PRZEPIS
wstecz

GOLONKA WIEPRZOWA W DWÓCH ODSŁONACH Z MAKARONEM JAPCHAE

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10


Pobierz przepis
Składniki
  • 2 kggolonki wieprzowej przedniej w plastrach
  • 100 mlsosu sojowego jasnego Kikkoman
  • 50 mlsosu sojowo-grzybowego
  • 50 gcukru trzcinowego
  • 50 gsosu hoisin
  • 50 gimbiru
  • 50 gdymki
  • 10 gbiałego pieprzu w ziarnie
  • 2 laski cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren kardamonu
  • 5 liści limetki kaffir
  • 2 papryczki chili
  • skrobia kukurydziana
  • mąka pszenna
  • jaja
  • panko
  • frytura do smażenia
  • olej do smażenia
  • woda

Golonka

Sposób przygotowania:

  1. Plastry golonki nasmaruj starannie połową sosu sojowego jasnego i odłóż na 10 minut. 
  2. W międzyczasie w szerokim garnku przesmaż na oleju pokrojony imbir, dymkę, chili oraz anyż, cynamon, liście laurowe, liście kaffiru, biały pieprz i kardamon. Uważaj, by ich nie zarumienić.
  3. Usmaż wcześniej przygotowaną golonkę na głębokim tłuszczu za pomocą frytury tak, by było złociste, ale niespalone.
  4. Do garnka z przyprawami dodaj golonkę, zalej wodą tak, by przykryła mięso, dodaj drugą połowę sosu sojowego jasnego, sos sojowo-grzybowy oraz hoisin. Gotuj do momentu, aż golonka będzie miękka. Ostudź.
  5. Po ostudzeniu wyciągnij golonki z wywaru, oddziel mięso od kości i podziel na mniejsze, równe kawałki.
  6. Połowę powstałego bulionu zredukuj. W razie potrzeby możesz go zagęścić zawiesiną z wody oraz skrobi kukurydzianej, tak by powstał gęsty sos.
  7. Pierwszą część golonek podgrzewaj w powstałym sosie, drugą część zapanieruj w mące, jajku oraz panko i usmaż na głębokim tłuszczu we fryturze.
Składniki
  • 40 gsosu sojowego Kikkoman
  • 20 gsyropu z agawy
  • 15 gczosnku
  • 15 gsosu sojowo-grzybowego
  • 15 gcukru trzcinowego
  • 15 gsezamu
  • 10 goleju sezamowego

Sos do makaronu japchae

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno czosnek i przełóż go do miski.
  2. Dodaj do miski pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj całość.
Składniki
  • 450 gmakaronu ze słodkich ziemniaków
  • 150 gpapryki czerwonej
  • 150 gmarchwi
  • 120 gczerwonej cebuli
  • 100 ggrzybów shiitake
  • 100 gmłodego szpinaku
  • olej do smażenia

Makaron japchae

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj wedle zaleceń na opakowaniu. Schłodź go w wodzie, by zatrzymać proces gotowania.
  2. W międzyczasie pokrój marchewki, papryki, grzyby i cebulę w dość cienkie paski.
  3. Szpinak zblanszuj, a następnie zahartuj w wodzie z kostkami lodu. Dokładnie odciśnij.
  4. Przesmażaj po kolei warzywa i grzyby, a następnie przerzucaj je do miski.
  5. Podgrzej makaron z wcześniej przygotowanym sosem, dodaj do niego warzywa i pokrojony, zblanszowany szpinak.
Składniki
  • jaja
  • cebula dymka
  • ulubione mikroliście (opcjonalnie)

Wykończenie

Sposób podania:

Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Podawaj z siekaną dymką i opcjonalnie z pokrojonym w julienne omletem. Możesz również dodać swoje ulubione mikroliście.