PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANE SURF'N' TURF

surf n turf
grillowane surf n turf

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgpolędwicy z tuńczyka
  • 1 kgschabu cielęcego rosé
  • 1 kgantrykotu z jałówki
  • 1 kgrostbefu wołowego
  • 1,2 kgkrewetek Black Tiger Easy Peel
  • 1,5 kgmłodych ziemniaków
  • 800 gkukurydzy gotowanej w kolbach
  • 800 gszparagów
  • 5 awokado
  • 1 kgkolorowej papryki
  • 500 gświeżych ziół i sałat (mix)
  • 100 mlsosu teriyaki
  • masło, cytryna, świeży rozmaryn
  • sól afrykańska Wiberg

Mięso, owoce morza i warzywa

Sposób przygotowania

  1. Mięsa i tuńczyka pokrój na małe (około 100-gramowe) steki, przypraw je solą afrykańską i cytryną.
  2. Krewetki włóż do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny.
  3. Po co najmniej 4-godzinnej maceracji grilluj wszystkie składniki na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony po około 1-2 minuty, tak żeby mięsa były w środku różowe.
  4. Pod koniec smażenia dorzuć świeży rozmaryn i podlewaj masłem – aromat ziół idealnie połączy się z zapachem cytryny. 
  5. Ziemniaki oczyść, skrop oliwą i posól, następnie zawiń w folię aluminiową i grilluj przez 20 minut. 
  6. Po tym czasie wyjmij je z folii i grilluj jeszcze przez około 5 minut do zrumienienia. 
  7. Warzywa oczyść, pokrój w duże kawałki, dopraw solą, cytryną i odrobiną sosu teriyaki. 
  8. Grilluj wszystkie przez około 5 minut, aż będą al dente. 
     
Składniki
  • 1 lpomidorów pelati
  • 50 gbrązowego cukru
  • 50 mlsosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 gcebuli
  • 50 mloleju
  • 20 gsoli Barbacoa BBQ Wiberg
  • ocet winny, tabasco chipotle
  • sól, pieprz

Sos BBQ

Sposób przygotowania

  1. Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. 
  2. Dodaj pomidory i cukier. 
  3. Podsmażaj dalej, do uzyskania ciemnego koloru (około 15 minut).
  4. Zblenduj wszystko na gładko.
  5. Dodaj sos sojowy, tabasco chipotle (do smaku) i resztę przypraw. 
  6. Udekoruj solą Wiberg BBQ.
Składniki

Wykończenie

Propozycja podania

  1. Mięsa nakłuj na szpikulec i ułóż na desce.
  2. Wyłóż na nią też warzywa oraz lekko rozgniecione ziemniaki z delikatnie włożoną w nie porcją masła. 
  3. Wszystko udekoruj świeżymi ziołami, mięsa posyp dodatkowo solą afrykańską. 
  4. Sos podaj w osobnym naczyniu.