BIAŁA RYBA W GLAZURZE PONZU Z BASMATI I ORIENTALNĄ SAŁATKĄ

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- biała ryba Paula Fish
- skrobia ziemniaczana do obtoczenia
Ryba
Sposób przygotowania:
- Rybę osusz, pokrój w kostkę 1 x 1 cm.
- Obtocz w skrobi.
- Usmaż na złoty kolor.
- 50 gsosu sojowego
- 50 gponzu
- 20 gmiodu
- 10 gczosnku
- 10 gimbiru
- skórka z limonki
- sok z limonki
Glazura do ryby
Sposób przygotowania:
- Czosnek i imbir zetrzyj na drobnych oczkach.
- Wszystkie składniki połącz.
- Tak przygotowaną bazę do glazury wylej na patelnię, zredukuj.
- Do glazury wrzuć wcześniej przygotowaną rybę i dokładnie ją obtocz.
- 200 gmarchwi
- 100 gpapryki
- 100 gzielonego ogórka
- 30 gsosu sojowego
- 30 goleju sezamowego
- 20 gmiodu
- 10 gsezamu
- 5 goctu ryżowego
Orientalna sałatka
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrój w julienne.
- Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i dodaj do warzyw.
- 1 kgryżu basmati Melvit
- 10 listków limonki kaffir
Ryż basmati
Sposób przygotowania:
- Ryż wypłucz w zimnej wodzie, przelewając go w naczyniu do momentu, aż woda będzie klarowna.
- Następnie zalej ryż zimną wodą (około 4 litrów), dodaj listki limetki i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania (nie dodawaj soli!).
- Odcedź ryż na blaszce perforowanej lub dużym sicie, nie przelewaj wodą.
- cebula dymka
- czerwone chili
- świeża kolendra
- jasny sezam
- limonka (opcjonalnie)
- ulubione mikroliście (opcjonalnie)
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj cienko krojonymi dymką ze szczypiorem i chili, całość posyp liśćmi kolendry i uprażonym sezamem. W serwisie talerzowym możesz dodatkowo użyć cząstki limonki i mikroliści.