PRZEPIS
wstecz

BURRATA NA BAZYLIOWYM PESTO, Z KARMELIZOWANĄ FIGĄ I MARYNOWANYMI POMIDORKAMI

Autor przepisu: Dominik Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 sztukburraty Michelangelo

Burrata

Sposób przygotowania:

  1. Burratę wyjmij z lodówki około 30 minut przed serwisem, żeby osiągnęła temperaturę pokojową.
  2. Wyjmij z pojemnika i osusz, dotykając delikatnie ręcznika papierowego.
Składniki
  • 250 mloliwy z oliwek
  • 100 gbazylii
  • 50 gpistacji zrumienionych na suchej patelni
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 gtartego Grana Padano
  • sól
  • pieprz

Pesto bazyliowe z pistacjami

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do kielicha Thermomixa.
  2. Blenduj przez chwilę do połączenia się składników.
  3. Gotowe pesto przelej do pojemnika. Odstaw do lodówki.
Składniki
  • 10 fig
  • 200 mloctu balsamicznego Wiberg
  • 80 gcukru trzcinowego
  • 60 gmasła Debic
  • 30 goleju rzepakowego

Karmelizowane figi

Sposób przygotowania:

  1. Masło i olej przełóż na rozgrzaną patelnię.
  2. Wrzuć umyte figi. Obsmaż owoce z każdej strony.
  3. Dodaj cukier, pozwól mu się skarmelizować.
  4. Dodaj ocet balsamiczny.
  5. Gotuj całość na mocnym ogniu do uzyskania kleistej konsystencji sosu balsamicznego.
  6. Wyjmij figi, pozwól im przez chwilę przestygnąć, następnie przekrój je na połowy lub ćwiartki. Sos zachowaj.
Składniki
  • 30 pomidorków cherry
  • 200 goctu winnego białego
  • 150 mlwody
  • 80 gcukru
  • 20 gczarnego pieprzu ziarnistego
  • 10 listków bazylii
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku

Marynowane pomidorki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę do marynowania pomidorków: połącz w rondlu wszystkie oprócz bazylii, zagotuj. Zdejmując z ognia, dodaj bazylię.
  2. Odstaw do wystudzenia, następnie przecedź zalewę i przełóż do lodówki.
  3. Pomidorki natnij u dołu na krzyż. Blanszuj we wrzątku przez 15 sekund. Przełóż do lodowatej wody, pozostaw na 5 minut.
  4. Przełóż pomidorki do pojemnika i zalej je zimną zalewą.
  5. Marynuj je około 3 godziny
Składniki
  • 100 gmałych kaparów
  • 300 goleju rzepakowego

Smażone kapary

Sposób przygotowania:

  1. Kapary osusz na ręczniku papierowym.
  2. Smaż je na oleju w temperaturze 210°C, aż przestaną tworzyć się bąbelki.
  3. Przełóż na ręcznik papierowy.
  4. Susz w temperaturze 60°C przez godzinę.
  5. Przechowuj w suchym miejscu.
Składniki
  • 180 goleju
  • 40 gbazylii
  • 20 gszpinaku

Olej bazyliowy

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż wszystkie składniki do kielicha Thermomixa.
  2. Podgrzej do 65°C, blenduj na maksymalnych obrotach przez około 1,5 minuty.
  3. Odstaw na chwilę, następnie przelej do sitka wyłożonego filtrem do kawy lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw do przecedzenia.
  4. Tak przygotowany olej możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni, a w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Składniki
  • pistacje zrumienione na suchej patelni
  • krem balsamiczny z karmelizowania fig
  • liście bazylii
  • mikrozioła

Wykończenie

Sposób przygotowania:

  1. Pesto wyłóż na talerz, połóż na nim burratę, dodaj karmelizowaną figę, marynowane pomidorki i smażone kapary.
  2. Burratę polej olejem bazyliowym, a figę powstałym sosem balsamicznym.
  3. Całość udekoruj pozostałą częścią kremu balsamicznego, prażonymi pistacjami, liśćmi bazylii i mikroziołami.