PRZEPIS
wstecz

DAK-GALBI

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 1 kgryżu do sushi na mąkę ryżową (potrzebujesz docelowo 900 g mokrej mąki ryżowej)
  • 540 gwrzącej wody
  • 45 gskrobi kukurydzianej
  • 30 gdrobnej soli
  • olej sezamowy

Garaetteok (kluski ryżowe)

Sposób przygotowania:

  1. Wypłucz ryż, a następnie zalej go wodą i zostaw do namoczenia na 12 godzin.
  2. Odcedź wodę i pozostaw ryż do wyschnięcia na 1 godzinę.
  3. Miel w trzech partiach w Thermomiksie, aż ryż zamieni się w drobny proszek.
  4. Dokładnie przesiej mąkę ryżową do plastikowej miski.
  5. Do mąki dodaj skrobię, sól i 1/3 wrzącej wody, dobrze wymieszaj. Dodaj kolejną 1/3 szklanki wrzątku i wymieszaj ponownie.
  6. Przykryj miskę folią spożywczą, zrób w niej kilka dziur, żeby mogła uciec para. Wstaw miskę do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj przez 1,5 minuty.
  7. Wyjmij, dodaj 1/3 pozostałej wrzącej wody. Ponownie przykryj miskę i wstaw ją z powrotem do mikrofalówki, podgrzewaj przez kolejne 1,5 minuty.
  8. Przykryj deskę do krojenia silikonową matą do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu ciasta ryżowego podczas formowania. Ostrożnie wyjmij ciasto z miski i połóż je na macie.
  9. Za pomocą maty zagnieć gorące ciasto, poubijaj je przez kilka minut tłuczkiem do mięsa – zwiększysz tym sposobem jego elastyczność.
  10. Podziel ciasto na 15 równych części.
  11. Każdą część posmaruj olejem sezamowym, rozwałkuj i potnij na kluski (długość i grubość palca wskazującego).
Składniki
  • MARYNATA
  • 200 gpasty gochujang
  • 80 gposiekanej cebuli
  • 60 gbiałego wina
  • 40 gsosu sojowego
  • 40 gPrimerby czosnkowej Knorr
  • 30 gcukru muscovado
  • 20 gprzyprawy Thai Wiberg
  • 10 gświeżo tartego imbiru
  • 10 ggochugaru
  • 4 gczarnego pieprzu
  • DAK-GALBI
  • 1 kgpiersi kurczaka (kostka)
  • 500 gbiałej kapusty
  • 400 gbatatów
  • 120 gmarchwi
  • 3 doniczki pachnotki
  • 600 ggaraetteok (patrz wyżej)
  • 100 mloliwy Monini Neutrale (do smażenia)

Dak-galbi

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki marynaty w misce i dobrze wymieszaj. Zalej sosem kurczaka i marynuj przez co najmniej 30 minut. 
  2. Rozgrzej dwa duże woki na wysokiej mocy grzania i dodaj oliwę. Włóż wszystkie warzywa i kluski, na wierzch dodaj mięso. Smaż na wysokim ogniu przez 3-4 minuty. Następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż dalej, aż wszystko osiągnie właściwy stopień przygotowania (około 10-15 minut). Podczas smażenia często mieszaj, aby zapobiec przywieraniu. Żeby przyspieszyć proces, możesz woki przykryć pokrywkami.
Składniki
  • edamame
  • szczypior od dymki
  • mikroliście pachnotki (shiso)

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym.
  2. Udekoruj blanszowaną edamame, grubo siekanym szczypiorem oraz mikroliśćmi.