiowym.
- Dodaj tymianek i gotuj kilka godzin, następnie przecedź i zredukuj.
- Ugotowane piersi z bażanta przed podaniem krótko zbastuj w palonym maśle.
- Przygotowane wcześniej udko posmaruj delikatnie musztardą i obtocz w panko połączonym z olejem szczypiorkowym.
- Zapiecz w piekarniku.
- 1,5 kgobranych ziemniaków
- 30 gmasła z białymi truflami
- 50 gmusztardy francuskiej
- 1 ggałki muszkatołowej
Purée ziemniaczane z białymi truflami
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości, przeciśnij przez praskę.
- Dokładnie wymieszaj z masłem truflowym i gorczycą, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- 1 kgcykorii
- 100 gcukru
- 100 gmasła
- 5 gsoli morskiej
Karmelizowana cykoria
Sposób przygotowania:
- Cukier rozpuść na patelni, połóż cykorie, po kilku minutach dodaj masło i sól.
- 1 kgsolirodu
- 1 lwody
- 30 gcukru
- 10 gsoku z cytryny
- 10 gsiekanej kolendry
- 20 mloliwy pomace
Solidród
Sposób przygotowania:
- Zblanszuj w lekko posłodzonej wodzie, następnie dopraw cytryną, kolendrą i oliwą.
- 1 ljusu drobiowego
- 50 gtymianku
Jus tymiankowy
Sposób przygotowania:
-
Jus wyredukuj do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec dodaj liście świeżego tymianku.