PRZEPIS
wstecz

BEZMIĘSNA KASZANKA Z CEBULĄ, SALSĄ Z KISZONYCH OGÓRKÓW I GRILLOWANĄ PAJDĄ

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 750 gBezMięsnej kaszanki
  • 100 gczerwonej cebuli
  • 50 mloleju
  • 20 mlsosu sojowego
  • 5 gotartego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

BezMięsna kaszanka

Sposób przygotowania:

  1. Kaszankę obierz ze skóry i pokrój w plasterki. Przełóż na blachę GN i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 6-8 minut, aż się rozpadnie.
  2. Cebulę posiekaj w piórka i smaż do zeszklenia, na koniec dodaj majeranek.
  3. Wyjmij kaszankę z pieca i dodaj do cebuli. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki
  • 1 chleb
  • 50 gmasła klarowanego
  • ulubione świeże lub suszone zioła (opcjonalnie)

Grillowana pajda

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chleb wzdłuż na kromki o grubości 2 cm.
  2. Rozpuść masło. Jeśli chcesz, dodaj do niego ulubione zioła.
  3. Posmaruj pajdy z dwóch stron przy użyciu pędzelka.
  4. Rozgrzej grill lub patelnię grillową do 200°C. Grilluj chleb z każdej strony, aż do uzyskania wyraźnej kratki.
Składniki
  • 100 gkiszonych ogórków
  • 10 gmusztardy francuskiej
  • 5 gmiodu
  • oliwa Neutrale
  • sól, pieprz do smaku

Salsa z kiszonych ogórków

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone pokrój wzdłuż, wytnij gniazda nasienne. Posiekaj w drobną kostkę.
  2. Do ogórków dodaj musztardę, miód i oliwę, dopraw do smaku. Salsa nie może być zbyt płynna – ogórki powinny być tylko lekko obklejone oliwą.
Składniki
  • 500 gjabłek
  • 500 mloliwy Neutrale
  • 50 mlsoku jabłkowego (opcjonalnie)
  • 15 gmiodu
  • 15 gmusztardy Dijon
  • 15 mlsoku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Dressing z pieczonych jabłek

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, przekrój na ćwiartki i owiń folią aluminiową. Opcjonalnie możesz podlać je sokiem jabłkowym dla podbicia smaku.
  2. W wysokim naczyniu umieść miód, musztardę i sok z cytryny. Zmiksuj delikatnie.
  3. Dodaj pieczone jabłka, blenduj do połączenia się składników.
  4. Cały czas blendując, do gotowej bazy powoli, cienkim strumieniem, wlewaj oliwę, do momentu, gdy sos zgęstnieje i nie będzie się rozlewał na talerzu.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj szczypiorkiem i kwiatkami smagliczki.