PRZEPIS
wstecz

CHŁODNIK ARBUZOWO-MELONOWY Z SUSZONĄ FETĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

chłodnik arbuzowy
chłodnik arbuzowy

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 1 arbuz
  • 1 melon
  • 30 gjogurtu
  • 20 gświeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • chili
  • ksantan (opcjonalnie)

Chłodnik

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza i melona oczyść i zmiksuj, dodając do smaku miętę i chili.
  2. Przetrzyj masę przez sito, w razie potrzeby delikatnie zagęść ksantanem.
  3. Wymieszaj 50 g masy z jogurtem i oliwą, wlej mieszankę do syfonu, zamocuj dwa naboje.
  4. Wlej chłodnik do głębokiego talerza, dodaj wyciśniętą za pomocą syfonu porcję puszystej masy jogurtowej.

 

Składniki
  • 20 gszynki parmeńskiej
  • 30 gsera feta
  • cukier puder

Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę rozłóż na blasze.
  2. Fetę pokrój w plastry, obtocz je w cukrze pudrze i również rozłóż na blasze.
  3. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 90°C i susz do zrumienienia.

 

Sposób podania
Chłodnik serwuj z pokruszoną suszoną fetą oraz plastrami suszonej szynki. Udekoruj miętą.