PRZEPIS
wstecz

GNOCCHI W SOSIE Z NAMEKO I SZALOTKĄ, Z MARYNOWANYMI WARZYWAMI I DRESSINGIEM Z BURAKÓW

Autor przepisu: Łukasz Kostrzewski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5


Pobierz przepis
Składniki
  • 500 ggnocchi z kozim serem i truflami
  • 200 mlśmietanki 30%
  • 150 ggrzybów nameko
  • 80 gszalotki
  • 40 mloleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Gnocchi w sosie z nameko i szalotką

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno szalotkę i czosnek, następnie na rozgrzaną patelnię wlej olej i przesmaż je. Gdy cebula będzie złocista, dodaj grzyby nameko i smaż około 4 minut.
  2. Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Do gotowego sosu dodaj gnocchi i zamieszaj, tak by sos obkleił kluski z każdej strony.
Składniki
  • 500 mloctu winnego
  • 300 gcukru
  • 200 mlbiałego wina
  • 150 gdyni piżmowej
  • 120 gczerwonej cebuli
  • 3 gziela angielskiego
  • 3 glaski cynamonu
  • 2 gliści laurowych

Marynowana dynia z cebulą

Sposób przygotowania:

  1. Dynię przekrój na pół i wytnij z niej kostki 1,5 x 1,5 cm lub kulki o podobnej średnicy.
  2. Cebulę pokrój za pomocą krajalnicy na plastry o grubości około 2-3 mm.
  3. Z octu, cukru, wina i przypraw przygotuj zalewę, zagotowując je w rondelku.
  4. Dodaj dynię i cebulę, odstaw do wystygnięcia.
Składniki
  • 500 mloliwy Neutrale Monini
  • 100 ggotowanych buraków czerwonych
  • 15 gmiodu
  • 15 gmusztardy dijon
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz do smaku

Dressing z buraków

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia włóż miód i musztardę oraz wyciśnij sok z cytryny. Zmiksuj delikatnie.
  2. Dodaj buraki, blenduj do połączenia się składników. Cały czas blendując, do gotowej bazy powoli, cienkim strumieniem, wlewaj oliwę, do momentu, gdy sos zgęstnieje i nie będzie się rozlewał na talerzu.
Składniki
  • 30 gbiałka jaj
  • 30 gmasła
  • 30 gmąki
  • 30 gcukru pudru
  • 20 gczarnego czosnku

Ciasto cygaretkowe

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek zblenduj z resztą składników i przetrzyj przez drobne sitko.
  2. Gładką masę przełóż do wybranego szablonu Silikomart i piecz w temperaturze 180°C przez 4-5 minut.
Our recommendation for the arrangement
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj tiulem z ciasta cygaretkowego i mikroliśćmi.