PRZEPIS
wstecz

GOŁĄB NA TARCIE Z KUKURYDZĄ I SOSEM Z WIŚNIAMI AMARENA

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 2

Składniki
  • 1 gołąb
  • 10 gmasła
  • 6 gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 gtłuszczu gęsiego
  • sól, pieprz

Gołąb

Sposób przygotowania:

  1. Wytrybuj gołębia. Piersi zamarynuj w tymianku i czosnku, następnie je obsmaż. Dodaj czosnek i tymianek, a chwilę przed zdjęciem z patelni masło, sól i pieprz.
  2. Przełóż piersi na blaszkę i piecz w temperaturze 110°C przez około 10 minut.
  3. Udka gołębia zamarynuj w tymianku i czosnku, dopraw solą i pieprzem. Następnie przełóż je do pojemnika i zalej gęsim tłuszczem. Konfituj w 90°C przez 90 minut.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij udka i obsmaż je na patelni.
Składniki
  • 2 tartaletki o średnicy 8,3 cm
  • 80 gziarna kukurydzy
  • 1 jajo
  • 100 mlśmietanki 30%
  • sól, pieprz

Tarta z kukurydzą

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj masę jajeczną z jajek i śmietany, dopraw ją solą i pieprzem.
  2. Do tartaletki wsyp ziarna kukurydzy i zalej masą jajeczną. Piecz w temperaturze 150°C przez około 20 minut.
Składniki
  • 20 gwiśni amarena
  • 1,5 kgkorpusów z gołębia
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 10 cmłodygi z selera
  • 100 gobranych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bouquet garni
  • 15 gestragonu
  • 2 pomidory
  • sól

Sos z wiśniami amarena

Sposób przygotowania:

  1. Do pieca rozgrzanego do 200°C włóż blaszkę z ułożonymi na niej korpusami. Piecz od 15 do 30 minut, sporadycznie mieszając.
  2. Pokrój marchewkę i cebulę na duże kawałki. Dołóż razem z selerem i grzybami do piekących się korpusów i piecz całość przez 10 minut. Przemieszaj, żeby warzywa równomiernie się zarumieniły.
  3. Wyjmij korpusy i warzywa z pieca. Do garnka wlej 2 litry zimnej wody, dodaj korpusy i warzywa (tłuszcz pozostaw na blaszce), czosnek, bouquet garni, estragon, pomidory.
  4. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szum, dodaj szczyptę soli.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny – woda nie powinna się gotować. Co pół godziny zdejmuj szum. Po upływie zalecanego czasu wywar przecedź przez czystą szmatkę i odstaw do wystygnięcia.
  6. Wstaw do lodówki na całą noc. Rano usuń z powierzchni cały tłuszcz.
  7. Przed podaniem sos zagrzej na patelni, dodaj wiśnie amarena i zagotuj.
Sposób podania
Ułóż na talerzu tartaletkę z masą kukurydzianą, następnie pokrojoną pierś z gołębia i udko. Całość udekoruj sosem z wiśniami amarena oraz prostą sałatką z mikroliści.