BOROWIKOWY SERNIK Z GANASZEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY, COULIS Z PIGWOWCA I ROKITNIKIEM W SYROPIE
Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 15
Pobierz przepis
- 600 gserka kremowego
- 400 gmascarpone
- 150 gcukru pudru
- 120 gmrożonych borowików w kostce
- 100 mlśmietanki 30%
- 100 gpasty z orzechów laskowych
- 60 gmiodu wielokwiatowego
- 40 gmąki ziemniaczanej
- 15 tartaletek Filigrano czekoladowych HUG o średnicy 10,3 cm
Sernik borowikowy w tartaletce
Sposób przygotowania:
- Borowiki karmelizuj na miodzie przez około 5-6 minut na małym ogniu, następnie zmiksuj na pastę.
- Połącz wszystkie składniki i zmiksuj mikserem na jednolitą masę.
- Przełóż do tartaletkowych spodów i piecz w temperaturze 160°C około 15-20 minut.
- 400 gczekolady białej 29%
- 200 mlśmietanki 36%
- 200 gmrożonego ciętego pigwowca
- 160 gcukru
- 40 gmasła
- 10 gżelatyny
Ganasz z białej czekolady i pigwowca
Sposób przygotowania:
- Pigwowiec duś z cukrem do miękkości. Zmiksuj na krem i przetrzyj przez sitko, ostudź.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody.
- Czekoladę umieść w wysokim naczyniu, dodaj namoczoną żelatynę.
- Śmietankę podgrzej do 80°C, zalej nią czekoladę z żelatyną i odczekaj około 40 sekund, następnie delikatnie zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj przygotowaną wcześniej konfiturę z owoców pigwowca oraz masło, ponownie delikatnie zmiksuj.
- Przykryj folią spożywczą w kontakcie i odstaw na 12 godzin do lodówki. Następnie znów delikatnie zmiksuj masę mikserem, nie napowietrzając jej.
- 400 gmrożonego ciętego pigwowca
- 120 gcukru
- 60 mlwody
- 0,5 laski wanilii
- 10 gświeżego imbiru
Coulis z pigwowca
Sposób przygotowania:
- Kawałki owoców skarmelizuj z cukrem, dodaj wodę, ziarna wanilii i posiekany imbir, duś na konfiturę.
- Zmiksuj blenderem i przecedź przez sitko.
- 250 gmrożonego rokitnika
- 200 gcukru
- 100 mlsoku pomarańczowego
- 100 mlwody
- 15 gmiodu wielokwiatowego
Rokitnik w syropie
Sposób przygotowania:
- W rondlu ugotuj syrop z cukru, wody i soku pomarańczowego.
- Do gorącego syropu wrzuć lekko rozmrożony rokitnik, delikatnie wymieszaj, wystudź.
Udekoruj sernik w tartaletce ganaszem i świeżymi owocami. Serwuj go wraz z coulis i rokitnikiem według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Całość ozdób szczawikiem i pojedynczymi płatkami kwiatów.