PRZEPIS
wstecz

DESER CZEKOLADOWY Z OWOCOWĄ NUTĄ

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 250 ggorzkiej czekolady
  • 200 mlubitej śmietany Rama Cremefine Profi
  • 50 gcukru pudru
  • 40 mlwody
  • 30 gmasła
  • 30 mllikieru migdałowego
  • 4 jaja (białka oddzielone od żółtek)
  • 100 gpurée malinowego
  • 3 gagaru
  • 5 tartaletki czekoladowe ⌀ 10 cm

Tartaletki

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść czekoladę, masło, wodę i likier migdałowy.

  2. Białka ubij na sztywną pianę, sukcesywnie dodając cukier puder.

  3. Do ciepłej masy czekoladowej dodawaj naprzemiennie żółtka i pianę z białek.

  4. Na koniec połącz masę partiami z ubitą śmietaną.

  5. Przełóż tak uzyskaną masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.

  6. Purée malinowe zagotuj z agarem, wylej na grubość 5 mm i ostudź.

  7. Do tartaletki włóż żelkę malinową, następnie wyszprycuj mus czekoladowy.

  8. Odstaw do schłodzenia na minimum 2 godziny.

Składniki
  • 200 gbiałej czekolady
  • 200 gcukru
  • 120 gbiałka cukierniczego
  • 50 mlwody
  • 60 gtruskawek
  • 30 gmalin
  • 30 gborówek
  • 30 głuskanych pistacji

Dekoracyjny top

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść i stemperuj, rozsmaruj na folii na grubość 2 mm i pozostaw do skrystalizowania.

  2. Z białek i syropu cukrowego przygotuj bezę włoską.

  3. Z czekolady wytnij prostokąt.

  4. Zmiel pistacje na puder.

  5. Prostokąt z czekolady obsyp proszkiem z pistacji, wyszprycuj na niego bezę i udekoruj go owocami.

  6. Przełóż całość na przygotowaną tartaletkę z musem czekoladowym.