GOLONKA W TEMPURZE Z GLAZUROWANYMI WARZYWAMI I ASIAN NOODLES

Autor przepisu: Mirosław Szajkowski
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 10 szt.golonki wieprzowej przedniej z kością, peklowanej
- 100 gmarchwi
- 100 gkorzenia pietruszki
- 100 gcebuli
- 100 mlsosu sojowego słodkiego Ketjap Manis Knorr
- 80 gświeżego imbiru
- 80 gselera
- 20 gczosnku
- 5 gwiazdek anyżu
- 10 liści limetki kaffir
Golonki
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotuj, wrzuć wypłukane golonki. Wody użyj tyle, aby golonki były przykryte minimum 5-centymetrową warstwą.
- Imbir oraz pozostałe warzywa pokrój.
- Do golonek dodaj pozostałe składniki i gotuj do miękkości. Uważaj, żeby ich nie rozgotować.
- Miękkie golonki wyjmij z wywaru i odstaw do częściowego wystygnięcia, usuń kości.
- Po całkowitym wystygnięciu pokrój golonkę na mniejsze kawałki.
- 300 mllodowatej wody
- 100 gtempury
- 30 gmąki pszennej
- kostki lodu
Golonki smażone w tempurze
Sposób przygotowania:
- Tempurę wymieszaj z lodowatą wodą i wrzuć kilka kostek lodu.
- Zimne kawałki golonek obtocz w mące, a następnie w tempurze, wkładaj na rozgrzaną do temperatury 170°C fryturę.
- Smaż przez około 3 minuty.
- 250 mlwody
- 200 mlsosu Sambal Manis Knorr
- 60 mloctu ryżowego
- 60 gcukru
- 30 gimbiru
- 30 mlciemnego sosu sojowego
- 25 gskrobi kukurydzianej
- 20 gczosnku
- 20 mloleju sezamowego
- 2 gmielonego chili
- sól do smaku
Sos sambal manis
Sposób przygotowania:
- Imbir zetrzyj na tarce, czosnek posiekaj.
- Wszystkie składniki sosu oprócz skrobi kukurydzianej dodaj do rondla i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu.
- Skrobię kukurydzianą wymieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do sosu.
- Całość zagotuj mieszając.
- 5 mini kapust pak choi
- 40 gmiodu
- 20 gmasła
- 10 grosołu jarzynowego Knorr
Karmelizowane pak choi
Sposób przygotowania:
- Pak choi przekrój na pół.
- Następnie karmelizuj połówki kapusty na miodzie z masłem. Na koniec posyp rosołem jarzynowym.
- 600 gmakaronu Asian Noodles
- 250 gcukinii
- 200 gmarchwi
- 150 gczerwonej cebuli
- 15 gczosnku
- kiełki fasoli mung
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Glazurowane warzywa i Asian Noodles
Sposób przygotowania:
- Cukinię i marchew pokrój w słupki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na oleju zeszklij przygotowaną cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pokrojoną marchew i krótko smaż, możesz podlać odrobiną wody.
- Następnie dodaj pokrojoną cukinię i krótko smaż.
- Po chwili wlej do warzyw wcześniej przygotowany sos sambal manis, dodaj ugotowany makaron i mieszając podgrzewaj.
- Na koniec dodaj kiełki fasoli i dopraw do smaku.
- 50 gszczypioru
- 50 gorzeszków ziemnych
- kwiaty jadalne
Dekoracja
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj posiekanym szczypiorem, orzeszkami ziemnymi i ulubionymi kwiatami jadalnymi.