BIGOLI Z BURAKAMI I STRACCIATELLĄ

Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
Pobierz przepis
- 100 gbotwiny
- 50 gczerwonego buraka
- 70 mlsoku z buraków
- 40 mlsoku wiśniowego
- 60 mlśmietanki 20%
- 60 mlczerwonego wina
- 50 gmasła
- 30 gcebuli
- 5 gczosnku
- przyprawa Cuba Nueva Wiberg
- włoskie zioła liofilizowane Wiberg
- sól, pieprz
Burak czerwony
Sposób przygotowania:
- Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Łodygi botwinki pokrój na małe kawałki, a liście na szerokie wstążki.
- Całość zeszklij na maśle z czosnkiem i cebulą, następnie dodaj wino i odparuj.
- Dolej sok z buraka, sok wiśniowy i śmietankę, dopraw do smaku przyprawą Wiberg, ziołami, solą i pieprzem. Zredukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- 80 mlsoku pomarańczowego
- 60 gmasła
- 30 gżółtego buraka
- 30 gżółtej marchwi
- 20 gmango
- przyprawa Lemon-Chili-Pepper Wiberg
- cukier, sól
Burak żółty
Sposób przygotowania:
- Pokrój buraka i mango w kostkę 1 x 1 cm, a marchew w plasterki.
- Buraka i marchew zeszklij na maśle, dopraw solą i cukrem, podlej sokiem i ugotuj al dente.
- Na koniec dodaj mango i dopraw całość przyprawą Wiberg.
- 150 gmakaronu bigoli
- sól
Bigoli
Sposób przygotowania:
- Wrzuć makaron do wrzątku z solą, w proporcji 100 g na 1 litr.
- Gotuj przez 7 minut od ponownego zagotowania.
- 200 mloleju
- 50 grukoli
- 50 gszpinaku
- 30 gmięty
- 30 gbazylii
Olej ziołowy
Sposób przygotowania:
- Podgrzej olej do temperatury 50°C.
- Dodaj bazylię, miętę, rukolę i szpinak.
- Zmiksuj i przefiltruj.
- 70 gstracciatelli
- smagliczka fioletowa
Wykończenie
Sposób podania:
- Ugotowany makaron przełóż do garnka z sosem z buraka czerwonego i wymieszaj tak, by dobrze się zabarwił i okleił glazurą.
- Dodaj mieszankę buraka żółtego, marchwi i mango.
- Zawiń makaron na długim widelcu, ułóż go na tafli zielonego oleju. Obok połóż stracciatellę, posyp ją pojedynczymi kwiatkami smagliczki.