BURRATA NA BAZYLIOWYM PESTO, Z KARMELIZOWANĄ FIGĄ I MARYNOWANYMI POMIDORKAMI
Autor przepisu: Dominik Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 sztukburraty Michelangelo
Burrata
Sposób przygotowania:
- Burratę wyjmij z lodówki około 30 minut przed serwisem, żeby osiągnęła temperaturę pokojową.
- Wyjmij z pojemnika i osusz, dotykając delikatnie ręcznika papierowego.
- 250 mloliwy z oliwek
- 100 gbazylii
- 50 gpistacji zrumienionych na suchej patelni
- 2 ząbki czosnku
- 40 gtartego Grana Padano
- sól
- pieprz
Pesto bazyliowe z pistacjami
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki włóż do kielicha Thermomixa.
- Blenduj przez chwilę do połączenia się składników.
- Gotowe pesto przelej do pojemnika. Odstaw do lodówki.
- 10 fig
- 200 mloctu balsamicznego Wiberg
- 80 gcukru trzcinowego
- 60 gmasła Debic
- 30 goleju rzepakowego
Karmelizowane figi
Sposób przygotowania:
- Masło i olej przełóż na rozgrzaną patelnię.
- Wrzuć umyte figi. Obsmaż owoce z każdej strony.
- Dodaj cukier, pozwól mu się skarmelizować.
- Dodaj ocet balsamiczny.
- Gotuj całość na mocnym ogniu do uzyskania kleistej konsystencji sosu balsamicznego.
- Wyjmij figi, pozwól im przez chwilę przestygnąć, następnie przekrój je na połowy lub ćwiartki. Sos zachowaj.
- 30 pomidorków cherry
- 200 goctu winnego białego
- 150 mlwody
- 80 gcukru
- 20 gczarnego pieprzu ziarnistego
- 10 listków bazylii
- 3 gałązki tymianku
- 1 ząbek czosnku
Marynowane pomidorki
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników przygotuj zalewę do marynowania pomidorków: połącz w rondlu wszystkie oprócz bazylii, zagotuj. Zdejmując z ognia, dodaj bazylię.
- Odstaw do wystudzenia, następnie przecedź zalewę i przełóż do lodówki.
- Pomidorki natnij u dołu na krzyż. Blanszuj we wrzątku przez 15 sekund. Przełóż do lodowatej wody, pozostaw na 5 minut.
- Przełóż pomidorki do pojemnika i zalej je zimną zalewą.
- Marynuj je około 3 godziny
- 100 gmałych kaparów
- 300 goleju rzepakowego
Smażone kapary
Sposób przygotowania:
- Kapary osusz na ręczniku papierowym.
- Smaż je na oleju w temperaturze 210°C, aż przestaną tworzyć się bąbelki.
- Przełóż na ręcznik papierowy.
- Susz w temperaturze 60°C przez godzinę.
- Przechowuj w suchym miejscu.
- 180 goleju
- 40 gbazylii
- 20 gszpinaku
Olej bazyliowy
Sposób przygotowania:
- Przełóż wszystkie składniki do kielicha Thermomixa.
- Podgrzej do 65°C, blenduj na maksymalnych obrotach przez około 1,5 minuty.
- Odstaw na chwilę, następnie przelej do sitka wyłożonego filtrem do kawy lub ręcznikiem papierowym. Pozostaw do przecedzenia.
- Tak przygotowany olej możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni, a w zamrażarce przez kilka miesięcy.
- pistacje zrumienione na suchej patelni
- krem balsamiczny z karmelizowania fig
- liście bazylii
- mikrozioła
Wykończenie
Sposób przygotowania:
- Pesto wyłóż na talerz, połóż na nim burratę, dodaj karmelizowaną figę, marynowane pomidorki i smażone kapary.
- Burratę polej olejem bazyliowym, a figę powstałym sosem balsamicznym.
- Całość udekoruj pozostałą częścią kremu balsamicznego, prażonymi pistacjami, liśćmi bazylii i mikroziołami.