PRZEPIS
wstecz

BIAŁA RYBA W GLAZURZE PONZU Z BASMATI I ORIENTALNĄ SAŁATKĄ

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • biała ryba Paula Fish
  • skrobia ziemniaczana do obtoczenia

Ryba

Sposób przygotowania:

  1. Rybę osusz, pokrój w kostkę 1 x 1 cm. 
  2. Obtocz w skrobi.
  3. Usmaż na złoty kolor.
Składniki
  • 50 gsosu sojowego
  • 50 gponzu
  • 20 gmiodu
  • 10 gczosnku
  • 10 gimbiru
  • skórka z limonki
  • sok z limonki

Glazura do ryby

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnych oczkach.
  2. Wszystkie składniki połącz.
  3. Tak przygotowaną bazę do glazury wylej na patelnię, zredukuj.
  4. Do glazury wrzuć wcześniej przygotowaną rybę i dokładnie ją obtocz.
Składniki
  • 200 gmarchwi
  • 100 gpapryki
  • 100 gzielonego ogórka
  • 30 gsosu sojowego
  • 30 goleju sezamowego
  • 20 gmiodu
  • 10 gsezamu
  • 5 goctu ryżowego

Orientalna sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokrój w julienne.
  2. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i dodaj do warzyw.
Składniki
  • 1 kgryżu basmati Melvit
  • 10 listków limonki kaffir

Ryż basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
  2. Następnie zalej ryż zimną wodą (około 4 litrów), dodaj listki limetki i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
  3. Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
Składniki
  • cebula dymka
  • czerwone chili
  • świeża kolendra
  • jasny sezam
  • limonka (opcjonalnie)
  • ulubione mikroliście (opcjonalnie)

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj cienko krojonymi dymką ze szczypiorem i chili, całość posyp liśćmi kolendry i uprażonym sezamem. W serwisie talerzowym możesz dodatkowo użyć cząstki limonki i mikroliści.