GICZ JAGNIĘCA Z KONFITOWANYMI ZIEMNIAKAMI I WARZYWAMI MAŁOSOLNYMI
Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 giczy jagnięcych przednich
- 1,5 kgdrobnych ziemniaków
- 1 lmasła klarowanego
- 300 gzielonych szparagów
- 300 gkalarepy
- 300 grzodkiewek
- 100 grozmarynu
- włoszczyzna, cebula, ziele angielskie
- liść laurowy, kwiaty jadalne
Sposób przygotowania
- Warzywa korzeniowe, cebulę oraz gicz opiecz w piecu w temperaturze 220°C przez około 5 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, podlej wywarem i duś około 4 godzin.
- Po tym czasie odlej wywar i zredukuj go, dodając trochę demi-glace’u i rozmarynu. Ziemniaki włóż do małego pojemnika GN, zalej masłem klarowanym i duś przez około 45 minut, pod koniec razem z giczą.
- Warzywa pokrój w małe kawałki, zalej osoloną wodą i kilkukrotnie kompresuj.
- Gicz po wystudzeniu opiecz w piecu.
- Ziemniaki podsmaż na maśle z rozmarynem, aż się zrumienią.
- Talerz wykończ sałatką z warzyw małosolnych, dodaj sos i udekoruj kwiatami.