DYNIOWE NALEŚNIKI Z MUSEM Z RICOTTY I KONFITURĄ DYNIOWĄ

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 350 gmąki pszennej
- 300 mlwody gazowanej
- 300 mlmleka
- 50 gmrożonej dyni
- 2 jajka
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
Naleśniki
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wlej wodę i mleko, dodaj rozmrożoną dynię i jajka, wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.
- Suche składniki wymieszaj i stopniowo dosypuj mieszankę do składników mokrych, blendując całość po każdej kolejnej porcji. Odstaw ciasto na pół godziny do lodówki, po upływie tego czasu zamieszaj je rózgą.
- Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, po 1-2 minuty z każdej strony.
- 500 gdyni
- 150 gcukru
- 100 mlbiałego wina
Konfitura dyniowa
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skóry. Jeśli używasz świeżej, pokrój ją w drobną kostkę, żeby szybciej rozpadła się w gotowaniu.
- Na patelnię wsyp cukier, podgrzej go do uzyskania jasnego karmelu.
- Dodaj dynię, podlej ją winem, zmniejsz ogień i poczekaj, aż dynia zmięknie. Możesz przykryć całość pokrywką, żeby skrócić czas gotowania.
- Kiedy dynia będzie miękka, przełóż zawartość patelni do miski i zmiksuj na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
- 250 gricotty
- 250 gbiałej czekolady
- 250 mlśmietanki 30% lub 36%
- 5 gżelatyny
Mus z ricotty z białą czekoladą
Sposób przygotowania:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna, dodaj żelatynę.
- Zdejmij miskę z garnka i dodaj zimną śmietankę. Mieszaj rózgą do momentu połączenia się składników.
- Do drugiego naczynia przełóż ricottę, zmiksuj ją krótko mikserem ręcznym, następnie zacznij dolewać czekoladę ze śmietanką. Miksuj na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
- 500 gmrożonej żurawiny
- 300 mlwody
- 150 gcukru
- 18 gskrobi ziemniaczanej
Sos żurawinowy
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj rozrobioną z minimalną ilością wody skrobię ziemniaczaną i ponownie zagotuj.
- Do przygotowanej zawiesiny dodaj zamrożoną żurawinę, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Taki sposób przygotowania żurawiny sprawi, że owoce się nie rozpadną.
Na naleśniku rozsmaruj mus z ricotty, następnie wyciśnij z rękawa na środek konfiturę dyniową i zwiń. Odstaw naleśniki do lodówki na 15 minut. Po tym czasie możesz je dowolnie pokroić lub zainspirować się naszym platingiem. Podawaj, podlewając sosem żurawinowym, udekoruj owocami żurawiny i kwiatami.