PRZEPIS
wstecz

BUŁECZKI BAO Z ROŚLINNYM KOREAN FRIED CHICKEN

Szef Kuchni Plantway, autor przepisu: Tomasz Woźniakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 1 lwody
  • 360 gmąki ryżowej
  • 180 gmąki pszennej
  • 18 gskrobi ziemniaczanej
  • 9 gproszku do pieczenia
  • 6 gsoli

Chrupiąca panierka

Przygotuj panierkę, mieszając wszystkie składniki.

Składniki
  • 260 gpasty gochujang
  • 200 gsosu sojowego
  • 100 mlwody
  • 50 gcukru
  • 40 gimbiru
  • 20 goleju sezamowego
  • 20 goctu ryżowego
  • 15 gczosnku

Pikantny sos koreański

Składniki na sos dokładnie zblenduj. Przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i uzyskasz gładką, kleistą konsystencję.

Składniki
  • 300 groślinnego Ku*czaka Naked
  • 40 gbiałego sezamu

Roślinny Ku*czak

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź kawałki Ku*czaka Naked.
  2. Dwukrotnie (dla lepszego efektu) zapanieruj kawałki Ku*czaka Naked i smaż je we fryturze przez 4-5 minut.
  3. Odsącz, obtocz w podgrzanym sosie i posyp sezamem.
Składniki
  • 8 bułeczek bao (białych lub czarnych)
  • 1 sałata
  • 1 pęczek szczypiorku

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Rozmroź bułeczki bao.
  2. Podgrzej bułeczki na parze, wypełnij każdą liściem sałaty i kawałkami Ku*czaka.
  3. Udekoruj danie drobno siekanym szczypiorkiem.