GOLONKA WIEPRZOWA W DWÓCH ODSŁONACH Z MAKARONEM JAPCHAE

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
Pobierz przepis
- 2 kggolonki wieprzowej przedniej w plastrach
- 100 mlsosu sojowego jasnego Kikkoman
- 50 mlsosu sojowo-grzybowego
- 50 gcukru trzcinowego
- 50 gsosu hoisin
- 50 gimbiru
- 50 gdymki
- 10 gbiałego pieprzu w ziarnie
- 2 laski cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren kardamonu
- 5 liści limetki kaffir
- 2 papryczki chili
- skrobia kukurydziana
- mąka pszenna
- jaja
- panko
- frytura do smażenia
- olej do smażenia
- woda
Golonka
Sposób przygotowania:
- Plastry golonki nasmaruj starannie połową sosu sojowego jasnego i odłóż na 10 minut.
- W międzyczasie w szerokim garnku przesmaż na oleju pokrojony imbir, dymkę, chili oraz anyż, cynamon, liście laurowe, liście kaffiru, biały pieprz i kardamon. Uważaj, by ich nie zarumienić.
- Usmaż wcześniej przygotowaną golonkę na głębokim tłuszczu za pomocą frytury tak, by było złociste, ale niespalone.
- Do garnka z przyprawami dodaj golonkę, zalej wodą tak, by przykryła mięso, dodaj drugą połowę sosu sojowego jasnego, sos sojowo-grzybowy oraz hoisin. Gotuj do momentu, aż golonka będzie miękka. Ostudź.
- Po ostudzeniu wyciągnij golonki z wywaru, oddziel mięso od kości i podziel na mniejsze, równe kawałki.
- Połowę powstałego bulionu zredukuj. W razie potrzeby możesz go zagęścić zawiesiną z wody oraz skrobi kukurydzianej, tak by powstał gęsty sos.
- Pierwszą część golonek podgrzewaj w powstałym sosie, drugą część zapanieruj w mące, jajku oraz panko i usmaż na głębokim tłuszczu we fryturze.
- 40 gsosu sojowego Kikkoman
- 20 gsyropu z agawy
- 15 gczosnku
- 15 gsosu sojowo-grzybowego
- 15 gcukru trzcinowego
- 15 gsezamu
- 10 goleju sezamowego
Sos do makaronu japchae
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno czosnek i przełóż go do miski.
- Dodaj do miski pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj całość.
- 450 gmakaronu ze słodkich ziemniaków
- 150 gpapryki czerwonej
- 150 gmarchwi
- 120 gczerwonej cebuli
- 100 ggrzybów shiitake
- 100 gmłodego szpinaku
- olej do smażenia
Makaron japchae
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj wedle zaleceń na opakowaniu. Schłodź go w wodzie, by zatrzymać proces gotowania.
- W międzyczasie pokrój marchewki, papryki, grzyby i cebulę w dość cienkie paski.
- Szpinak zblanszuj, a następnie zahartuj w wodzie z kostkami lodu. Dokładnie odciśnij.
- Przesmażaj po kolei warzywa i grzyby, a następnie przerzucaj je do miski.
- Podgrzej makaron z wcześniej przygotowanym sosem, dodaj do niego warzywa i pokrojony, zblanszowany szpinak.
- jaja
- cebula dymka
- ulubione mikroliście (opcjonalnie)
Wykończenie
Sposób podania:
Podawaj w serwisie talerzowym albo bufetowym według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Podawaj z siekaną dymką i opcjonalnie z pokrojonym w julienne omletem. Możesz również dodać swoje ulubione mikroliście.