PRZEPIS
wstecz

CUPSY Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I COULIS Z ROKITNIKA I JEŻYN

cupsy
CUPSY

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 350 gowoców rokitnika
  • 350 gjeżyn
  • 200 gcukru
  • 160 mlwody
  • 40 mlsoku z cytryny

Coulis

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwa rondle, w jednym z nich umieść rokitnik, a w drugim jeżyny. Do każdego dodaj 100 g cukru, 80 ml wody i 20 ml soku z cytryny.
  2. Zagotuj i zredukuj na małym ogniu do osiągnięcia coulis, przetrzyj je przez drobne sito.
Składniki
  • 250 mlśmietanki 36%
  • 100 gbiałej czekolady
  • 50 mlmleka
  • 20 mlwody
  • 5 gżelatyny

Mus

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  2. Śmietankę ubij na sztywno, uważając, by nie doprowadzić jej do granicy przebicia.
  3. Czekoladę rozpuść z mlekiem, dodaj żelatynę.
  4. Do ubitej śmietanki dodaj delikatnie wystudzoną czekoladę, ciągle mieszając. Uzyskany mus podziel na dwie porcje.
  5. Wystudzony sos z rokitnika dodaj do jednej porcji musu, a sos z jeżyn do drugiej.
  6. Przełóż musy do worków cukierniczych i wyszprycuj do czekoladowych foremek. Udekoruj rokitnikiem i jeżynami.
Składniki
  • czekoladowa foremka Grillage
  • czekoladowa foremka Biała Dama

Baza

Sposób podania:

  1. Serwuj w czekoladowych foremkach Grillage i Biała Dama marki Barbara Luijckx.