COMBER Z SARNY Z PURÉE Z MARCHEWKI, JARMUŻEM I BOROWIKAMI

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 900 gcombra z sarny
- 50 mlczerwonego wina
- 15 mlsosu Worcestershire
- 2 gjałowca
- 2 gActivii EB (transglutaminazy)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
Comber z sarny
Sposób przygotowania:
- Oczyść comber z powięzi, pokrój wzdłuż każdy element na 2-3 cieńsze.
- Mięso natrzyj czosnkiem, jałowcem, pieprzem i podlej winem. Spakuj próżniowo i odstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmij z marynaty i osusz.
- Rozłóż mięso na blaszkę i oprósz Activią EB używając drobnego sitka.
- Sklej kawałki ze sobą i zawiń ciasno folią spożywczą tak, aby nie było w środku powietrza. Zwinięte spakuj próżniowo i gotuj sous vide w temperaturze 55°C przez 40 minut. Czas możesz regulować w zależności od wielkości kawałka mięsa – średnio 20 minut na 2 cm średnicy.
- 1 lsoku z marchwi
- 700 gmarchwi
- 200 gmasła
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- sól do smaku
Purée z marchewki
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Czosnek i cebulę posiekaj.
- Rozgrzej garnek, rozpuść połowę masła i przesmaż krótko przygotowane warzywa. Następnie zalej całość sokiem z marchwi; gotuj aż marchew będzie miękka i większość soku odparuje.
- Przełóż marchew wraz z płynem do naczynia. Dodaj do niego resztę zimnego masła i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż gotowe purée do rondelka i podgrzewaj przed serwisem.
- 250 mldemi-glace’u wołowego
- 100 gowoców czarnego bzu
- 60 gmasła
- sól i pieprz do smaku
Sos demi-glace
Sposób przygotowania:
- Sos demi-glace zagotuj w rondelku i dodaj połowę owoców czarnego bzu oraz połowę masła.
- Blenduj wszystko bardzo dokładnie, a następnie przelej przez drobne sito.
- Ponownie zagotuj powstały gładki sos i dodaj resztę owoców. Jeżeli zajdzie taka potrzeba zagęść sos zimnym masłem - musi być gęsty, z widocznymi owocami.
- 300 gborowików
- 200 gjarmużu
- 50 mloleju
- 50 gmasła
- sól i pieprz do smaku
Jarmuż z borowikami
Sposób przygotowania:
- Jarmuż oczyść z grubych łodyg i porwij w liście ok. 3 x 3 cm.
- Z borowików wytnij nóżki i pokrój je w kostkę 0,5 cm. Najmniejsze kapelusze zostaw w całości dla lepszego efektu wizualnego, a większe pokrój w plastry grubości 0,5-1 cm.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej i przesmaż borowiki. Następnie dodaj zimne masło i smaż ok. 1 minutę, aż grzyby nabiorą złocistego koloru. Na koniec wrzuć jarmuż i podsmaż go z grzybami doprawiając solą i pieprzem.
- 30 gbiałka jaj
- 30 gmasła
- 30 gmąki
- 30 gcukru pudru
- 30 gburaka pieczonego
Ciasto cygaretkowe
Sposób przygotowania:
- Buraka zblenduj na gładko i przetrzyj przez drobne sitko.
- Wszystkie pozostałe składniki wymieszaj dokładnie rózgą i wymieszaj z burakiem.
- Masę nałóż w formy Silikomart, piecz w temperaturze 180°C przez ok. 4-5 minut.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.