PRZEPIS
wstecz

DYNIOWE NALEŚNIKI Z MUSEM Z RICOTTY I KONFITURĄ DYNIOWĄ

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 350 gmąki pszennej
  • 300 mlwody gazowanej
  • 300 mlmleka
  • 50 gmrożonej dyni
  • 2 jajka
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli

Naleśniki

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia wlej wodę i mleko, dodaj rozmrożoną dynię i jajka, wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.
  2. Suche składniki wymieszaj i stopniowo dosypuj mieszankę do składników mokrych, blendując całość po każdej kolejnej porcji. Odstaw ciasto na pół godziny do lodówki, po upływie tego czasu zamieszaj je rózgą.
  3. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, po 1-2 minuty z każdej strony.
Składniki
  • 500 gdyni
  • 150 gcukru
  • 100 mlbiałego wina

Konfitura dyniowa

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry. Jeśli używasz świeżej, pokrój ją w drobną kostkę, żeby szybciej rozpadła się w gotowaniu.
  2. Na patelnię wsyp cukier, podgrzej go do uzyskania jasnego karmelu.
  3. Dodaj dynię, podlej ją winem, zmniejsz ogień i poczekaj, aż dynia zmięknie. Możesz przykryć całość pokrywką, żeby skrócić czas gotowania.
  4. Kiedy dynia będzie miękka, przełóż zawartość patelni do miski i zmiksuj na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
Składniki
  • 250 gricotty
  • 250 gbiałej czekolady
  • 250 mlśmietanki 30% lub 36%
  • 5 gżelatyny

Mus z ricotty z białą czekoladą

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna, dodaj żelatynę.
  2. Zdejmij miskę z garnka i dodaj zimną śmietankę. Mieszaj rózgą do momentu połączenia się składników.
  3. Do drugiego naczynia przełóż ricottę, zmiksuj ją krótko mikserem ręcznym, następnie zacznij dolewać czekoladę ze śmietanką. Miksuj na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
Składniki
  • 500 gmrożonej żurawiny
  • 300 mlwody
  • 150 gcukru
  • 18 gskrobi ziemniaczanej

Sos żurawinowy

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj rozrobioną z minimalną ilością wody skrobię ziemniaczaną i ponownie zagotuj.
  2. Do przygotowanej zawiesiny dodaj zamrożoną żurawinę, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Taki sposób przygotowania żurawiny sprawi, że owoce się nie rozpadną.
Sposób podania
Na naleśniku rozsmaruj mus z ricotty, następnie wyciśnij z rękawa na środek konfiturę dyniową i zwiń. Odstaw naleśniki do lodówki na 15 minut. Po tym czasie możesz je dowolnie pokroić lub zainspirować się naszym platingiem. Podawaj, podlewając sosem żurawinowym, udekoruj owocami żurawiny i kwiatami.