PRZEPIS
wstecz

BIGOLI Z BURAKAMI I STRACCIATELLĄ

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1


Pobierz przepis
Składniki
  • 100 gbotwiny
  • 50 gczerwonego buraka
  • 70 mlsoku z buraków
  • 40 mlsoku wiśniowego
  • 60 mlśmietanki 20%
  • 60 mlczerwonego wina
  • 50 gmasła
  • 30 gcebuli
  • 5 gczosnku
  • przyprawa Cuba Nueva Wiberg
  • włoskie zioła liofilizowane Wiberg
  • sól, pieprz

Burak czerwony

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Łodygi botwinki pokrój na małe kawałki, a liście na szerokie wstążki.
  3. Całość zeszklij na maśle z czosnkiem i cebulą, następnie dodaj wino i odparuj.
  4. Dolej sok z buraka, sok wiśniowy i śmietankę, dopraw do smaku przyprawą Wiberg, ziołami, solą i pieprzem. Zredukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Składniki
  • 80 mlsoku pomarańczowego
  • 60 gmasła
  • 30 gżółtego buraka
  • 30 gżółtej marchwi
  • 20 gmango
  • przyprawa Lemon-Chili-Pepper Wiberg
  • cukier, sól

Burak żółty

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój buraka i mango w kostkę 1 x 1 cm, a marchew w plasterki.
  2. Buraka i marchew zeszklij na maśle, dopraw solą i cukrem, podlej sokiem i ugotuj al dente.
  3. Na koniec dodaj mango i dopraw całość przyprawą Wiberg.
Składniki
  • 150 gmakaronu bigoli
  • sól

Bigoli

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć makaron do wrzątku z solą, w proporcji 100 g na 1 litr.
  2. Gotuj przez 7 minut od ponownego zagotowania.
Składniki
  • 200 mloleju
  • 50 grukoli
  • 50 gszpinaku
  • 30 gmięty
  • 30 gbazylii

Olej ziołowy

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej olej do temperatury 50°C.
  2. Dodaj bazylię, miętę, rukolę i szpinak.
  3. Zmiksuj i przefiltruj.
Składniki
  • 70 gstracciatelli
  • smagliczka fioletowa

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Ugotowany makaron przełóż do garnka z sosem z buraka czerwonego i wymieszaj tak, by dobrze się zabarwił i okleił glazurą.
  2. Dodaj mieszankę buraka żółtego, marchwi i mango.
  3. Zawiń makaron na długim widelcu, ułóż go na tafli zielonego oleju. Obok połóż stracciatellę, posyp ją pojedynczymi kwiatkami smagliczki.