PRZEPIS
wstecz

COMBER Z SARNY Z MUSKATOWYM PURÉE I GRATIN Z TOPINAMBURU

comber z sarny
comber z sarny

Autor przepisu: Dawid Grucel

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 8

Składniki
  • 1,4 kgcombra z sarny
  • 80 gmasła
  • 5 ząbków czosnku
  • 60 gWiberg Afrika
  • 4 gałązki tymianku

Comber z sarny

Sposób przygotowania:

  1. Comber z sarny wyczyść z błon i natrzyj Wiberg Afrika.
  2. Przygotowane mięso włóż do worka próżniowego wraz ze świeżym tymiankiem i masłem. Worek próżniowy zgrzej, włóż do garnka z wodą i gotuj przez godzinę w 56°C.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z worka, odsącz na ręczniku papierowym i usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, tymiankiem i czosnkiem.
  4. W połowie smażenia dodaj zimne masło i bastuj mięso przez krótką chwilę.
  5. Po usmażeniu odstaw mięso na 1,5 minuty, by odpoczęło, i pokrój w grube paski.
Składniki
  • 600 gdyni muskat
  • 60 mloliwy z oliwek
  • 30 gmieszanki przypraw Wiberg Curry Orange
  • 5 gziaren kolendry
  • 2,5 gpapryki (pieprzu) cayenne
  • masło
  • sól, pieprz

Purée z dyni muskat

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w grubą kostkę, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Całość wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop oliwą. Piecz przez 15 minut w 180°C.
  3. Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę z dodatkiem masła, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki
  • 500 gtopinamburu
  • 4 gałązki tymianku
  • 230 mlFlora Professional 31%
  • 80 gstartego sera Bursztyn
  • masło
  • sól, pieprz

Gratin z topinamburu

Sposób przygotowania:

  1. Florę Professional podgotuj z dodatkiem świeżego tymianku, włóż topinambur pokrojony w cienkie plastry i gotuj krótką chwilę.
  2. Dodaj starty ser i dopraw solą i pieprzem.
  3. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i również papierem przykryj ją od góry.
  4. Piecz w 180°C – czas pieczenia zależy od wysokości masy (taką o wysokości 4 cm należy piec około 35 minut).
  5. Odłóż do wystudzenia, pokrój na porcje, następnie zapiecz je z masłem.
Składniki
  • 500 gjarmużu
  • 150 gbrązowych shimeji
  • 150 mlbiałego wina
  • 60 gmasła
  • 3 ząbki czosnku
  • szalotka
  • pietruszka
  • sól, pieprz

Jarmuż i grzyby shimeji

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż sparz, a następnie podsmaż z szalotką i czosnkiem.
  2. Dodaj shimeji, wino i zimne masło.
  3. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną pietruszką.
Sposób podania
Serwuj, układając porcje wszystkich elementów dania odrębnie w centrum talerza, na wybranym lekkim zimnym sosie, np. kremie balsamicznym i/lub zielonej oliwie smakowej.