PRZEPIS
wstecz

CHRUPIĄCE POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z UDONEM W SOSIE ORZECHOWO-KOKOSOWYM

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 2 kgpolędwiczek z kurczaka
  • 300 gskrobi kukurydzianej
  • 300 gjaj
  • 150 mlsosu słodkie chili
  • 100 mlsosu sojowego Kikkoman
  • 15 gczosnku granulowanego
  • 15 gmielonego imbiru
  • frytura do smażenia

Chrupiące polędwiczki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki przełóż do pojemnika GN lub miski i zamarynuj w sosie sojowym, słodkim chili, startym czosnku i imbirze. Pozostaw je na około godzinę w lodówce do zamarynowania.
  2. Przygotuj składniki do panierowania – w jednym naczyniu umieść skrobię kukurydzianą, w drugim jaja.
  3. Panieruj każdą polędwiczkę osobno, kolejno obtaczając ją w skrobi, jajach i ponownie w skrobi.
  4. Smaż na fryturze kawałki kurczaka przez około 4-5 minut w 160°C. Dokładnie odsącz na papierze usmażone polędwiczki.
  5. Tuż przed podaniem ponownie obsmaż polędwiczki przez około pół minuty w 170°C, tak by nadać im większej chrupkości.
Składniki
  • 5 opakowań makaronu udon
  • 500 gcukinii
  • 500 gmarchewki
  • 350 gczerwonej cebuli
  • 250 ggroszku cukrowego
  • 50 mloleju
  • 40 gczosnku
  • 40 gimbiru
  • woda

Makaron udon z warzywami

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron udon (około 2 minuty we wrzącej wodzie). 
  2. W międzyczasie przygotuj warzywa – czosnek i imbir posiekaj. Cukinię, marchew i groszek cukrowy pokrój w cienką julienne, czerwoną cebulę w piórka.
  3. Na rozgrzanym woku, na oleju, przesmaż imbir oraz czosnek, uważając, by się nie przypaliły. Następnie dodaj cebulę oraz resztę pokrojonych warzyw i smaż na dużym ogniu około 1-2 minuty, tak by warzywa pozostały sprężyste. Następnie dodaj na woka ugotowany wcześniej makaron.
  4. Dodaj sos orzechowo-kokosowy (patrz przepis niżej) w takiej ilości, by dobrze oblepił makaron.
Składniki
  • 200 gpieczarek
  • frytura
  • sól do smaku

Chipsy z pieczarek

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pieczarki.
  2. Pokrój grzyby na cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
  3. Smaż je na fryturze w 170°C przez około minutę, tak by były zarumienione.
  4. Odsącz je dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego. Dopraw delikatnie solą.
Składniki
  • 100 mlmleczka kokosowego
  • 40 gmasła orzechowego
  • 30 gsosu sojowego Kikkoman
  • 30 mloctu ryżowego
  • 30 mloleju sezamowego
  • 20 gcukru trzcinowego
  • 15 gpasty gochujang
  • 1 limonka

Sos orzechowo-kokosowy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w misce. Użyj zarówno soku, jak i zestu limonki.
Składniki
  • orzechy ziemne prażone, krojone
  • cebula dymka
  • 5 limonek

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym. Przed serwisem zgrilluj połówki limonek. Udekoruj nimi danie, a następnie posyp je cienko siekaną dymką i orzeszkami ziemnymi.