PRZEPIS
wstecz

GOLONKA W TEMPURZE Z GLAZUROWANYMI WARZYWAMI I ASIAN NOODLES

Autor przepisu: Mirosław Szajkowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 10 szt.golonki wieprzowej przedniej z kością, peklowanej
  • 100 gmarchwi
  • 100 gkorzenia pietruszki
  • 100 gcebuli
  • 100 mlsosu sojowego słodkiego Ketjap Manis Knorr
  • 80 gświeżego imbiru
  • 80 gselera
  • 20 gczosnku
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 10 liści limetki kaffir

Golonki

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj, wrzuć wypłukane golonki. Wody użyj tyle, aby golonki były przykryte minimum 5-centymetrową warstwą.
  2. Imbir oraz pozostałe warzywa pokrój. 
  3. Do golonek dodaj pozostałe składniki i gotuj do miękkości. Uważaj, żeby ich nie rozgotować.
  4. Miękkie golonki wyjmij z wywaru i odstaw do częściowego wystygnięcia, usuń kości.
  5. Po całkowitym wystygnięciu pokrój golonkę na mniejsze kawałki.
Składniki
  • 300 mllodowatej wody
  • 100 gtempury
  • 30 gmąki pszennej
  • kostki lodu

Golonki smażone w tempurze

Sposób przygotowania:

  1. Tempurę wymieszaj z lodowatą wodą i wrzuć kilka kostek lodu.
  2. Zimne kawałki golonek obtocz w mące, a następnie w tempurze, wkładaj na rozgrzaną do temperatury 170°C fryturę.
  3. Smaż przez około 3 minuty.
Składniki
  • 250 mlwody
  • 200 mlsosu Sambal Manis Knorr
  • 60 mloctu ryżowego
  • 60 gcukru
  • 30 gimbiru
  • 30 mlciemnego sosu sojowego
  • 25 gskrobi kukurydzianej
  • 20 gczosnku
  • 20 mloleju sezamowego
  • 2 gmielonego chili
  • sól do smaku

Sos sambal manis

Sposób przygotowania:

  1. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek posiekaj.
  2. Wszystkie składniki sosu oprócz skrobi kukurydzianej dodaj do rondla i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.
  3. Skrobię kukurydzianą wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do sosu.
  4. Całość zagotuj mieszając.
Składniki
  • 5 mini kapust pak choi
  • 40 gmiodu
  • 20 gmasła
  • 10 grosołu jarzynowego Knorr

Karmelizowane pak choi

Sposób przygotowania:

  1. Pak choi przekrój na pół.
  2. Następnie karmelizuj połówki kapusty na miodzie z masłem. Na koniec posyp rosołem jarzynowym.
Składniki
  • 600 gmakaronu Asian Noodles
  • 250 gcukinii
  • 200 gmarchwi
  • 150 gczerwonej cebuli
  • 15 gczosnku
  • kiełki fasoli mung
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Glazurowane warzywa i Asian Noodles

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i marchew pokrój w słupki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
  2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Na oleju zeszklij przygotowaną cebulę z czosnkiem.
  4. Dodaj pokrojoną marchew i krótko smaż, możesz podlać odrobiną wody.
  5. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i krótko smaż.
  6. Po chwili wlej do warzyw wcześniej przygotowany sos sambal manis, dodaj ugotowany makaron i mieszając podgrzewaj.
  7. Na koniec dodaj kiełki fasoli i dopraw do smaku.
Składniki
  • 50 gszczypioru
  • 50 gorzeszków ziemnych
  • kwiaty jadalne

Dekoracja

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj posiekanym szczypiorem, orzeszkami ziemnymi i ulubionymi kwiatami jadalnymi.