PRZEPIS
wstecz

BOROWIKOWY SERNIK Z GANASZEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY, COULIS Z PIGWOWCA I ROKITNIKIEM W SYROPIE

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 15


Pobierz przepis
Składniki
  • 600 gserka kremowego
  • 400 gmascarpone
  • 150 gcukru pudru
  • 120 gmrożonych borowików w kostce
  • 100 mlśmietanki 30%
  • 100 gpasty z orzechów laskowych
  • 60 gmiodu wielokwiatowego
  • 40 gmąki ziemniaczanej
  • 15 tartaletek Filigrano czekoladowych HUG o średnicy 10,3 cm

Sernik borowikowy w tartaletce

Sposób przygotowania:

  1. Borowiki karmelizuj na miodzie przez około 5-6 minut na małym ogniu, następnie zmiksuj na pastę.
  2. Połącz wszystkie składniki i zmiksuj mikserem na jednolitą masę.
  3. Przełóż do tartaletkowych spodów i piecz w temperaturze 160°C około 15-20 minut.
Składniki
  • 400 gczekolady białej 29%
  • 200 mlśmietanki 36%
  • 200 gmrożonego ciętego pigwowca
  • 160 gcukru
  • 40 gmasła
  • 10 gżelatyny

Ganasz z białej czekolady i pigwowca

Sposób przygotowania:

  1. Pigwowiec duś z cukrem do miękkości. Zmiksuj na krem i przetrzyj przez sitko, ostudź.
  2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody.
  3. Czekoladę umieść w wysokim naczyniu, dodaj namoczoną żelatynę.
  4. Śmietankę podgrzej do 80°C, zalej nią czekoladę z żelatyną i odczekaj około 40 sekund, następnie delikatnie zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj przygotowaną wcześniej konfiturę z owoców pigwowca oraz masło, ponownie delikatnie zmiksuj.
  5. Przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw na 12 godzin do lodówki. Następnie znów delikatnie zmiksuj masę mikserem, nie napowietrzając jej.
Składniki
  • 400 gmrożonego ciętego pigwowca
  • 120 gcukru
  • 60 mlwody
  • 0,5 laski wanilii
  • 10 gświeżego imbiru

Coulis z pigwowca

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki owoców skarmelizuj z cukrem, dodaj wodę, ziarna wanilii i posiekany imbir, duś na konfiturę.
  2. Zmiksuj blenderem i przecedź przez sitko.
Składniki
  • 250 gmrożonego rokitnika
  • 200 gcukru
  • 100 mlsoku pomarańczowego
  • 100 mlwody
  • 15 gmiodu wielokwiatowego

Rokitnik w syropie

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu ugotuj syrop z cukru, wody i soku pomarańczowego.
  2. Do gorącego syropu wrzuć lekko rozmrożony rokitnik, delikatnie wymieszaj, wystudź.
Sposób podania
Udekoruj sernik w tartaletce ganaszem i świeżymi owocami. Serwuj go wraz z coulis i rokitnikiem według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Całość ozdób szczawikiem i pojedynczymi płatkami kwiatów.