PRZEPIS
wstecz

COMBER Z SARNY Z PURÉE Z MARCHEWKI, JARMUŻEM I BOROWIKAMI

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 900 gcombra z sarny
  • 50 mlczerwonego wina
  • 15 mlsosu Worcestershire
  • 2 gjałowca
  • 2 gActivii EB (transglutaminazy)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu

Comber z sarny

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść comber z powięzi, pokrój wzdłuż każdy element na 2-3 cieńsze.
  2. Mięso natrzyj czosnkiem, jałowcem, pieprzem i podlej winem. Spakuj próżniowo i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmij z marynaty i osusz.
  3. Rozłóż mięso na blaszkę i oprósz Activią EB używając drobnego sitka.
  4. Sklej kawałki ze sobą i zawiń ciasno folią spożywczą tak, aby nie było w środku powietrza. Zwinięte spakuj próżniowo i gotuj sous vide w temperaturze 55°C przez 40 minut. Czas możesz regulować w zależności od wielkości kawałka mięsa – średnio 20 minut na 2 cm średnicy.
Składniki
  • 1 lsoku z marchwi
  • 700 gmarchwi
  • 200 gmasła
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • sól do smaku

Purée z marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Czosnek i cebulę posiekaj.
  3. Rozgrzej garnek, rozpuść połowę masła i przesmaż krótko przygotowane warzywa. Następnie zalej całość sokiem z marchwi; gotuj aż marchew będzie miękka i większość soku odparuje.
  4. Przełóż marchew wraz z płynem do naczynia. Dodaj do niego resztę zimnego masła i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Przełóż gotowe purée do rondelka i podgrzewaj przed serwisem.
Składniki
  • 250 mldemi-glace’u wołowego
  • 100 gowoców czarnego bzu
  • 60 gmasła
  • sól i pieprz do smaku

Sos demi-glace

Sposób przygotowania:

  1. Sos demi-glace zagotuj w rondelku i dodaj połowę owoców czarnego bzu oraz połowę masła.
  2. Blenduj wszystko bardzo dokładnie, a następnie przelej przez drobne sito.
  3. Ponownie zagotuj powstały gładki sos i dodaj resztę owoców. Jeżeli zajdzie taka potrzeba zagęść sos zimnym masłem - musi być gęsty, z widocznymi owocami.
Składniki
  • 300 gborowików
  • 200 gjarmużu
  • 50 mloleju
  • 50 gmasła
  • sól i pieprz do smaku

Jarmuż z borowikami

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż oczyść z grubych łodyg i porwij w liście ok. 3 x 3 cm.
  2. Z borowików wytnij nóżki i pokrój je w kostkę 0,5 cm. Najmniejsze kapelusze zostaw w całości dla lepszego efektu wizualnego, a większe pokrój w plastry grubości 0,5-1 cm.
  3. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej i przesmaż borowiki. Następnie dodaj zimne masło i smaż ok. 1 minutę, aż grzyby nabiorą złocistego koloru. Na koniec wrzuć jarmuż i podsmaż go z grzybami doprawiając solą i pieprzem.
Składniki
  • 30 gbiałka jaj
  • 30 gmasła
  • 30 gmąki
  • 30 gcukru pudru
  • 30 gburaka pieczonego

Ciasto cygaretkowe

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zblenduj na gładko i przetrzyj przez drobne sitko.
  2. Wszystkie pozostałe składniki wymieszaj dokładnie rózgą i wymieszaj z burakiem.
  3. Masę nałóż w formy Silikomart, piecz w temperaturze 180°C przez ok. 4-5 minut.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.