PRZEPIS
wstecz

GLAZUROWANE ŻEBERKA IBERICO

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1,5 lwody
  • 250 gsoku jabłkowego
  • 250 gsoku pomarańczowego
  • 80 gsoli
  • 20 gcukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • mieszanka przypraw Wiberg BBQ

Marynata

Z podanych składników przygotuj marynatę.

Składniki
  • 5 pasków żeberek wieprzowych iberico

Żeberka

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść mięso i marynuj je minimum 8 godzin.
  2. Zawakuj próżniowo ze skórką z pomarańczy i mieszanką przypraw BBQ.
  3. Gotuj sous-vide przez 8 godzin w temperaturze 80°C.
  4. Kiedy mięso ostygnie, wyporcjuj je na mniejsze kawałki.
Składniki
  • 150 gsosu Wiberg BBQ
  • 30 gmiodu
  • 20 gchili
  • sok z 1 cytryny

Glazura

Sposób przygotowania:

  1. Połącz składniki na glazurę.
  2. Przed podaniem obtocz kawałki żeberek w glazurze i obsmaż w głębokim tłuszczu.
Składniki
  • dymka
  • świeży szczypiorek
  • świeża kolendra
  • świeże papryczki chili

Wykończenie

Ułożone na talerzu żeberka posyp posiekaną dymką, szczypiorkiem, liśćmi kolendry i chili.