PRZEPIS
wstecz

BAŻANT Z ZIEMNIACZANO-TRUFLOWYM PURÉE I JUSEM TYMIANKOWYM

bażant
BAŻANT

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 5 kgbażanta
  • 200 gmasła
  • 50 gczosnku
  • 5 gświeżego tymianku
  • 10 gpapryki wędzonej
  • 100 mloleju szczypiorkowego
  • 50 gmusztardy stołowej
  • 200 gpanko
  • sól, pieprz

Bażant

Sposób przygotowania:

  1. Z bażanta oddziel piersi, pozostawiając skórę.
  2. Zamknij je hermetycznie w worku, z dodatkiem masła, soli, tymianku i wędzonej papryki.
  3. Gotuj w cyrkulatorze przez 4 godziny w temperaturze 62°C. 
  4. Oddziel udka, tak by kości udowe pozostały złączone. Wyluzuj (wytrybuj). 
  5. Mięso drobno posiekaj, a następnie dopraw solą, pieprzem i papryką.
  6. Z uzyskanej masy uformuj kulę i umieść ją na stawie łączącym dwie kości.
  7. Zabezpiecz folią spożywczą i zamknij hermetycznie. 
  8. Gotuj w cyrkulatorze przez 8 godzin w temperaturze 68°C. 
  9. Pozostałe elementy z bażanta zalej jusem drobiowym. 
  10. Dodaj tymianek i gotuj kilka godzin, następnie przecedź i zredukuj.
  11. Ugotowane piersi z bażanta przed podaniem krótko zbastuj w palonym maśle.
  12. Przygotowane wcześniej udko posmaruj delikatnie musztardą i obtocz w panko połączonym z olejem szczypiorkowym.
  13. Zapiecz w piekarniku. 
     
Składniki
  • 1,5 kgobranych ziemniaków
  • 30 gmasła z białymi truflami
  • 50 gmusztardy francuskiej
  • 1 ggałki muszkatołowej

Purée ziemniaczane z białymi truflami

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości, przeciśnij przez praskę.
  2. Dokładnie wymieszaj z masłem truflowym i gorczycą, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Składniki
  • 1 kgcykorii
  • 100 gcukru
  • 100 gmasła
  • 5 gsoli morskiej

Karmelizowana cykoria

Sposób przygotowania:

  • Cukier rozpuść na patelni, połóż cykorie, po kilku minutach dodaj masło i sól. 

 

Składniki
  • 1 kgsolirodu
  • 1 lwody
  • 30 gcukru
  • 10 gsoku z cytryny
  • 10 gsiekanej kolendry
  • 20 mloliwy pomace

Solidród

Sposób przygotowania:

  • Zblanszuj w lekko posłodzonej wodzie, następnie dopraw cytryną, kolendrą i oliwą.

 

Składniki
  • 1 ljusu drobiowego
  • 50 gtymianku

Jus tymiankowy

Sposób przygotowania:

  • Jus wyredukuj do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec dodaj liście świeżego tymianku.