PRZEPIS
wstecz

DORSZ CZARNY NA CZARNEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ CURRY

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 1,5 kgdorsza czarnego Oslo w sosie serowo-brokułowym

Dorsz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż porcje ryby na blasze GN wyłożonej papierem pergaminowym, w 2-3-centymetrowych odstępach.
  2. Wstaw blachę do pieca rozgrzanego do 175°C i piecz 20-25 minut. Po tym czasie dorsz jest gotowy do serwowania.
Składniki
  • 1 kgmieszanki Sombrero Mix
  • 700 gczarnej soczewicy
  • 200 gbiałej cebuli
  • 50 mloleju rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 limonka
  • sól

Czarna soczewica z warzywami

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  2. Wstaw garnek na indukcję. Kiedy będzie rozgrzany, wlej olej i przesmaż cebulę. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mieszankę warzyw i duś wszystko, często mieszając, przez około 8 minut.
  3. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Wsyp soczewicę i gotuj około 12 minut.
  4. Odcedź soczewicę na sicie i dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Podgrzej przed samym podaniem.
  5. Na wierzch zetrzyj skórkę z limonki, skrop wyciśniętym z niej sokiem.
Składniki
  • 1 kgkiszonej kapusty z marchewką
  • 1 lmleka kokosowego
  • 200 gbiałej cebuli
  • 100 gżółtej pasty curry
  • 50 gmasła
  • 12 liści kaffiru
  • 10 gczosnku
  • 10 gświeżej kolendry
  • 5 gmielonej kolendry
  • 5 gkurkumy

Kiszona kapusta curry

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce.
  2. Cebulę posiekaj w grubszą kostkę (0,5 x 0,5 cm).
  3. Kapustę odciśnij na sicie i przesiekaj kilka razy na desce.
  4. W rozgrzanym garnku przesmaż na maśle liście kaffiru z cebulą i czosnkiem.
  5. Dodaj mieloną kolendrę oraz pastę curry. Smaż jeszcze 5 minut.
  6. Do garnka wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj kapustę i duś ją, aż będzie al dente.
  7. Na koniec dodaj kurkumę i posiekaną świeżą kolendrę. Kapusta musi mieć intensywny żółty kolor.
Składniki
  • 500 mloliwy Neutrale
  • 100 ggotowanych buraków czerwonych
  • 15 gmiodu
  • 15 gmusztardy Dijon
  • 15 mlsoku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Dressing z buraków

Sposób przygotowania:

  1. W wysokim naczyniu umieść miód, musztardę i sok z cytryny. Zmiksuj delikatnie.
  2. Dodaj buraki, blenduj do połączenia się składników.
  3. Cały czas blendując, do gotowej bazy powoli, cienkim strumieniem, wlewaj oliwę, do momentu, gdy sos zgęstnieje i nie będzie się rozlewał na talerzu.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj kolendrą i mikroliśćmi.