BURGER JAGNIĘCY Z KREWETKAMI
Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 200 gburgera jagnięcego
Burger jagnięcy
Sposób przygotowania:
- Mięso dopraw solą i pieprzem.
- Następnie grilluj na rozgrzanym ruszcie z dwóch stron, uważając aby nie wysuszyć mięsa.
- 50 gmango
- 20 gcebuli czerwonej
- 20 goctu mango
- 20 gmajonezu
- musztarda francuska
- mięta świeża
- chilli świeże
- miód
Chutney mango
Sposób przygotowania:
- Mango pokrój w drobną kostkę.
- W rondlu przesmaż na małej ilości oleju cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę i papryczkę chilli.
- Dodaj pokrojone mango, ocet oraz miód.
- Całość podduś ok. 5 min.
- Dopraw musztardą i miętą.
- krewetki 16/20
- Red Dhofar Wiberg
Krewetki
Sposób przygotowania:
- Krewetki pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w oleju i przyprawie Red Dhofar.
- Plastry krewetek nadziej na patyk do szaszłyków.
- Przed podaniem zgrilluj z każdej strony.
- 50 gszparagów
Szparagi
Sposób przygotowania:
- Szparagi zblanszuj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem skrop oliwą i zgrilluj.
- 50 gkrążków cebulowych
Krążki cebulowe
Sposób przygotowania:
- Krążki cebulowe usmaż na głębokim tłuszczu w temp. 180°C.
- 50 gboczku wędzonego w plastrach
Boczek wędzony
Sposób przygotowania:
- Boczek przed podaniem zgrilluj z dwóch stron.
- 1 bułka do burgera
- 10 gmasła
Bułka do burgera
Sposób przygotowania:
- Bułkę podmaż z dodatkiem masła do zarumienienia.
- 20 gmajonezu
- 20 gdipu piwnego Optimahl
Wykończenie
Sposób podania:
- Spód bułki posmaruj majonezem.
- Ułóż warstwowo: szparagi, burgera, plastry boczku, chutney mango, szaszłyk z krewetek i krążki cebulowe.
- Górną część bułki posmaruj dipem piwnym, a następnie przykryj burgera.