GLAZUROWANE ŻEBERKA IBERICO
Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1,5 lwody
- 250 gsoku jabłkowego
- 250 gsoku pomarańczowego
- 80 gsoli
- 20 gcukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska cynamonu
- mieszanka przypraw Wiberg BBQ
Marynata
Z podanych składników przygotuj marynatę.
- 5 pasków żeberek wieprzowych iberico
Żeberka
Sposób przygotowania:
- Oczyść mięso i marynuj je minimum 8 godzin.
- Zawakuj próżniowo ze skórką z pomarańczy i mieszanką przypraw BBQ.
- Gotuj sous-vide przez 8 godzin w temperaturze 80°C.
- Kiedy mięso ostygnie, wyporcjuj je na mniejsze kawałki.
- 150 gsosu Wiberg BBQ
- 30 gmiodu
- 20 gchili
- sok z 1 cytryny
Glazura
Sposób przygotowania:
- Połącz składniki na glazurę.
- Przed podaniem obtocz kawałki żeberek w glazurze i obsmaż w głębokim tłuszczu.
- dymka
- świeży szczypiorek
- świeża kolendra
- świeże papryczki chili
Wykończenie
Ułożone na talerzu żeberka posyp posiekaną dymką, szczypiorkiem, liśćmi kolendry i chili.