CURRY Z BATATÓW Z VEGGIE STICKS CURRY MASALA I BOROWIKAMI
Autor przepisu: Damian Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1 kgbatatów
- 500 mlmleczka kokosowego
- 300 g borowików, umytych i pokrojonych w kostkę
- 250 gcebuli
- 200 mlsoku pomarańczowego
- 150 mlwody
- 40 mloleju sezamowego Wiberg
- 15 gpłatków drożdżowych nieaktywnych
- 5 ząbków czosnku
- 3 gbulionu warzywnego Wiberg
- 3 łyżki Curry Orange Wiberg
- liście świeżej kolendry
- sok z limonki
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól
- pieprz
Curry z batatów
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
- Bataty obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek.
- Dodaj czosnek i cebulę, smaż do momentu zeszklenia się cebuli, dodaj grzyby i przez chwilę podgrzej.
- Wlej wodę, sok pomarańczowy i mleczko kokosowe. Zagotuj.
- Dodaj bulion warzywny i Curry Orange.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, płatkami drożdżowymi, sokiem z limonki i olejem sezamowym.
- Nałóż do misek, obsypując po wierzchu całymi liśćmi kolendry.
- 450 mlwody
- 300 gryżu jaśminowego
- 10 gsuszonych płatków róż Sosa
- 3 gsoli
Ryż jaśminowy z pudrem z płatków róż
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj ryż pod zimną wodą.
- Mocz w wodzie z solą przez około 10 minut.
- Zagotuj, przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
- Zdejmij z palnika, zostaw pod przykryciem do czasu wchłonięcia reszty wody.
- Płatki róż zblenduj na pył w Thermomiksie.
- Nałóż ryż do misek i za pomocą drobnego sitka oprósz pudrem różanym.
- 15 szaszłyków Veggie Stick Curry Masala
- olej do smażenia
Veggie Sticks Curry Masala
Sposób przygotowania:
- Zamrożone szaszłyki smaż w głębokim tłuszczu.
- Gorące włóż do przygotowanego curry z batatów i grzybów.
- 200 gnaturalnego sojowego
- 100 gFlory Professional Plant 31%
- 30 gAcetoPlus owoce cytrusowe
- szczypta soli
Pianka sojowo-cytrusowa
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Przełóż do syfonu, nabij dwa naboje.
- Szprycuj przed serwisem na gorące curry.
- 1 paczka chlebków naan
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
- 0,5 papryczki pepperoni posiekanej z pestkami
- oliwa z oliwek
- liście świeżej kolendry
Chlebek naan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Chlebki wygrzej w piecu według zaleceń na opakowaniu.
- Gorące natrzyj czosnkiem i papryką i obficie skrop oliwą.
- Przełóż na talerz, obsyp całymi liśćmi kolendry.
- papryczka pepperoni
- liście świeżej kolendry
- mikroliście
Wykończenie
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj plasterkami pepperoni, liśćmi kolendry i mikroliśćmi.