PRZEPIS
wstecz

DANIE FLEKSITARIAŃSKIE Z ŻABNICĄ

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1,5 kgżabnicy (diabła morskiego)
  • 1 kgwczesnych ziemniaków
  • 800 gświeżych truskawek
  • 600 gkalafiora
  • 400 gsolirodu Koppert Cress
  • 300 gświeżego bobu
  • 250 gkapusty włoskiej
  • 200 gmłodej marchewki
  • 2 opak.kiełków ghoa
  • 0,5 opak.salty fingers
  • 100 mlsyropu limonkowego
  • 100 mloctu cytrusowego WIBERG
  • 100 mloleju z pestek winogron
  • 80 gmasła kakaowego
  • 70 gnatki pietruszki
  • 50 mloctu marchewkowego WIBERG
  • 20 gkardamonu fioletowego WIBERG
  • 3 glecytyny
  • sól, sól morska, cukier, koper

Sposób przygotowania

  1. Rybę oczyść z błon, dopraw octem cytrusowym i kiełkami ghoa.
  2. Przełóż do worka, zamknij próżniowo i gotuj sous-vide przez 20 minut w temperaturze 45°C.
  3. Olej z pestek winogron podgrzej do temperatury 40°-45°C i zmiksuj na najwyższych obrotach z natką pietruszki (lub selera).
  4. Przecedź przez drobne sito i schłodź lodem lub w lodówce.
  5. Różyczki kalafiora potnij na cienkie plastry, posmaruj oliwą, dopraw solą i piecz na chipsy.
  6. Bób i liście kapusty zblanszuj we wrzątku z solą i cukrem, następnie bób obierz ze skórki.
  7. Ziemniaki ugotuj, potem podsmaż na maśle z koprem. Marchew potnij na pappardelle, dodaj ocet marchewkowy, zamknij próżniowo i kompresuj.
  8. Z syropu limonkowego i lecytyny przygotuj pianę. Na patelni upraż kardamon, dodaj masło kakaowe i sól morską, wrzuć soliród oraz truskawki.
  9. Smaż około 1 minuty, następnie dodaj ziemniaki i bób.
  10. Rybę usmaż na maśle kakaowym na złoty kolor, z obu stron.
  11. Zawiń w liście kapusty i ułóż na pozostałych składnikach.
  12. Udekoruj oliwą pietruszkową, pianą limonkową i mikroziołami.