DYNIOWE SŁODKIE WARIACJE: BLONDIES I PĄCZKI Z MUSEM
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 120 gmąki pszennej
- 100 gcukru
- 100 gbiałej czekolady (pastylki)
- 100 gdyni piżmowej
- 90 gmasła
- 2 jajka
- 1 laska wanilii
- 5 gproszku do pieczenia
- szczypta soli
Blondies
Sposób przygotowania:
- Masło roztop, wymieszaj z cukrem i ziarenkami wanilii.
- Dodaj jajka, wymieszaj (nie ubijaj). Do uzyskanej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do form silikonowych w kształcie macek ośmiornicy i spirali, na wierzchu ułóż czekoladowe kaletki i pokrojoną w drobną kostkę dynię.
- Piecz 20 minut w temperaturze 170°C.
- 100 g soku wiśniowego tłoczonego
- 2 ggumy kappa
Ośmiorniczka
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj teksturę kappa z sokiem, zagotuj.
- Zanurz w glazurze wcześniej wypieczone blondies, tak by dokładnie się nią pokryły.
- 200 gmąki
- 50 gpurée z dyni
- 50 mlmleka
- 30 gmasła
- 10 gcukru
- 1 jajko
- 2 gsuchych drożdży
Pączki z dyni
Sposób przygotowania:
- Przygotuj zaczyn: podgrzej mleko, dodaj cukier, 50 g mąki i drożdże. Pozostaw do wyrośnięcia.
- Następnie dodaj purée i jajko, dokładnie wymieszaj. Do uzyskanej masy dodaj pozostałą część mąki, wyrabiaj przez 5 minut. Na koniec dodaj roztopione masło i wyrabiaj do połączenia się składników.
- Ciasto podziel na 10–gramowe kawałki, uformuj niewielkie kuleczki. Podsyp mąką, żeby się nie przykleiły i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Smaż jak klasyczne pączki.
- 100 gpurée z dyni
- 50 gpasty z rokitnika
- 10 gmiodu
- 10 mlsoku z imbiru
- 5 gskrobi kukurydzianej
Mus z dyni
Sposób przygotowania:
- Purée zagotuj z pastą z rokitnika. Skrobię wymieszaj z sokiem z imbiru, uzyskaną w ten sposób mieszaniną zagęść purée. Na koniec dodaj miód.
- Wystudź, nadziej musem usmażone pączki.
- żółta marakuja
- jagodowe kulki żelowe Fan&Joy Fanex
- smagliczka fioletowa
- liście nasturcji
Wykończenie
Sposób podania:
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj przeciętą marakują, słodkim kawiorem, kwiatami i liśćmi.