DAK-GALBI

Autor przepisu: Damian Nowakowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 1 kgryżu do sushi na mąkę ryżową (potrzebujesz docelowo 900 g mokrej mąki ryżowej)
- 540 gwrzącej wody
- 45 gskrobi kukurydzianej
- 30 gdrobnej soli
- olej sezamowy
Garaetteok (kluski ryżowe)
Sposób przygotowania:
- Wypłucz ryż, a następnie zalej go wodą i zostaw do namoczenia na 12 godzin.
- Odcedź wodę i pozostaw ryż do wyschnięcia na 1 godzinę.
- Miel w trzech partiach w Thermomiksie, aż ryż zamieni się w drobny proszek.
- Dokładnie przesiej mąkę ryżową do plastikowej miski.
- Do mąki dodaj skrobię, sól i 1/3 wrzącej wody, dobrze wymieszaj. Dodaj kolejną 1/3 szklanki wrzątku i wymieszaj ponownie.
- Przykryj miskę folią spożywczą, zrób w niej kilka dziur, żeby mogła uciec para. Wstaw miskę do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj przez 1,5 minuty.
- Wyjmij, dodaj 1/3 pozostałej wrzącej wody. Ponownie przykryj miskę i wstaw ją z powrotem do mikrofalówki, podgrzewaj przez kolejne 1,5 minuty.
- Przykryj deskę do krojenia silikonową matą do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu ciasta ryżowego podczas formowania. Ostrożnie wyjmij ciasto z miski i połóż je na macie.
- Za pomocą maty zagnieć gorące ciasto, poubijaj je przez kilka minut tłuczkiem do mięsa – zwiększysz tym sposobem jego elastyczność.
- Podziel ciasto na 15 równych części.
- Każdą część posmaruj olejem sezamowym, rozwałkuj i potnij na kluski (długość i grubość palca wskazującego).
- MARYNATA
- 200 gpasty gochujang
- 80 gposiekanej cebuli
- 60 gbiałego wina
- 40 gsosu sojowego
- 40 gPrimerby czosnkowej Knorr
- 30 gcukru muscovado
- 20 gprzyprawy Thai Wiberg
- 10 gświeżo tartego imbiru
- 10 ggochugaru
- 4 gczarnego pieprzu
- DAK-GALBI
- 1 kgpiersi kurczaka (kostka)
- 500 gbiałej kapusty
- 400 gbatatów
- 120 gmarchwi
- 3 doniczki pachnotki
- 600 ggaraetteok (patrz wyżej)
- 100 mloliwy Monini Neutrale (do smażenia)
Dak-galbi
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki marynaty w misce i dobrze wymieszaj. Zalej sosem kurczaka i marynuj przez co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej dwa duże woki na wysokiej mocy grzania i dodaj oliwę. Włóż wszystkie warzywa i kluski, na wierzch dodaj mięso. Smaż na wysokim ogniu przez 3-4 minuty. Następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż dalej, aż wszystko osiągnie właściwy stopień przygotowania (około 10-15 minut). Podczas smażenia często mieszaj, aby zapobiec przywieraniu. Żeby przyspieszyć proces, możesz woki przykryć pokrywkami.
- edamame
- szczypior od dymki
- mikroliście pachnotki (shiso)
Wykończenie
Sposób podania:
- Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym.
- Udekoruj blanszowaną edamame, grubo siekanym szczypiorem oraz mikroliśćmi.