PRZEPIS
wstecz

BURGER JAGNIĘCY Z KREWETKAMI

burger jagnięcy
burger jagnięcy

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 200 gburgera jagnięcego

Burger jagnięcy

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dopraw solą i pieprzem.
  2. Następnie grilluj na rozgrzanym ruszcie z dwóch stron, uważając aby nie wysuszyć mięsa.
Składniki
  • 50 gmango
  • 20 gcebuli czerwonej
  • 20 goctu mango
  • 20 gmajonezu
  • musztarda francuska
  • mięta świeża
  • chilli świeże
  • miód

Chutney mango

Sposób przygotowania:

  1. Mango pokrój w drobną kostkę.
  2. W rondlu przesmaż na małej ilości oleju cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę i papryczkę chilli.
  3. Dodaj pokrojone mango, ocet oraz miód.
  4. Całość podduś ok. 5 min.
  5. Dopraw musztardą i miętą.
Składniki
  • krewetki 16/20
  • Red Dhofar Wiberg

Krewetki

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w oleju i przyprawie Red Dhofar.
  2. Plastry krewetek nadziej na patyk do szaszłyków.
  3. Przed podaniem zgrilluj z każdej strony.
Składniki
  • 50 gszparagów

Szparagi

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi zblanszuj.
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przed podaniem skrop oliwą i zgrilluj.
Składniki
  • 50 gkrążków cebulowych

Krążki cebulowe

Sposób przygotowania:

  • Krążki cebulowe usmaż na głębokim tłuszczu w temp. 180°C.
Składniki
  • 50 gboczku wędzonego w plastrach

Boczek wędzony

Sposób przygotowania:

  • Boczek przed podaniem zgrilluj z dwóch stron.
Składniki
  • 1 bułka do burgera
  • 10 gmasła

Bułka do burgera

Sposób przygotowania:

  • Bułkę podmaż z dodatkiem masła do zarumienienia.
Składniki
  • 20 gmajonezu
  • 20 gdipu piwnego Optimahl

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Spód bułki posmaruj majonezem.
  2. Ułóż warstwowo: szparagi, burgera, plastry boczku, chutney mango, szaszłyk z krewetek i krążki cebulowe.
  3. Górną część bułki posmaruj dipem piwnym, a następnie przykryj burgera.