PRZEPIS
wstecz

CURRY Z BATATÓW Z VEGGIE STICKS CURRY MASALA I BOROWIKAMI

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1 kgbatatów
  • 500 mlmleczka kokosowego
  • 300 g borowików, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 250 gcebuli
  • 200 mlsoku pomarańczowego
  • 150 mlwody
  • 40 mloleju sezamowego Wiberg
  • 15 gpłatków drożdżowych nieaktywnych
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 gbulionu warzywnego Wiberg
  • 3 łyżki Curry Orange Wiberg
  • liście świeżej kolendry
  • sok z limonki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • pieprz

Curry z batatów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
  2. Bataty obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek.
  3. Dodaj czosnek i cebulę, smaż do momentu zeszklenia się cebuli, dodaj grzyby i przez chwilę podgrzej.
  4. Wlej wodę, sok pomarańczowy i mleczko kokosowe. Zagotuj.
  5. Dodaj bulion warzywny i Curry Orange.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, płatkami drożdżowymi, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
  7. Nałóż do misek, obsypując po wierzchu całymi liśćmi kolendry.
Składniki
  • 450 mlwody
  • 300 gryżu jaśminowego
  • 10 gsuszonych płatków róż Sosa
  • 3 gsoli

Ryż jaśminowy z pudrem z płatków róż

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj ryż pod zimną wodą.
  2. Mocz w wodzie z solą przez około 10 minut.
  3. Zagotuj, przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
  4. Zdejmij z palnika, zostaw pod przykryciem do czasu wchłonięcia reszty wody.
  5. Płatki róż zblenduj na pył w Thermomiksie.
  6. Nałóż ryż do misek i za pomocą drobnego sitka oprósz pudrem różanym.
Składniki
  • 15 szaszłyków Veggie Stick Curry Masala
  • olej do smażenia

Veggie Sticks Curry Masala

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone szaszłyki smaż w głębokim tłuszczu.
  2. Gorące włóż do przygotowanego curry z batatów i grzybów.
Składniki
  • 200 gnaturalnego sojowego
  • 100 gFlory Professional Plant 31%
  • 30 gAcetoPlus owoce cytrusowe
  • szczypta soli

Pianka sojowo-cytrusowa

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Przełóż do syfonu, nabij dwa naboje.
  3. Szprycuj przed serwisem na gorące curry.
Składniki
  • 1 paczka chlebków naan
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • 0,5 papryczki pepperoni posiekanej z pestkami
  • oliwa z oliwek
  • liście świeżej kolendry

Chlebek naan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Chlebki wygrzej w piecu według zaleceń na opakowaniu.
  2. Gorące natrzyj czosnkiem i papryką i obficie skrop oliwą.
  3. Przełóż na talerz, obsyp całymi liśćmi kolendry.
Składniki
  • papryczka pepperoni
  • liście świeżej kolendry
  • mikroliście

Wykończenie

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj plasterkami pepperoni, liśćmi kolendry i mikroliśćmi.