PRZEPIS
wstecz

DESKA WEGE Z PANIEROWANYM BOCZNIAKIEM, WEGESZASZŁYKIEM I POMIDOROWO-PAPRYKOWĄ SALSĄ

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 700 gboczniaków
  • 110 gtempury
  • 110 gwody gazowanej
  • 5 gprzyprawy Speck Wiberg
  • lód w kostkach
  • sól
  • pieprz

Panierowane boczniaki

Sposób przygotowania:

  1. Mieszankę do tempury wsyp do miski, stopniowo dodaj schłodzoną wodę gazowaną i kilka kostek lodu. Dopraw przyprawą Wiberg, solą i pierzem.
  2. Boczniaki oczyść, zanurz w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.
Składniki
  • 1 kgziemniaków
  • 20 gdrobnego szczypioru
  • majo-sriracha (poniżej)
  • sól

Grillowane ziemniaki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i piecz w 180°C do miękkości, następnie wrzuć na kilka minut na grill.
  2. Przekrój na pół, posól, polej sosem i posyp szczypiorkiem
Składniki
  • 1 lwody
  • 300 gkotletów sojowych
  • 50 gsosu BBQ
  • 20 gsosu sojowego
  • 15 gbulionu warzywnego
  • 10 goleju
  • 10 gsrirachy
  • 10 gmusztardy dijon
  • 10 gsyropu klonowego
  • 5 gwędzonej papryki
  • 5 gsuszonego czosnku
  • 5 gsuszonej cebuli
  • 3 gsuszonego majeranku
  • 2 gliści laurowych
  • 2 gziela angielskiego

Szaszłyk

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj sos sojowy, bulion warzywny i przyprawy, zagotuj.
  2. Do gotującego się bulionu dodaj kotlety sojowe, gotuj 10-15 minut. Wyjmij i lekko odsącz.
  3. Z sosu BBQ, srirachy, wędzonej papryki, suszonego czosnku, suszonej cebuli, musztardy, oleju i syropu klonowego przygotuj marynatę.
  4. Ugotowane kotlety zanurz w marynacie, pozostaw na 30 minut.
  5. Grilluj.
Składniki
  • 3 kolby kukurydzy
  • 20 gsosu BBQ

Kukurydza grillowana

Sposób przygotowania:

  1. Kukurydzę posmaruj sosem BBQ, grilluj.
  2. Przed podaniem jedną kolbę kukurydzy przekrój na trzy części.
Składniki
  • 200 gmajonezu wegańskiego
  • 15 gsrirachy
  • 15 gsoku z limonki
  • 5 gsuszonego czosnku

Majo-sriracha

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Składniki
  • 400 gpomidorów
  • 400 gpapryki czerwonej
  • 200 gpapryki żółtej
  • 50 gczerwonej cebuli
  • 10 gczosnku
  • 10 goliwy z oliwek
  • 5 goctu winnego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Salsa pomidor-papryka

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę piecz w 200°C przez około 25 minut.
  2. Po upieczeniu blachę z papryką przykryj folią. Pozostaw do wystygnięcia.
  3. Obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skóry, oczyść, pokrój w kostkę.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki i czosnek posiekaj.
  6. Połącz wszystkie podstawowe składniki, dodaj oliwę, ocet winny, sól i pierz. Wymieszaj.
Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.