CHRUPIĄCE POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z UDONEM W SOSIE ORZECHOWO-KOKOSOWYM

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 2 kgpolędwiczek z kurczaka
- 300 gskrobi kukurydzianej
- 300 gjaj
- 150 mlsosu słodkie chili
- 100 mlsosu sojowego Kikkoman
- 15 gczosnku granulowanego
- 15 gmielonego imbiru
- frytura do smażenia
Chrupiące polędwiczki
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki przełóż do pojemnika GN lub miski i zamarynuj w sosie sojowym, słodkim chili, startym czosnku i imbirze. Pozostaw je na około godzinę w lodówce do zamarynowania.
- Przygotuj składniki do panierowania – w jednym naczyniu umieść skrobię kukurydzianą, w drugim jaja.
- Panieruj każdą polędwiczkę osobno, kolejno obtaczając ją w skrobi, jajach i ponownie w skrobi.
- Smaż na fryturze kawałki kurczaka przez około 4-5 minut w 160°C. Dokładnie odsącz na papierze usmażone polędwiczki.
- Tuż przed podaniem ponownie obsmaż polędwiczki przez około pół minuty w 170°C, tak by nadać im większej chrupkości.
- 5 opakowań makaronu udon
- 500 gcukinii
- 500 gmarchewki
- 350 gczerwonej cebuli
- 250 ggroszku cukrowego
- 50 mloleju
- 40 gczosnku
- 40 gimbiru
- woda
Makaron udon z warzywami
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron udon (około 2 minuty we wrzącej wodzie).
- W międzyczasie przygotuj warzywa – czosnek i imbir posiekaj. Cukinię, marchew i groszek cukrowy pokrój w cienką julienne, czerwoną cebulę w piórka.
- Na rozgrzanym woku, na oleju, przesmaż imbir oraz czosnek, uważając, by się nie przypaliły. Następnie dodaj cebulę oraz resztę pokrojonych warzyw i smaż na dużym ogniu około 1-2 minuty, tak by warzywa pozostały sprężyste. Następnie dodaj na woka ugotowany wcześniej makaron.
- Dodaj sos orzechowo-kokosowy (patrz przepis niżej) w takiej ilości, by dobrze oblepił makaron.
- 200 gpieczarek
- frytura
- sól do smaku
Chipsy z pieczarek
Sposób przygotowania:
- Oczyść pieczarki.
- Pokrój grzyby na cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
- Smaż je na fryturze w 170°C przez około minutę, tak by były zarumienione.
- Odsącz je dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego. Dopraw delikatnie solą.
- 100 mlmleczka kokosowego
- 40 gmasła orzechowego
- 30 gsosu sojowego Kikkoman
- 30 mloctu ryżowego
- 30 mloleju sezamowego
- 20 gcukru trzcinowego
- 15 gpasty gochujang
- 1 limonka
Sos orzechowo-kokosowy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w misce. Użyj zarówno soku, jak i zestu limonki.
- orzechy ziemne prażone, krojone
- cebula dymka
- 5 limonek
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym. Przed serwisem zgrilluj połówki limonek. Udekoruj nimi danie, a następnie posyp je cienko siekaną dymką i orzeszkami ziemnymi.