PRZEPIS
wstecz

FILET Z ŁOSOSIA Z SALSĄ BOROWIKOWĄ, MUSEM Z BURAKÓW I SOSEM Z TRYBULI

filet z lososia
losos filet

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 600 gfiletu z łososia
  • 80 gsoli
  • 30 mloliwy pomace
  • tymianek, czosnek

Filet z łososia

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia wkładamy do 8% solanki na 1 godzinę.
  2. Po osuszeniu filet obsmażamy z dwóch stron na oliwie pomace, następnie dorzucamy tymianek, czosnek i masło.
  3. W trakcie smażenia bastujemy filet gorącym masłem.

 

 

Składniki
  • 30 gszalotki
  • 2 gczosnku
  • 50 mlbiałego wina
  • 50 mlwywaru z trybuli
  • 100 mlśmietanki 20%
  • 10 gtrybula
  • 10 gmasła

Sos z trybuli

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę szklimy na maśle, dodajemy czosnek i białe wino. Redukujemy.
  2. Dodajemy wywar z trybuli i redukujemy o połowę.
  3. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy.
  4. Na koniec dodajemy drobniutko posiekaną trybulę, zestawiamy z ognia, miksujemy i przecieramy przez sito.
Składniki
  • 10 gsuszonych borowików
  • 300 mlwody
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 gszalotki
  • 2 gświeżego koperku
  • 20 mloliwy z czosnku niedźwiedziego
  • ocet pomidorowy
  • sos przyprawowy
  • sól, pieprz

Salsa z suszonych borowików

Sposób przygotowania:

  1. Borowiki namaczamy w 300 ml wody przez 12 godzin.
  2. Grzyby następnie gotujemy ok. 30 min, zestawiamy z ognia i przecedzamy.
  3. Borowiki siekamy w drobną kostkę, dodajemy skarmelizowaną z czosnkiem szalotkę, posiekany koperek, oliwę z czosnku niedźwiedziego.
  4. Przyprawiamy octem pomidorowym, sosem przyprawowym, sola i pieprzem do smaku.
Składniki
  • 300 ggotowanych buraków
  • 30 mloliwy pomace
  • 30 mloctu porzeczkowego
  • 20 gjogurtu naturalnego
  • sok i skórka z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz

Mus z buraków

Sposób przygotowania:

  1. Buraki podsmażamy na oliwie.
  2. Dodajemy ocet porzeczkowy.
  3. Zestawiamy z ognia. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz jogurt.
  4. Miksujemy na gładko.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 minipory
  • 2 minicukinie
  • 2 minimarchewki
  • masło
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki

  1. Miniwarzywa blanszujemy w osolonej wodzie, następnie karmelizujemy na maśle i przyprawiamy.
  2. Ziemniaki kroimy na mandolinie na cienką i długą słomkę, płuczemy w zimnej wodzie i smażymy na gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.