GOŁĄB NA TARCIE Z KUKURYDZĄ I SOSEM Z WIŚNIAMI AMARENA
Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 2
- 1 gołąb
- 10 gmasła
- 6 gałązek tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 300 gtłuszczu gęsiego
- sól, pieprz
Gołąb
Sposób przygotowania:
- Wytrybuj gołębia. Piersi zamarynuj w tymianku i czosnku, następnie je obsmaż. Dodaj czosnek i tymianek, a chwilę przed zdjęciem z patelni masło, sól i pieprz.
- Przełóż piersi na blaszkę i piecz w temperaturze 110°C przez około 10 minut.
- Udka gołębia zamarynuj w tymianku i czosnku, dopraw solą i pieprzem. Następnie przełóż je do pojemnika i zalej gęsim tłuszczem. Konfituj w 90°C przez 90 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij udka i obsmaż je na patelni.
- 2 tartaletki o średnicy 8,3 cm
- 80 gziarna kukurydzy
- 1 jajo
- 100 mlśmietanki 30%
- sól, pieprz
Tarta z kukurydzą
Sposób przygotowania:
- Przygotuj masę jajeczną z jajek i śmietany, dopraw ją solą i pieprzem.
- Do tartaletki wsyp ziarna kukurydzy i zalej masą jajeczną. Piecz w temperaturze 150°C przez około 20 minut.
- 20 gwiśni amarena
- 1,5 kgkorpusów z gołębia
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 10 cmłodygi z selera
- 100 gobranych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 bouquet garni
- 15 gestragonu
- 2 pomidory
- sól
Sos z wiśniami amarena
Sposób przygotowania:
- Do pieca rozgrzanego do 200°C włóż blaszkę z ułożonymi na niej korpusami. Piecz od 15 do 30 minut, sporadycznie mieszając.
- Pokrój marchewkę i cebulę na duże kawałki. Dołóż razem z selerem i grzybami do piekących się korpusów i piecz całość przez 10 minut. Przemieszaj, żeby warzywa równomiernie się zarumieniły.
- Wyjmij korpusy i warzywa z pieca. Do garnka wlej 2 litry zimnej wody, dodaj korpusy i warzywa (tłuszcz pozostaw na blaszce), czosnek, bouquet garni, estragon, pomidory.
- Doprowadź do wrzenia, zdejmij szum, dodaj szczyptę soli.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny – woda nie powinna się gotować. Co pół godziny zdejmuj szum. Po upływie zalecanego czasu wywar przecedź przez czystą szmatkę i odstaw do wystygnięcia.
- Wstaw do lodówki na całą noc. Rano usuń z powierzchni cały tłuszcz.
- Przed podaniem sos zagrzej na patelni, dodaj wiśnie amarena i zagotuj.
Ułóż na talerzu tartaletkę z masą kukurydzianą, następnie pokrojoną pierś z gołębia i udko.
Całość udekoruj sosem z wiśniami amarena oraz prostą sałatką z mikroliści.