PRZEPIS
wstecz

DYNIOWE SŁODKIE WARIACJE: BLONDIES I PĄCZKI Z MUSEM

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 120 gmąki pszennej
  • 100 gcukru
  • 100 gbiałej czekolady (pastylki)
  • 100 gdyni piżmowej
  • 90 gmasła
  • 2 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 5 gproszku do pieczenia
  • szczypta soli

Blondies

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop, wymieszaj z cukrem i ziarenkami wanilii.
  2. Dodaj jajka, wymieszaj (nie ubijaj). Do uzyskanej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę do form silikonowych w kształcie macek ośmiornicy i spirali, na wierzchu ułóż czekoladowe kaletki i pokrojoną w drobną kostkę dynię.
  4. Piecz 20 minut w temperaturze 170°C.
Składniki
  • 100 g soku wiśniowego tłoczonego
  • 2 ggumy kappa

Ośmiorniczka

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj teksturę kappa z sokiem, zagotuj. 
  2. Zanurz w glazurze wcześniej wypieczone blondies, tak by dokładnie się nią pokryły.
Składniki
  • 200 gmąki
  • 50 gpurée z dyni
  • 50 mlmleka
  • 30 gmasła
  • 10 gcukru
  • 1 jajko
  • 2 gsuchych drożdży

Pączki z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn: podgrzej mleko, dodaj cukier, 50 g mąki i drożdże. Pozostaw do wyrośnięcia. 
  2. Następnie dodaj purée i jajko, dokładnie wymieszaj. Do uzyskanej masy dodaj pozostałą część mąki, wyrabiaj przez 5 minut. Na koniec dodaj roztopione masło i wyrabiaj do połączenia się składników.
  3. Ciasto podziel na 10–gramowe kawałki, uformuj niewielkie kuleczki. Podsyp mąką, żeby się nie przykleiły i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. Smaż jak klasyczne pączki.
Składniki
  • 100 gpurée z dyni
  • 50 gpasty z rokitnika
  • 10 gmiodu
  • 10 mlsoku z imbiru
  • 5 gskrobi kukurydzianej

Mus z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Purée zagotuj z pastą z rokitnika. Skrobię wymieszaj z sokiem z imbiru, uzyskaną w ten sposób mieszaniną zagęść purée. Na koniec dodaj miód.
  2. Wystudź, nadziej musem usmażone pączki.
Składniki
  • żółta marakuja
  • jagodowe kulki żelowe Fan&Joy Fanex
  • smagliczka fioletowa
  • liście nasturcji

Wykończenie

Sposób podania:

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj przeciętą marakują, słodkim kawiorem, kwiatami i liśćmi.