PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANY ANTRYKOT WOŁOWY Z MASŁEM ZIOŁOWYM, PIECZONYM ZIEMNIAKIEM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI

grillowany antrykot
grillowany antrykot

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 4 steki wołowe z antrykotu
  • pieprz do steków
  • 50 gmasła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4 ząbki rozgnieconego czosnku
  • 20 mloliwy z wytłoczyn

Antrykot

Sposób przygotowania:

  1. Stek z antrykotu wyjmij godzinę przed smażeniem z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej.
  2. Antrykot posyp przyprawą do steków z obu stron, skrop oliwą i wyłóż na mocno rozgrzaną patelnię. 
  3. Smaż po 2 min z każdej strony, następnie na patelnię wyłóż masło, tymianek i ząbki czosnku i smaż kolejne 2 min, polewając roztopionym masłem. 
  4. Usmażony antrykot zdejmij z patelni i odłóż na bok na 1-2 min, aby odpoczął. 
  5. Następnie ułóż na nim plaster masła Café de Paris.
Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 tymianek świeży
  • oregano, sól, pieprz
  • 40 mloliwy z oliwek
  • 4 ziemniaki grillowe
  • 100 ggęstej śmietany
  • 20 gcebuli dymki posiekanej
  • sól morska, grubo mielony pieprz
  • 4 gałązki pomidorów cherry
  • 30 goliwy czosnkowej

Grillowane warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, wyjmij z wody jeszcze ciepłe i natnij w kształt X.
  2. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C na 15 min.
  3. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry, paprykę w trójkąty, cebulę na ósemki, przypraw solą, pieprzem i ziołami. 
  4. Dobrze wymieszaj i grilluj z obu stron. Podpiecz w piecu 5 min. 
  5. Pomidorki na gałązce skrop oliwą czosnkową i pieczemy 5 min.
  6. Upieczonego ziemniaka naciśnij, aby się rozchylił, połóż na mim łyżkę śmietany, szczypiorek, sól i pieprz.
Składniki
  • 100 gmasła
  • 5 gmusztardy dijon
  • 5 gkaparów siekanych
  • 20 gszalotki siekanej
  • 10 gposiekanego koperku, szczypiorku, natki pietruszki
  • 2 gposiekanego rozmarynu i tymianku
  • 5 gposiekanego anchois
  • 5 mlsosu worcester
  • 1 gpapryki słodkiej
  • sól, pieprz

Masło café de Paris

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na masło wymieszaj razem, uformuj w walec i włóż do lodówki.