PRZEPIS
wstecz

BIODRÓWKA Z SOSEM Z PIECZONEGO CZOSNKU, KROKIETEM KREWETKOWYM ORAZ PURÉE Z ZIELONEGO GROSZKU

krokiet krewetkowy
krokiet krewetkowy

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 600 gbiodrówki wołowej
  • olej
  • masło
  • czosnek
  • pieprz do steków

Biodrówka

Sposób przygotowania:

  1. Biodrówkę pokrój na 150-gramowe steki, posmaruj olejem i usmaż na rozgrzanej patelni, dodając masło, czosnek i pieprz do steków.

 

 

Składniki
  • 10 ząbków czosnku
  • 25 gcebuli
  • 25 gmasła
  • 25 gmusztardy dijon
  • 200 mldemi glace
  • 50 gsosu ostrygowego
  • 30 mlbrandy

Sos z pieczonego czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek skrop oliwą i upiecz do miękkości.
  2. Cebulę podsmaż na maśle, zdeglasuj brandy.
  3. Dodaj musztardę, sos ostrygowy i demi-glace, gotuj przez 10 minut.
  4. Rozgnieć połowę upieczonego czosnku, dodaj do sosu, resztę zostaw w całości do dekoracji.

 

Składniki
  • 120 gobranych krewetek
  • 1 białko jaja
  • 10 gposiekanej dymki
  • 5 gposiekanej szalotki
  • 5 gposiekanej natki pietruszki
  • 5 gposiekanej kolendry
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 10 gskrobi ziemniaczanej
  • 2 gstartego imbiru
  • sok i skórka z limonki, sól i pieprz do smaku
  • panko i olej do smażenia

Krokiet krewetkowy

Sposób przygotowania:

  1. Surowe krewetki i resztę składników zmiel na gładką masę w malakserze, dopraw do smaku.
  2. Uformuj kulki, panieruj je w panko i smaż na złoty kolor.

 

Dodatki
  • purée z zielonego groszku
  • pasta wasabi
  • grzyby shimeji
  • groszek cukrowy
  • brokuły Bimi®
  • skórka z limonki, sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób podania
Serwuj, układając krokiet na steku, w towarzystwie dodatków. Podlej sosem, udekoruj pieczonym czosnkiem.