PRZEPIS
wstecz

BROWNIE Z PIANĄ JAŁOWCOWĄ I MALINOWYM COULIS

brownie
brownie

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 7

Składniki
  • 200 gciemnej czekolady 70% Callebaut
  • 200 gmasła
  • 200 gcukru
  • 6 jaj
  • 15 gmąki
  • 15 gmieszanki Wiberg Berry Sun
  • 7 tartaletek czekoladowych o śr. 10,5 cm

Brownie

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
  2. Ubij osobno białka i żółtka z cukrem, a następnie połącz w puszystą masę.
  3. Do lekko wystudzonej czekolady dodaj ubite jajka i łyżkę mąki. Dla aromatu możesz również dodać Wiberg Berry Sun
  4. Gotową masą napełnij tartaletki i ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez około 12 minut w 180°C.
Składniki
  • 600 mlmaślanki
  • 200 mlśmietanki 30%
  • 200 gcukru
  • 1 ggumy ksantanowej
  • jałowiec Wiberg

Piana jałowcowa

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj śmietanę z cukrem i jałowcem, tak aby śmietana przeszła smakiem jałowca.
  2. Do przecedzonej i ostudzonej masy dodaj gumę ksantanową i maślankę.
  3. Blenduj do połączenia się składników.
  4. Przelej do syfonu, załaduj dwa naboje.
Składniki
  • 750 gmrożonych malin (grys)
  • 200 gcukru
  • 150 mlwody
  • 5 gagaru
  • tarta skórka z limonki

Malinowe coulis

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj malinowy grys z cukrem, wodą i skórką z limonki. Gotuj chwilę do wymieszania się składników.
  2. Przetrzyj przez drobne sito, zagotuj z dodatkiem agaru.
  3. Uzyskaną masę zblenduj i odstaw do lodówki.
  4. Po zastygnięciu ponownie zblenduj, aby uzyskać gęsty sos.
Składniki
  • liofilizowane maliny
  • liofilizowane truskawki
  • liofilizowane jeżyny
  • kwiaty (np. czarnuszki, werbeny, nasturcji)

Wykończenie

  1. Wyciskaj pianę jałowcową na brownie, dekoruj liofilizowanymi owocami, kwiatami i malinowym coulis.
Tip Chefa
Brownie możesz również serwować na ciepło, pamiętaj jednak, aby w takim przypadku pianę jałowcową podać osobno (nie na brownie).