GRILLOWANY ANTRYKOT WOŁOWY Z MASŁEM ZIOŁOWYM, PIECZONYM ZIEMNIAKIEM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 4 steki wołowe z antrykotu
- pieprz do steków
- 50 gmasła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 4 ząbki rozgnieconego czosnku
- 20 mloliwy z wytłoczyn
Antrykot
Sposób przygotowania:
- Stek z antrykotu wyjmij godzinę przed smażeniem z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej.
- Antrykot posyp przyprawą do steków z obu stron, skrop oliwą i wyłóż na mocno rozgrzaną patelnię.
- Smaż po 2 min z każdej strony, następnie na patelnię wyłóż masło, tymianek i ząbki czosnku i smaż kolejne 2 min, polewając roztopionym masłem.
- Usmażony antrykot zdejmij z patelni i odłóż na bok na 1-2 min, aby odpoczął.
- Następnie ułóż na nim plaster masła Café de Paris.
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 tymianek świeży
- oregano, sól, pieprz
- 40 mloliwy z oliwek
- 4 ziemniaki grillowe
- 100 ggęstej śmietany
- 20 gcebuli dymki posiekanej
- sól morska, grubo mielony pieprz
- 4 gałązki pomidorów cherry
- 30 goliwy czosnkowej
Grillowane warzywa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, wyjmij z wody jeszcze ciepłe i natnij w kształt X.
- Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250°C na 15 min.
- Cukinię i bakłażana pokrój w plastry, paprykę w trójkąty, cebulę na ósemki, przypraw solą, pieprzem i ziołami.
- Dobrze wymieszaj i grilluj z obu stron. Podpiecz w piecu 5 min.
- Pomidorki na gałązce skrop oliwą czosnkową i pieczemy 5 min.
- Upieczonego ziemniaka naciśnij, aby się rozchylił, połóż na mim łyżkę śmietany, szczypiorek, sól i pieprz.
- 100 gmasła
- 5 gmusztardy dijon
- 5 gkaparów siekanych
- 20 gszalotki siekanej
- 10 gposiekanego koperku, szczypiorku, natki pietruszki
- 2 gposiekanego rozmarynu i tymianku
- 5 gposiekanego anchois
- 5 mlsosu worcester
- 1 gpapryki słodkiej
- sól, pieprz
Masło café de Paris
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na masło wymieszaj razem, uformuj w walec i włóż do lodówki.