PRZEPIS
wstecz

BEEF HAMMER BBQ Z PIECZONYMI I GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 5 goleni wołowych beef hammer
  • 2 lbulionu wołowego
  • 0,5 lsosu demi-glace
  • 500 gcebuli pokrojonej w piórka
  • 100 gsosu BBQ
  • 50 gmusztardy Dijon
  • 20 gczosnku, obranego i pokrojonego w plasterki
  • mieszanka przypraw Grill-Mexikana Style Wiberg
  • mieszanka przypraw Dekor Rustikal Wiberg
  • wędzona sól
  • olej do smażenia

Beef hammer BBQ

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę zwiąż sznurkiem wędliniarskim w trzech miejscach, obsyp przyprawami Wiberg i wędzoną solą. Wstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia obsmaż mięso z każdej strony na brązowo.
  3. Na tej samej patelni podsmaż na brązowo cebulę, dodaj czosnek i musztardę.
  4. Podlej bulionem i demi-glace’em. Całość wymieszaj.
  5. Szczelnie przykryj i piecz w temperaturze 100°C przez około 5-6 godzin, aż mięso będzie miękkie.
  6. Po upieczeniu wyjmij mięso z płynu, zredukuj sos pieczeniowy do pożądanej konsystencji.
  7. Podgrzej sos BBQ i posmaruj nim mięso przy użyciu pędzelka.
  8. Podpiecz golenie przez 20 minut w temperaturze 170°C.
Składniki
  • 5 marchewek
  • 2 cukinie
  • 2 kolby gotowanej kukurydzy
  • 200 gszalotki
  • 5 główek czosnku
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 50 mloliwy z oliwek
  • papryczki chili
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz do steków Wiberg
  • sól
  • pieprz

Warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa oprócz szparagów pokrój w grube kawałki, a czosnek na pół.
  2. Wymieszaj z odrobiną oliwy, tymiankiem i przyprawą do steków.
  3. Piecz do miękkości.
  4. Pozbawione końcówek szparagi posmaruj oliwą, dopraw do smaku i zgrilluj.
Składniki
  • purée ziemniaczane
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • zielona oliwa

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Serwuj beef hammer na pieczonych warzywach, osobno podając purée ziemniaczane polane sosem pieczeniowym i grillowane szparagi skropione zieloną oliwą.
  2. Całość udekoruj świeżymi ziołami.