FILET Z PIERSI KACZKI ZE SZPINAKOWYM GNOCCHI I GLAZUROWANĄ MARCHEWKĄ
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
Pobierz przepis
- 0,5 fileta z piersi z kaczki wolno gotowanej
- 1 gnocchi szpinakowe z kaczką
- zielona oliwa
Kaczka z gnocchi
Sposób przygotowania:
- Kaczkę rozmroź, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor.
- Gnocchi gotuj około 5 minut, wkładając na wrzątek. Przed podaniem możesz polać je zieloną oliwą.
- 2 mini marchewki
- 30 mlsoku z marchwi
- 5 gmiodu
- sól
Marchewki w glazurze
Sposób przygotowania:
- Marchewki zblanszuj w posolonej wodzie, następnie glazuruj w miodzie i soku z marchwi.
- 1 gruszka baby
- 50 mloctu z czarnego bzu
Gruszka marynowana
Sposób przygotowania:
- Gruszkę zalej octem z czarnego bzu, pozostaw do zabarwienia. Dla przyspieszenia procesu możesz ją zawakować.
- 50 gmiodu
- 50 mlsoku z marchwi
- 30 mloctu żurawinowego
- 10 ziaren pieprzu różowego całego
Sos miodowo-pieprzowy
Sposób przygotowania:
- Upraż w suchym rondlu różowy pieprz, dodaj miód, rozpuść.
- Na koniec podlej sokiem z marchwi i octem żurawinowym. Redukuj do uzyskania konsystencji glazury.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Na talerzu rozlej sos, na nim ułóż pierś kaczki, a obok połóż gnocchi, gruszkę i marchewki. Udekoruj majonezem i nasturcją.