PRZEPIS
wstecz

GICZ JAGNIĘCA Z KONFITOWANYMI ZIEMNIAKAMI I WARZYWAMI MAŁOSOLNYMI

gicz jagnięca
gicz jagnięca

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 giczy jagnięcych przednich
  • 1,5 kgdrobnych ziemniaków
  • 1 lmasła klarowanego
  • 300 gzielonych szparagów
  • 300 gkalarepy
  • 300 grzodkiewek
  • 100 grozmarynu
  • włoszczyzna, cebula, ziele angielskie
  • liść laurowy, kwiaty jadalne

Sposób przygotowania

  1. Warzywa korzeniowe, cebulę oraz gicz opiecz w piecu w temperaturze 220°C przez około 5 minut.
  2. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, podlej wywarem i duś około 4 godzin.
  3. Po tym czasie odlej wywar i zredukuj go, dodając trochę demi-glace’u i rozmarynu. Ziemniaki włóż do małego pojemnika GN, zalej masłem klarowanym i duś przez około 45 minut, pod koniec razem z giczą.
  4. Warzywa pokrój w małe kawałki, zalej osoloną wodą i kilkukrotnie kompresuj.
  5. Gicz po wystudzeniu opiecz w piecu. 
  6. Ziemniaki podsmaż na maśle z rozmarynem, aż się zrumienią. 
  7. Talerz wykończ sałatką z warzyw małosolnych, dodaj sos i udekoruj kwiatami.