DORSZ CZARNY NA CZARNEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ CURRY
Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 1,5 kgdorsza czarnego Oslo w sosie serowo-brokułowym
Dorsz czarny
Sposób przygotowania:
- Rozłóż porcje ryby na blasze GN wyłożonej papierem pergaminowym, w 2-3-centymetrowych odstępach.
- Wstaw blachę do pieca rozgrzanego do 175°C i piecz 20-25 minut. Po tym czasie dorsz jest gotowy do serwowania.
- 1 kgmieszanki Sombrero Mix
- 700 gczarnej soczewicy
- 200 gbiałej cebuli
- 50 mloleju rzepakowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 limonka
- sól
Czarna soczewica z warzywami
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
- Wstaw garnek na indukcję. Kiedy będzie rozgrzany, wlej olej i przesmaż cebulę. Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj mieszankę warzyw i duś wszystko, często mieszając, przez około 8 minut.
- W drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Wsyp soczewicę i gotuj około 12 minut.
- Odcedź soczewicę na sicie i dodaj do warzyw. Dokładnie wymieszaj. Podgrzej przed samym podaniem.
- Na wierzch zetrzyj skórkę z limonki, skrop wyciśniętym z niej sokiem.
- 1 kgkiszonej kapusty z marchewką
- 1 lmleka kokosowego
- 200 gbiałej cebuli
- 100 gżółtej pasty curry
- 50 gmasła
- 12 liści kaffiru
- 10 gczosnku
- 10 gświeżej kolendry
- 5 gmielonej kolendry
- 5 gkurkumy
Kiszona kapusta curry
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj czosnek na drobnej tarce.
- Cebulę posiekaj w grubszą kostkę (0,5 x 0,5 cm).
- Kapustę odciśnij na sicie i przesiekaj kilka razy na desce.
- W rozgrzanym garnku przesmaż na maśle liście kaffiru z cebulą i czosnkiem.
- Dodaj mieloną kolendrę oraz pastę curry. Smaż jeszcze 5 minut.
- Do garnka wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj kapustę i duś ją, aż będzie al dente.
- Na koniec dodaj kurkumę i posiekaną świeżą kolendrę. Kapusta musi mieć intensywny żółty kolor.
- 500 mloliwy Neutrale
- 100 ggotowanych buraków czerwonych
- 15 gmiodu
- 15 gmusztardy Dijon
- 15 mlsoku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Dressing z buraków
Sposób przygotowania:
- W wysokim naczyniu umieść miód, musztardę i sok z cytryny. Zmiksuj delikatnie.
- Dodaj buraki, blenduj do połączenia się składników.
- Cały czas blendując, do gotowej bazy powoli, cienkim strumieniem, wlewaj oliwę, do momentu, gdy sos zgęstnieje i nie będzie się rozlewał na talerzu.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj kolendrą i mikroliśćmi.