PRZEPIS
wstecz

GĘŚ, PYRA Z GZIKIEM I ROGAL Z MODRĄ KAPUSTĄ NA DYNIOWYM PURÉE

ges dyniowe puree
ges dyniowe puree

Autor przepisu: Rafał Soroczyński

Składniki i przygotowanie :

Składniki
  • 1 noga z gęsi
  • 200 gsmalcu z gęsi
  • pieprz pomarańczowy Wiberg
  • rozmaryn
  • sól

Gęś (na 1 porcję)

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść, włóż do worka vacuum, dodaj 1/3 smalcu, rozmaryn, sól i pieprz pomarańczowy.
  2. Gotuj sous vide w temperaturze 61°C przez 120 minut.
  3. Przed podaniem obsmaż ze wszystkich stron na smalcu na złoty kolor.
Składniki
  • 120 gdyni
  • 2 gmasła
  • olej z orzechów włoskich Wiberg
  • AcetoPlus mango Wiberg
  • sól
  • rozmaryn

Purée z dyni (na 1 porcję)

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię obierz, natrzyj oliwą orzechową, AcetoPlus mango i solą.
  2. Przełóż do pojemnika GN, dodaj czosnek i rozmaryn, piecz w temperaturze 170°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu dodaj masło i, jeśli trzeba, dopraw solą.
  3. Zmiksuj na gładkie purée.
Składniki
  • 700 gmodrej kapusty
  • 700 mlAcetoPlus z czarnego bzu Wiberg
  • 5 mlkremu śliwkowego Wiberg
  • 108 gmasła
  • ciasto francuskie
  • 2 żółtka
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gwiazdki anyżu
  • pieprz kolorowy młotkowany Wiberg
  • sól
  • niebieski mak do posypania

Rogal z modrą kapustą (na 10 porcji)

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę zblanszuj, odcedź.
  2. Dodaj masło i przyprawy i duś do miękkości, na koniec dopraw AcetoPlus z czarnego bzu i kremem śliwkowym.
  3. Wystudzoną kapustę ułóż porcjami na trójkątach wyciętych z ciasta francuskiego i zawijaj rogale.
  4. Posmaruj żółtkiem i posyp makiem.
  5. Wstaw do pieca rozgrzanego do temperatury 195°C na około 15 minut.

 

Składniki
  • 10 ziemniaków sałatkowych
  • 500 gpółtłustego twarogu
  • 120 mlśmietanki 20% Base Culinar
  • sól, pieprz

Pyra z gzikiem (na 10 porcji)

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz równej wielkości ziemniaki sałatkowe i dokładnie je wyszoruj, nie obieraj.
  2. Piecz w temperaturze 170°C do miękkości – tak, żeby można było wydrążyć środek.
  3. Przed serwisem możesz dodatkowo opalić ziemniaki palnikiem.
  4. Twaróg wymieszaj ze śmietanką, solą i pieprzem.
Składniki
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Oliwa ziołowa (na 10 porcji)

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki i szczypiorek włóż do robota, dodaj olej i podgrzej do 65°C.
  2. Blenduj na maksymalnych obrotach przez około 2 minut i pozostaw do wystudzenia w kielichu. Przecedź przez filtr do kawy albo sito wyłożone ręcznikiem papierowym.