BÒ KHO

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie :
Pobierz przepis
- 1 kgbitek z udźca wołowego
- 80 gtrawy cytrynowej
- 40 gświeżego imbiru
- 40 mlsosu sojowego
- 20 gcukru
- 20 mlsosu rybnego
- 15 gsłodkiej papryki
- 10 gprzyprawy Thai Wiberg
- 10 gkurkumy
- 10 gcynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 8 ząbków czosnku
- 10 gsoli
- 5 ggrubo mielonego pieprzu
Marynowana wołowina
Sposób przygotowania:
- Wołowinę osusz ręcznikiem papierowym i odłóż na suchą blaszkę.
- Wymieszaj w misce przyprawę Thai, słodką paprykę, kurkumę, cukier, cynamon, anyż, sól i pieprz. Sos sojowy i rybny, imbir oraz trawę cytrynową dodaj do suchej mieszanki przypraw.
- Tak przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso, a następnie spakuj próżniowo. Odłóż do lodówki na 20-30 minut. Dzięki takiemu wstępnemu marynowaniu mięso nabierze azjatyckiego charakteru i smaku.
- 1 lwody kokosowej
- 500 gpulpy pomidorowej
- 300 mlbulionu wołowego Wiberg
- 100 gmąki pszennej
- 8 ziemniaków
- 4 marchewki
- 3 białe cebule
- 5 szalotek
- szczypiorek
- 0,5 papryczki chili
- 50 goleju do smażenia
Bò kho
Sposób przygotowania:
- Zamarynowane wcześniej mięso wyjmij z torby na blaszkę.
- Rozgrzej olej w garnku. Obtocz mięso w mące i smaż na złoty kolor.
- Wyjmij mięso z garnka na blaszkę i w tym samym garnku obsmaż pokrojone ziemniaki, marchew, szalotki, szczypiorek, cebule oraz chili.
- Wyjmij obsmażone warzywa z garnka. Włóż do niego wcześniej obsmażone mięso, zalej je wodą kokosową i bulionem wołowym. Duś około 40-50 minut do miękkości. Na koniec dodaj wcześniej obsmażone warzywa oraz pulpę pomidorową, gotuj jeszcze 20 minut.
- Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest odpowiednio miękkie. Jeśli tak, to znaczy, że nasze danie jest gotowe do serwowania. Pamiętaj, żeby sos nie był zbyt rzadki.
- Jeśli chcesz zagęścić sos, użyj skrobi ziemniaczanej połączonej z zimną wodą. Dodawaj stopniowo, aż sos osiągnie odpowiednią gęstość.
- 2 bagietki
- 100 gmasła klarowanego
- 10 gświeżej kolendry
- 3 gpłatków chili Wiberg
Bagietka zapiekana z masłem orientalnym
Sposób przygotowania:
- Masło klarowane rozpuść w rondelku, dodaj płatki chili i posiekaną kolendrę. Podgrzej chwilę tak, by masło nabrało aromatu.
- Bagietkę pokrój, porwij lub natnij (dowolny sposób) i posmaruj przygotowanym masłem z przyprawami używając pędzelka.
- Bagietkę rozłóż na blaszce z pergaminem i zapiecz w 170°C przez 5 minut.
- świeża kolendra
- cebula dymka
- jasny sezam
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj sezamem (upraż go na suchej patelni dla uzyskania lepszych walorów smakowych), posiekaną kolendrą lub jej oberwanymi listkami oraz posiekaną w plasterki grubości 0,5 cm dymką (białe części ze szczypiorem w stosunku 1:1).