GNOCCHI W SOSIE Z NAMEKO I SZALOTKĄ, Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI I DRESSINGIEM Z BURAKÓW

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
Pobierz przepis
- 500 ggnocchi z kozim serem i truflami
- 200 mlśmietanki 30%
- 150 ggrzybów nameko
- 80 gszalotki
- 40 mloleju
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Gnocchi w sosie z nameko i szalotką
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno szalotkę i czosnek, następnie na rozgrzaną patelnię wlej olej i przesmaż je. Gdy cebula będzie złocista, dodaj grzyby nameko i smaż około 4 minut.
- Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw solą i pieprzem.
- Do gotowego sosu dodaj gnocchi i zamieszaj, tak by sos obkleił kluski z każdej strony.
- 500 mloctu winnego
- 300 gcukru
- 200 mlbiałego wina
- 150 gdyni piżmowej
- 120 gczerwonej cebuli
- 3 gziela angielskiego
- 3 glaski cynamonu
- 2 gliści laurowych
Marynowana dynia z cebulą
Sposób przygotowania:
- Dynię przekrój na pół i wytnij z niej kostki 1,5 x 1,5 cm lub kulki o podobnej średnicy.
- Cebulę pokrój za pomocą krajalnicy na plastry o grubości około 2-3 mm.
- Z octu, cukru, wina i przypraw przygotuj zalewę, zagotowując je w rondelku.
- Dodaj dynię i cebulę, odstaw do wystygnięcia.
- 500 mloliwy Neutrale Monini
- 100 ggotowanych buraków czerwonych
- 15 gmiodu
- 15 gmusztardy dijon
- 1 cytryna
- sól, pieprz do smaku
Dressing z buraków
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia włóż miód i musztardę oraz wyciśnij sok z cytryny. Zmiksuj delikatnie.
- Dodaj buraki, blenduj do połączenia się składników. Cały czas blendując, do gotowej bazy powoli, cienkim strumieniem, wlewaj oliwę, do momentu, gdy sos zgęstnieje i nie będzie się rozlewał na talerzu.
- 30 gbiałka jaj
- 30 gmasła
- 30 gmąki
- 30 gcukru pudru
- 20 gczarnego czosnku
Ciasto cygaretkowe
Sposób przygotowania:
- Czosnek zblenduj z resztą składników i przetrzyj przez drobne sitko.
- Gładką masę przełóż do wybranego szablonu Silikomart i piecz w temperaturze 180°C przez 4-5 minut.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj tiulem z ciasta cygaretkowego i mikroliśćmi.