FRENCH RACK Z WIEPRZOWINY IBERICO Z BOCZNIAKAMI MIKOŁAJKOWYMI
Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1,25 kgfrench racks z wieprzowiny iberico
- 100 gmasła
- 100 gwytrawnego białego wina
- 50 gkoncentratu demi-glace
- masło klarowane do smażenia
French rack iberico
Sposób przygotowania:
- Oczyść mięso i wyporcjuj 5 steków po 250 g, tak aby każdy kawałek miał kość. Delikatnie rozklep ręką.
- Smaż steki na maśle klarowanym, aż mięso będzie soczyste, po czym zalej je koncentratem demi-glace wymieszanym z białym winem w proporcji 1 : 2.
- Zdejmij mięso z patelni i daj mu odpocząć.
- Na patelnię wrzuć zimne masło, żeby zagęścić sos.
- 400 gszalotki
- 250 gśmietanki 30%
- 50 gmasła
- 20 goleju
- 10 gmusztardy dijon
- 1 gxantany
- sól
Purée z szalotki
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na oleju.
- Kiedy zmięknie, zalej śmietanką i gotuj.
- Po odparowaniu śmietanki do minimum dopraw całość solą i musztardą.
- Zmiksuj wszystko na gładką masę i przetrzyj przez drobne sitko, dodając xantan i zimne masło.
- 300 gugotowanych buraków
- 100 gszalotki
- 50 gmasła
- 20 goleju
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 gxantany
- Wiberg AcetoPlus malina
- sól
Purée z buraków
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na oleju.
- Dodaj rozdrobnione buraki i podlej wodą, tak by były do połowy przykryte.
- Dorzuć anyż, wlej malinowy AcetoPlus, chwilę gotuj.
- Gdy płyn odparuje o połowę, wyjmij anyż i zmiksuj wszystko na gładką masę, dodając masło i doprawiając do smaku.
- Przetrzyj przez sito, dodaj xantan, dokładnie wymieszaj.
- 250 gboczniaków mikołajkowych
Assiette z boczniaków mikołajkowych
Sposób przygotowania:
- Część grzybów przekrój wzdłuż na połowę i natnij w kratkę.
- Z drugiej części grzybów oddziel kapelusze. Nóżki pokrój w 2-centymetrowe walce i natnij w kratkę.
- Ponacinane elementy usmaż z mięsem.
- Kapelusze drugiej części boczniaków pokrój na cienkie (około milimetrowe) plastry i usmaż w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170°C na chrupiące chipsy.
- brokuły Bimi®
Bimi
Rozdrobnij brokuły na mniejsze kawałki i zblanszuj je.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Steki polej sosem uzyskanym w trakcie smażenia.