BEZMIĘSNA KASZANKA Z CEBULĄ, SALSĄ Z KISZONYCH OGÓRKÓW I GRILLOWANĄ PAJDĄ
Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 750 gBezMięsnej kaszanki
- 100 gczerwonej cebuli
- 50 mloleju
- 20 mlsosu sojowego
- 5 gotartego majeranku
- sól, pieprz do smaku
BezMięsna kaszanka
Sposób przygotowania:
- Kaszankę obierz ze skóry i pokrój w plasterki. Przełóż na blachę GN i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 6-8 minut, aż się rozpadnie.
- Cebulę posiekaj w piórka i smaż do zeszklenia, na koniec dodaj majeranek.
- Wyjmij kaszankę z pieca i dodaj do cebuli. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 1 chleb
- 50 gmasła klarowanego
- ulubione świeże lub suszone zioła (opcjonalnie)
Grillowana pajda
Sposób przygotowania:
- Pokrój chleb wzdłuż na kromki o grubości 2 cm.
- Rozpuść masło. Jeśli chcesz, dodaj do niego ulubione zioła.
- Posmaruj pajdy z dwóch stron przy użyciu pędzelka.
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową do 200°C. Grilluj chleb z każdej strony, aż do uzyskania wyraźnej kratki.
- 100 gkiszonych ogórków
- 10 gmusztardy francuskiej
- 5 gmiodu
- oliwa Neutrale
- sól, pieprz do smaku
Salsa z kiszonych ogórków
Sposób przygotowania:
- Ogórki kiszone pokrój wzdłuż, wytnij gniazda nasienne. Posiekaj w drobną kostkę.
- Do ogórków dodaj musztardę, miód i oliwę, dopraw do smaku. Salsa nie może być zbyt płynna – ogórki powinny być tylko lekko obklejone oliwą.
- 500 gjabłek
- 500 mloliwy Neutrale
- 50 mlsoku jabłkowego (opcjonalnie)
- 15 gmiodu
- 15 gmusztardy Dijon
- 15 mlsoku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Dressing z pieczonych jabłek
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, przekrój na ćwiartki i owiń folią aluminiową. Opcjonalnie możesz podlać je sokiem jabłkowym dla podbicia smaku.
- W wysokim naczyniu umieść miód, musztardę i sok z cytryny. Zmiksuj delikatnie.
- Dodaj pieczone jabłka, blenduj do połączenia się składników.
- Cały czas blendując, do gotowej bazy powoli, cienkim strumieniem, wlewaj oliwę, do momentu, gdy sos zgęstnieje i nie będzie się rozlewał na talerzu.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj szczypiorkiem i kwiatkami smagliczki.