wstecz

Giełda Gastronomiczna Klimatex

Giełda Gastronomiczna Klimatex po trzech latach przerwy powróciła na rynek! Spotkaliśmy się w najbardziej kolorowym kołobrzeskim hotelu – Aquarius Spa. Wspólnie z naszymi Partnerami i zaprzyjaźnionymi Szefami Kuchni mieliśmy okazję zaprezentować ofertę Chefs Culinar i przygotować degustacyjne menu z produktów w niej dostępnych!

Pierwszego dnia targów Kamil Awłas wspólnie z Szefem Kuchni Akademii Kulinarnej Klimatex Maciejem Jeleniem poprowadzili warsztat „Zero waste”. Nie zabrakło też kolacji degustacyjnej! Goście spróbowali między innymi: tatara z dziewiczego matiasa holenderskiego przygotowanego przez Przemysława Kaczmarka z Unilever, kremu z pomidorów z chipsem i salsą sweetspicy przygotowanego przez Gerarda Ryttera z Develey, pralin z łososia z emulsją cytrynową i gratin, których autorami byli Kamil Awłas i Michał Karadżow, pstrąga z Zielenicy na czarnej soczewicy z ikrą – danie Michała Karadżowa i Iwony Niemczewskiej, rostbefu argentyńskiego na puree z kukurydzy przyrządzonego przez Kamila Awłasa i Damiana Nowakowskiego oraz semifredo autorstwa Macieja Jelenia.

Drugi dzień był nie mniej owocny! Magdalena Kunc i Karol Maksymowicz prezentowali wina i opowiadali o tym, jak najlepiej dopasować je do poszczególnych dań i na co zwracać uwagę przy foodpairingu. Paweł Salomon z Witoldem Szeszyckim przygotowywali pokaz z wykorzystaniem produktów firmy Debic. Na zakończenie Iwona Niemczewska wspólnie z Krystianem Zalejskim i Michałem Karadżowem poprowadzili pokaz połączony z degustacją. Temat: wpływy kuchni włoskiej na polską tradycję kulinarną.

Nasi Partnerzy: Aviko, Barbara Luijckx, Debic, Develey, Filare Italia, Koliber (Prime burger), Komplet, Lazur, Mowi, Panesco (La Lorraine), Perino, Purena, Siejemy, Spomlek (Skarby Serowara), Schulstad (Lantmanenemn), The Big Fellow, Unilever, Violife, Weingut Karol Maksymowicz, Zielenica

Ogromne podziękowania dla organizatorów: Barbary i Jacka Kujawy – właścicieli Klimatex, a także dla Hotelu Aquarius (w szególności dla Szefa Kuchni Grzegorza Nowickiego) za pomoc w organizacji.