BEEF HAMMER BBQ Z PIECZONYMI I GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 5 goleni wołowych beef hammer
- 2 lbulionu wołowego
- 0,5 lsosu demi-glace
- 500 gcebuli pokrojonej w piórka
- 100 gsosu BBQ
- 50 gmusztardy Dijon
- 20 gczosnku, obranego i pokrojonego w plasterki
- mieszanka przypraw Grill-Mexikana Style Wiberg
- mieszanka przypraw Dekor Rustikal Wiberg
- wędzona sól
- olej do smażenia
Beef hammer BBQ
Sposób przygotowania:
- Wołowinę zwiąż sznurkiem wędliniarskim w trzech miejscach, obsyp przyprawami Wiberg i wędzoną solą. Wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia obsmaż mięso z każdej strony na brązowo.
- Na tej samej patelni podsmaż na brązowo cebulę, dodaj czosnek i musztardę.
- Podlej bulionem i demi-glace’em. Całość wymieszaj.
- Szczelnie przykryj i piecz w temperaturze 100°C przez około 5-6 godzin, aż mięso będzie miękkie.
- Po upieczeniu wyjmij mięso z płynu, zredukuj sos pieczeniowy do pożądanej konsystencji.
- Podgrzej sos BBQ i posmaruj nim mięso przy użyciu pędzelka.
- Podpiecz golenie przez 20 minut w temperaturze 170°C.
- 5 marchewek
- 2 cukinie
- 2 kolby gotowanej kukurydzy
- 200 gszalotki
- 5 główek czosnku
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 50 mloliwy z oliwek
- papryczki chili
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz do steków Wiberg
- sól
- pieprz
Warzywa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa oprócz szparagów pokrój w grube kawałki, a czosnek na pół.
- Wymieszaj z odrobiną oliwy, tymiankiem i przyprawą do steków.
- Piecz do miękkości.
- Pozbawione końcówek szparagi posmaruj oliwą, dopraw do smaku i zgrilluj.
- purée ziemniaczane
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- zielona oliwa
Wykończenie
Sposób podania:
- Serwuj beef hammer na pieczonych warzywach, osobno podając purée ziemniaczane polane sosem pieczeniowym i grillowane szparagi skropione zieloną oliwą.
- Całość udekoruj świeżymi ziołami.