CHŁODNIK ARBUZOWO-MELONOWY Z SUSZONĄ FETĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 1 arbuz
- 1 melon
- 30 gjogurtu
- 20 gświeżej mięty
- 1 łyżka oliwy
- chili
- ksantan (opcjonalnie)
Chłodnik
Sposób przygotowania:
- Arbuza i melona oczyść i zmiksuj, dodając do smaku miętę i chili.
- Przetrzyj masę przez sito, w razie potrzeby delikatnie zagęść ksantanem.
- Wymieszaj 50 g masy z jogurtem i oliwą, wlej mieszankę do syfonu, zamocuj dwa naboje.
- Wlej chłodnik do głębokiego talerza, dodaj wyciśniętą za pomocą syfonu porcję puszystej masy jogurtowej.
- 20 gszynki parmeńskiej
- 30 gsera feta
- cukier puder
Dodatki
Sposób przygotowania:
- Szynkę rozłóż na blasze.
- Fetę pokrój w plastry, obtocz je w cukrze pudrze i również rozłóż na blasze.
- Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 90°C i susz do zrumienienia.
Chłodnik serwuj z pokruszoną suszoną fetą oraz plastrami suszonej szynki. Udekoruj miętą.