PRZEPIS
wstecz

FILET Z PIERSI KACZKI ZE SZPINAKOWYM GNOCCHI I GLAZUROWANĄ MARCHEWKĄ

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1


Pobierz przepis
Składniki
  • 0,5 fileta z piersi z kaczki wolno gotowanej
  • 1 gnocchi szpinakowe z kaczką
  • zielona oliwa

Kaczka z gnocchi

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę rozmroź, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor.
  2. Gnocchi gotuj około 5 minut, wkładając na wrzątek. Przed podaniem możesz polać je zieloną oliwą.
Składniki
  • 2 mini marchewki
  • 30 mlsoku z marchwi
  • 5 gmiodu
  • sól

Marchewki w glazurze

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki zblanszuj w posolonej wodzie, następnie glazuruj w miodzie i soku z marchwi.
Składniki
  • 1 gruszka baby
  • 50 mloctu z czarnego bzu

Gruszka marynowana

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę zalej octem z czarnego bzu, pozostaw do zabarwienia. Dla przyspieszenia procesu możesz ją zawakować.
Składniki
  • 50 gmiodu
  • 50 mlsoku z marchwi
  • 30 mloctu żurawinowego
  • 10 ziaren pieprzu różowego całego

Sos miodowo-pieprzowy

Sposób przygotowania:

  1. Upraż w suchym rondlu różowy pieprz, dodaj miód, rozpuść.
  2. Na koniec podlej sokiem z marchwi i octem żurawinowym. Redukuj do uzyskania konsystencji glazury.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Na talerzu rozlej sos, na nim ułóż pierś kaczki, a obok połóż gnocchi, gruszkę i marchewki. Udekoruj majonezem i nasturcją.