PRZEPIS
wstecz

FRENCH RACK Z WIEPRZOWINY IBERICO Z BOCZNIAKAMI MIKOŁAJKOWYMI

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1,25 kgfrench racks z wieprzowiny iberico
  • 100 gmasła
  • 100 gwytrawnego białego wina
  • 50 gkoncentratu demi-glace
  • masło klarowane do smażenia

French rack iberico

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść mięso i wyporcjuj 5 steków po 250 g, tak aby każdy kawałek miał kość. Delikatnie rozklep ręką.
  2. Smaż steki na maśle klarowanym, aż mięso będzie soczyste, po czym zalej je koncentratem demi-glace wymieszanym z białym winem w proporcji 1 : 2.
  3. Zdejmij mięso z patelni i daj mu odpocząć.
  4. Na patelnię wrzuć zimne masło, żeby zagęścić sos.
Składniki
  • 400 gszalotki
  • 250 gśmietanki 30%
  • 50 gmasła
  • 20 goleju
  • 10 gmusztardy dijon
  • 1 gxantany
  • sól

Purée z szalotki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na oleju.
  2. Kiedy zmięknie, zalej śmietanką i gotuj.
  3. Po odparowaniu śmietanki do minimum dopraw całość solą i musztardą.
  4. Zmiksuj wszystko na gładką masę i przetrzyj przez drobne sitko, dodając xantan i zimne masło.
Składniki
  • 300 gugotowanych buraków
  • 100 gszalotki
  • 50 gmasła
  • 20 goleju
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 gxantany
  • Wiberg AcetoPlus malina
  • sól

Purée z buraków

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na oleju.
  2. Dodaj rozdrobnione buraki i podlej wodą, tak by były do połowy przykryte.
  3. Dorzuć anyż, wlej malinowy AcetoPlus, chwilę gotuj.
  4. Gdy płyn odparuje o połowę, wyjmij anyż i zmiksuj wszystko na gładką masę, dodając masło i doprawiając do smaku.
  5. Przetrzyj przez sito, dodaj xantan, dokładnie wymieszaj.
Składniki
  • 250 gboczniaków mikołajkowych

Assiette z boczniaków mikołajkowych

Sposób przygotowania:

  1. Część grzybów przekrój wzdłuż na połowę i natnij w kratkę.
  2. Z drugiej części grzybów oddziel kapelusze. Nóżki pokrój w 2-centymetrowe walce i natnij w kratkę.
  3. Ponacinane elementy usmaż z mięsem.
  4. Kapelusze drugiej części boczniaków pokrój na cienkie (około milimetrowe) plastry i usmaż w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170°C na chrupiące chipsy.
Składniki
  • brokuły Bimi®

Bimi

Rozdrobnij brokuły na mniejsze kawałki i zblanszuj je.

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Steki polej sosem uzyskanym w trakcie smażenia.